Tápanyagszükséglet különböző kiemelt korcsoportokban

2013.11.10 16:46

 

A csecsemő és a gyermek táplálkozása

 

 

    A csecsemő és a gyermek fejlődését számos külső tényező befolyásolja, ezek közül a legjelentősebb a táplálkozás. Amíg felnőttnél csak a test anyagaiban beálló veszteség pótlása a táplálkozás feladata, addig gyermeknél ezenkívül az új szövetek és szervek kialakításához, a növekedéshez és a fejlődéshez is kell energiát és anyagot szállítania a tápláléknak. Az anyagcsere nagysága inkább a testfelszínnel arányos, mint a testsúllyal. A testfelület mérése nagyon komplikált, az egyszerűség kedvéért ezért a testsúlyra és nem a testfelületre szoktuk vonatkoztatni a szükségletet. A csecsemő és a gyermek táplálékszükséglete a testmérethez képest nagyobb tehát, mint a felnőtté. A fiatal szervezet táplálékigénye éppen az állandó növekedés és fejlődés miatt nemcsak mennyiségileg nagyobb, mint a felnőtté, hanem minőségileg is eltér tőle. Ha a gyermek nem kapja meg a szükséges mennyiségű és minőségű táplálékot, akkor növekedése és fejlődése megáll, életműködésében zavar áll be. Minthogy csecsemőkorban az anyatejen kívül számos kiváló tápszer és bébiétel beszerezhető, részleteseben a gyermekkor tápanyagbeviteli jellemzőire térünk ki.

 

   

     Mint ahogy a gyermek nem kisméretű felnőtt, ugyanúgy a szükséglete is más, mint a felnőtté. A növekedő szervezetnek aránylag nagyobb a kalória- és fehérjeszükséglete, mint a felnőtté. Emiatt fokozottabban kell zsírt fogyasztania a gyermeknek. Elsősorban természetes vaj, tej, tojás formájában. Valamint ne feledkezzünk el az esszenciális zsírsavakról sem: halolaj, lenmag olaj, magvak.
    A gyermekek étrendjét úgy állítsuk össze, hogy tartalmazzon tejet, friss főzeléket (lehetőleg rántás nélkül), nyersen ehető kerti veteményeket, gyümölcsöt, vagyis védő ételeket is. Tejből naponta fél litert fogyasszon. Többet adni nem érdemes, mert étvágytalanná teszi a gyermeket, vagy más fontos élelmiszert nem fogyaszt el miatta. A friss főzeléket és a nyersen fogyasztható kerti veteményeket lehetőleg ne főzzük, mert ásványisó tartalmuk és vitamintartalmuk főzéskor erősen csökken. Mivel a főzővízbe kerülő vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van a gyermek szervezetének, a főzővizet helyes felhasználni. Zöldfözeléket és burgonyát minden nap kapjon. A sütemények és tésztafélék fogyasztását viszont korlátozni kell, mert élettanilag kevésbé értékesek, és a gyermekek sokat szeretnek enni belőlük. Törekedjünk a gyümölcsfogyasztásra: s ehhez is fog hozzászokni. Kívánatos hogy hetente 1-2 tojást is fogyasszon, lényegtelen, hogy milyen formában. Húst és száraz hüvelyest ne sokat adjunk. 

    Problémát szokott okozni a vízivás. Egészséges gyermek akkor és annyit ihat, amikor és amennyi jólesik. Azt, hogy mikor eszik a gyermek, a család szokásos napi ritmusa szabja meg. Általában ötszöri étkezés szokásos. Leghelyesebb, ha napi ételmennyiségből a reggelire 15, tízóraira 10, ebédre 40, uzsonnára 10 és vacsorára 25% jut. A rendszeres, pontos időben történő étkezés igen jó étvágygerjesztő. Célszerű chips és egyéb zsíros nasik helyett, kölesgolyót, ízesített kölesgolyót, vagy ízesített puffasztott rizst adni, s így már gyermekkortól kialakul az egészségesebb életmódra nevelés. D-vitamin adagolásra figyeljünk oda.

 

Az idősek táplálkozása

 

 

    Öregkorban megváltozik a szervezet tápanyagszükséglete. Az anyagcsere, ugyanakkor a testi akivitás is csökken, az öregeknek ezért jelentősen csökken a kalóriaszükségletük. Étrendjük összeállításánál ezt figyelembe kell venni. A kalóriacsökkentést legjobban a zsírok (nem az esszenciális!) csökkentésével érhetjük el, ami azért is előnyös, mert a zsíroknak az érelmeszesedés létrejöttében bizonyos szerepet tulajdonítanak. Vigyáznunk kell arra, hogy a megszokott étrendtől az eltérés fokozatos és kisfokú legyen, hiszen a megszokott étkezések gyökeres átalakításának nincs is értelme, elegendő a fent említett változás. A csontritkulás miatt fonots a kalcium bevitel és a mozgás beiktatása is az életmódba!

 

 

A terhes és szoptató nő táplálkozása

 

 

    A terhes nő anyagcseréje nem változik meg olyan mélyrehatóan, hog az feltűnő étrendi változtatást igényelne. A terhes asszonynak nincs szüksége semmilyen különleges diétára. Étkezzen úgyanúgy, ahogyan eddig tette, ha abban megvan minden szükséges fehérje, esszenciális zsír és szénhidrát forrás. Fokozottan ügyeljen arra, hogy semmiféle tápanyagban ne szenvedjen hiányt! Ez a magzat fejlődését megzavarná. Az a tápanyagszükséglet-növekedés, amit a fejlődő magzat igénye jelent, olyan kicsi (az anya szükségeltének 10-20 %-a), hogy a megszokott élelemnél csak valamivel kell többet fogyasztania. A terhesség alatt megnőtt fehérjeszükségletet egy-két pohár tej fogyasztásával fedezheti a terhes anyuka. A húsételeknél jobb a tojás, mert a tojássárgája igen értékes tápanyagokat tartalmaz. Szóba jöhetnek még a tejtermékek is (aludttej, joghurt stb.) Ma már mindenből megtalálható a laktózmentes változat is!

   

 

    Emelkedik a terhesség alatt a C-vitaminszükséglet. Naponta fogyasszon ezért gyümölcsöt és zöldfőzeléket. Friss salátát nemcsak vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt javasolunk, hanem azért is, mert megelőzi a terheseknél elég gyakori székrekedést. Remek C+D vitamin forrású táplálékkiegészítők is vannak, csipkebogyóval az elnyújtott felszívódás érdekében.

    Nem kell a terhes asszonyt hízlalni! A túltáplálás sem az anyának, sem a magzatnak nem használ. Felesleges tú sok zsiradékot és tésztafélét fogyasztani. Ne fogyasszon puffasztó vagy túlfűszerezett ételeket.

    A magzat fejlődése szempontjából a legveszélyesebb a terhesség első 3 hónapja. A terhesség végén szokásos fokozott táplálásnál fontosabb ezért, hogy a terhes asszony a terhesség előtt vagy a terhesség legelején ne szenvedjen semmilyen hiánytartalomban.

 

 

    Szoptatással életfontos tápanyagok távoznak az anya szervezetéből, amit az anyának a táplálékból kell pótolnia. De ezt is bőségesen fedezi, ha több adagra elosztva egy liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket fogyaszt. A szoptató anya túlzott táplálása helytelen: a szoptatás alatti fokozott táplálékfogyasztást az anya szoptatás után is - megszokásból - folytatja, ami egyik oka a szülések utáni gyakori elhízásnak.

 

 

Élettanilag nem indokolt hogy a terhesség időtartama alatt jelentős többletsúly halmozódjon fel... ez csupán odafigyelés és akarat kérdése. S természetesen mindebben a támogató Társ is nagyon fontos!

Kontrollált körülmények között végzett aerob mozgás (szobabicikli, úszás, jóga) terhesen is javasolt

 

    

Forrás: Dr. Zempléni Tibor - Táplálkozás és dietetika

 

www.tartos-fogyas.com