Blog

Referenciák: Személyi edzés - a Fejlődés Kulcsa

2013.11.23 13:41

Egy anya elvitte Mahatma Gandhihoz a kisfiát. Így könyörgött:
– Kérlek Mahatma, mondd meg a fiamnak, hogy ne egyen cukrot.
Gandhi egy pillanatra megállt, aztán azt mondta:
– Két hét múlva hozd vissza a fiadat. – A meglepett asszony megköszönte a dolgot és azt mondta, így is fog tenni.
Két héttel később az asszony visszatért a fiával. Gandhi a gyerek szemébe nézett és azt mondta:
- Ne egyél cukrot!
Hálásan, de meghökkenve kérdezte meg a nő:
– Miért mondtad azt, hogy két hét múlva hozzam vissza? Akkor is megmondhattad volna neki ugyanezt.
Gandhi azt válaszolta:
– Két héttel ezelőtt még én is ettem cukrot.”

Testesítsd meg azt, amit tanítasz, és csak azt tanítsd, amit megtestesítesz.

 

A modern kor edzőjének tudnia kell példát mutatnia: csakis azokat az ételeket főznie otthon, s csakis azokat a boltban vásárolt táplálékkiegészítőket alkalmaznia az étrendjében, melyeket a vendégeitől is megkövetel. Nincsenek "csodamódszerek", nincsenek "brutál zsírégető gyakorlatok"! Csakis tudomány, akarat és Életmódváltás létezik!

 Akiknek már sikerült

Hölgyeknél is szépen, fokozatosan kialakítható egy ideálisan izmos fizikum. Éppen ezért nem kell félni a kemény edzésektől!

2 év személyi edzés és megfelelő Étrend kialakításának eredménye. 

 

-24 kg! Réka 2 gyermek mellett járt le esténként az edzésekre, s tudatos táplákozással érte el ezt a csodálatos eredményt. Mindenre jut időnk, ha igazán akarjuk!

 

Nora elszántsága már a kezdetekkor megmutatkozott. A közös edzések mellett plusz cardionapokat is tartott és vőlegényével együtt otthon is odafigyeltek az egészséges táplálkozásra és Életmódváltásra. Az Eredmény önmagáért beszél, s eddig csupán 4 hónap telt el! Ne feledd: a teremben el fogsz fáradni, de szép lassan így haladsz a Céljaid felé!

 

A gyermekáldás utáni hónapokban ismét érdemes nekiállnod a sportnak. A nagyi vagy a babysitter másfél órát eljön segíteni, s közben el tudsz látogatni a terembe. Az eredmények nem fognak elmaradni!:)
 

 

 
Nem elég lejárni a terembe, érdemes célszerűen és a sérüléseket elkerülve tréningeznünk!

 

Peti 20 év után újra elkezdte a sportot és nekikezdett az életmódváltásnak. Mindent megtett, s közben három gyerkőcöt is nevelt, s persze a munka sem állt le. Sőt még maradt ideje a barátokra is a hétvégéken. Felesége volt segítségére a főzésben, s a biztatásban. Meg is lett az Eredménye!

Peti 30 év után újrakezdte a Judot is, amely gyermekkorában nagy kedvence volt, ám az élet úgy hozta hogy abbamaradt. A testépítésnek hála, visszatért ez a sportág is az életébe, s a megnövekedett önbizalomnak s persze fizikai erőnek hála, jönnek az eredmények itt is szép számmal.

 

1.

.

Életmódbeli változtatásokkal, elérhető egy jobb fizikum. Reális, önmagadhoz igazított céljaidat próbáld elérni a konditerem falain belül. Az edző ebben segít Neked a tréningek során! A Változást garantáltan nemcsak Te Magad, hanem környezeted is pozitívan fogja megélni.

2.

Sose a kilókat mérd, hanem a tükröt használd mérvadóul! A személyi edzés lényege, hogy új külsőt, több önbizalmat és sikerélményt varázsolj a mindennapokba. Lehet itt dumálni oldalakon keresztül, én inkább az ilyen képeket töltöm fel a vendégeimről.:) A 2. jelölésű fotó, fekete ruhás "előtte" képéhez képest jelenleg -12 kg - nál járunk a Formálódást illetően.:)

 

Nem mindegy hogy "csak" vékonyak vagyunk, avagy genetikai határainkat kitolva, nőies izmokat is építünk magunkra!

 

"Kedves Karesz! Örülök hogy mutattál egy hosszú távon bírható és fenntartható módszert az egészséges életmód elsajátítására. Hiszem és remélem, hogy a korábbi gyógyszeres kezelésem mellett, amire orvosi utasításra járnom kellett, az edzés és tudatos életmód is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az egy éves státuszrögzítő kontorllvizsgálaton negatív eredményem született, azaz Tünetmentes vagyok!:)  Ez kimondhatatlan öröm! Továbbra is erőt merítek ebből, és még keményebben küzdök a Célokért!:)"

 

Iktasd ki Életedből a számodra nem megfelelő ételeket, s fejlődj tudatosan, ahelyett hogy folyton a csodamódszereket alkalmazod a diétádban. Rendszeres edzés és főzőcskézés, megfelelő iránymutatás mellett... ennyi a "Titok".:)

 

Módszereink garantáltan meghozzák a változást és új nézőpontból fogod látni a súlyzós edzés világát...ha Te is teszel mindezért!:)

 

Judit a sok irodai munka mellett is szakít időt a tréningekre és megpróbál a napi teendők mellet is figyelni az Étrendre. A stressz egyik legjobb levezetése a sport, amit Önmagadért csinálsz, hogy meg tudd tartani a testi és lelki egyensúlyodat!

 

Az ideális életmódváltással és az edzővel végrehajtott kemény edzésekkel kialakítható az ideálisan sportos női fizikum. Támassz Magad elé mindig reális és személyre szabott Célokat, s így jobban körvonalazódik majd az Utad! Egyénre szabott Étrendtől, Sportmúlttól és genetikától függ ki mennyire fejlődik a súlyzós edzés által! Ne félj attól hogy "túl izmos leszel"...az edző mindig tudja, hogyan igazítson mindent az elvárásaidhoz!

 

Király Viktor is hisz módszerünkben, s itt vezeti le a sok fellépéssel járó stresszt. Az edzői segítség és tanácsok motivációt nyújtanak hogy lejöjjön egy fárasztó fellépés utáni napon is.

A Tartós Fogyás módszere működik!:)

 

A Személyi Edzés segít abban, hogy elkerüld a sérüléseket és fizikumodból a napi rutin és munka mellett is kihozhasd a Maximumot!

 

Zoli példája mutatja a legjobban, hogy nem elég a zsírtömeget leadni, mellette érdemes súlyzós edzéssel izomépítésre sarkallni testünket, így bár a mélreg - 8 kg-ot jelzett "csupán" testsúlykülömbségnek a hónapok alatt, mégis a testkompozíció drasztikus változást mutatott! Ne feledd: az izom nehezebb mint a zsír! A tükör és a környezeted dícsérő szavai fogják dícsérni az átalakulásod!

 

Minden edzésen a változatosság és az intenzitás kapja a fő hangsúlyt...mindenkinek Egyénre szabottan, a személyiségéhez s az aktuális fizikiai jellemzőihez igazítva a gyakorlatokat. Itt egy órában Te kapsz Minden Figyelmet!

 

Miklós tudatos életmóddal és boltban kapható, bevizsgált táplálékkiegészítőkkel érte el ezt az igen látványos fejlődést. Nem kapkodott, minden lépését előre megtervezte-terveztük!

 

Az Életmódváltás Titka, a személyi edző szerint: változtass az Étrenden; Ne "csalj" bele a heti étkezésekbe kettőnél többször; legalább heti háromszor járj el mozogni; végezz aerob mozgást minél többet; és főként Határozd el a Céljaidat! 

 

Sanyi is hozzám fordult, hogy kezdjünk bele a közös munkába. A kitűzött Cél még messze van, de jelenleg haladunk keményen az Úton. Az eddigi eredmény önamgáért beszél szerintem!

 

Tomi a legkiválóbb példa arra, hogy stresszes életmód mellé bizony kötelezővé kéne tenni a Sportot. Vezető beosztása nagy odafigyelést kíván, s szinte minden idejét munkája köti le. Mégis tudja, hogy heti háromszor időt kell szakítania magára, és kiegyensúlyozott Étrenddel és megfelelő Táplálékkiegészítőkkel, egy fitt fizikumot sikerült kialakítanunk nála. Sosem szabad a felelősség és a stressz miatt a mértéktelen kajálásban keresnünk a vigaszt esténként...vezessük le belső feszültségeinket Edzéssel!

 

Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy legalább háromszor hetente mozogjunk valamit. Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy az irodai hajtás mellett is figyeljünk a kajára. Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy fizikumunkat, megfelelő edzői segítséggel, folyamatosan formáljuk. Elég az Elhatározás, hogy innentől márpedig másként lesz!

 

Bálint élete a számítógépek világában zajlott kamasz fiúként, ám 18. születésnapjára a sport megszállotjává vált! Barátai is elkezdték látogatni az edzőtermet, a pozitív eredményeket látva!

 

Speciális gyakorlatok, személyre szabott étrend, maximális motiváció

 

Igenis megvalósítható napi 12 óra munka és családi programok mellett is hogy az embernek jusson ideje saját magára, megfőzze a napi ételadagokat és megváltoztassa az Életvitelét! Mindez hosszú hónapok munkája, egymást motiválva és együttműködve az edzzővel. 

 

Bogdan 2 évvel ezelőtt, gyermeke születésekor elhatározta, leteszi az alkoholt, leteszi a cigarettát, s Új Életmódba kezd. Munkája igen szerteágazó, sok utazással jár, ezért számára a legnehezebb volt a megfelelő étkezéseket megoldani. Alacsony szénhidrát, sok hal és zöldség, valamint ásványvíz és vitamin-ásványianyag bevitel jellemezte új étrendjét...amelyet keményen tartott s nem engedett a barátok és kollégák invitálásának a pubokba vagy éttermekbe. Nem nyitotta ki a hotelek csalogató minibárját akármilyen nehéz napon is volt túl. Csak főzött, vitte az ételcsomagokat és nem törődött másokkal. Önmagáért és a családjáért harcolta végig az Utat. Féltávon a diétában elkezdte az aerob edzéseket. Először rövid távon séta és kocogás jellemezte edzéseit egy-egy alkalommal a héten, valamint az edzőtermi taposógép volt a kedvence. Miután drasztikusan vesztett súlyából egyre bátrabban kezdett neki a cardio edzéseknek, s az új külsővel látott neki a súlyzós terheléseknek kontrollált s célirányos segítséggel. Kitartása Erőt ad nekem is, s örülök hogy megtisztelt Bizalmával. Ahogy ő mondaná: "Nincsenek kifogások! Aki nagyon akarja, s energiát fordít rá le fog fogyni. Aki csak elképzeli de nem tesz meg érte minden tőle telhetőt...az nem jut előrébb..."

Bogdan legfőbb célja a fizikuma átalakítása után az volt hogy teljesítse a Budapesti Félmaratont. Ezt is végül megvalósította nem is olyan rég. A felkészülése heti 2-3 alkalommal 20-25 km futás volt, a súlyzós edzések mellett. Kitartás és Akarat!:)

 

-12 kg! Vizsgaidőszakok mellett is jutnia kellene időnek a napi étkezések elkészítésére s akár ételhordó dobozokba való kimérésére. S persze a heti 2-3 edzésre. Az Eredmény nem fog elmaradni!

 

Nem mindegy hol érezzük jól magunkat. A kalóriák avagy a súlyzók között!

 

Hosszútávon érdemes tervezni az Életmódváltást. Akkor lesz igazán tartós a Változás.

 

Nem mindegy a mai világban, hogy a virtuális, számítógépes játékok világában, az íróasztal mellett ülve keressük Önmagunkban a "Hőst". A sport által a Való Életből állítsunk példaképeket Magunk Elé, hogy egy napon a tükörbe nézve, akár Mi is azzá Válhassunk mások szemében.;)

 

 

Tudatos életmóddal kialakítható, egy dolgozó ember számára is az egészséges, sportos fizikum, még ha a mindennapokban szerepelnek a céges rendezvények, vagy a mindennapos kötelező munkavacsorák is. Odafigyeléssel tarthatóak az elért eredmények!

 

Reális Célok kitűzése, a mindennapos munka s gyermeknevelés mellett.

 

A fotó története a következő: Márk több mint egy évvel ezelőtt kezdett el hozzám járni. Anno születésekor komplikációk léptek fel, ezért a jobb oldala funkcionálisan elmaradt a bal teljesítményétől. Akkor a fogás képességével is néha problémája akadt, valamint a jobb kar mozgástartománya igen be volt szűkülve. A gyermekkora óta rendszeresnek mondható gyógytorna javította a teljesítményt az évek során, de amikor először lépett be a konditerem ajtaján a súlyzós gépek használata igen nagy nehézséget jelentett... Ám nagyon Akarta a Változást, a Fejlődést... Ma már ilyen Gyakorlatokkal fűszerezzük a hátizom edzését. A Testépítés szeretete Erőt ad az embernek, néha hihetetlen Változásokat eredményezve! 

 

Iskolák

Fitness Company: edzokepzes.hu/

IFBB Szakedző Képzés: www.ifbboktatas.hu/

 

Speciális gyakorlatok, preventív edzésmódszerek, céltudatos fejlődés:

 

Tartós Fogyás - Útmutatás a Változásban

 

Kontakt: personal1983trainer@gmail.com

 

Újdonságok rovat

2013.10.20 14:02

Ezentúl minden hasznos információ, az Újdonságok rovatban fog megjelenni a könnyebb átláthatóság érdekében. Jó olvasást kívánok!

Egyedül vágjak neki...vagy edzővel?

2013.09.12 12:20

Milyen a jó személyi edző?

 

 

    Nem mindenki képes arra, hogy autodidakta módon vagy utánzással megtanulja az edzőtermi gyakorlatok helyes végrehajtását, és összeállítsa a saját edzéstervét, étrendjét. Általában óva intünk titeket a személyi edzőktől, mert a befektetés 99 százalékban nem szokott megtérülni. De ha annyira akarod a sikert, mint annak idején Arnold, viszont edzéstechnikai és táplálkozástudományi antitalentum vagy, ám legyen, kutass fel egy jó szakembert. Előtte viszont nem árt tisztában lenned azzal, hogy melyek a jó személyi edző ismérvei.

Szakmai tudás

    

    Ami korántsem egyenlő az elvégzett tanfolyamok és begyűjtött „oklevelek” számával. Sőt, akár visszatetszést is kelthet a dolog, hiszen miért van egy edzőnek szüksége arra, hogy papírokkal bizonygassa tudását? Persze ez alól kivételt képeznek azok a sportágak, ahol csak hivatalos képesítés birtokában lehet edzősködni. Ahhoz viszont, hogy elboldogulj az edzőteremben, és hasznos ismeretekkel gyarapodj, nincs szükséged pro-licences edzőre.

A szakmai tudás meglepően sok, úgynevezett szakember esetében kívánnivalókat hagy maga után. Ha egy-egy kérdésedre zavarba jön az illető, vagy sablonválaszt ad, netán úgy érzed, csak le akar rázni, nem ő a te embered.

 

Itt van néhány alapvető tudnivaló, amivel letesztelheted a személyi edző-jelöltet:

- Melyik napszakban egyek túrót? Helyes válasz: csakis lefekvés előtt van értelme. Ha napközben eszed, lelassítja az anyagcserédet.

- Diéta alatt mekkora súlyokkal és ismétlésszámmal dolgozzak? Helyes válasz: ugyanúgy eddz, mint tömegnövelő ciklusban. Csak akkor csökkents a súlyon, ha már nem tudod elvégezni vele az optimális számú ismétlést – ez előbb-utóbb bekövetkezik, de ne kísértsd a sorsot. Ha jön itt neked a „kis súllyal szálkásíts” okossággal, mehet a levesbe.

- Milyen szálkásító gyakorlatokat végezzek? Ha erre nem azt a választ adja, hogy ilyen gyakorlatok nem léteznek, az edzőcske megbukott.

- Milyen gyakorlatokkal tudnám eltüntetni a zsírt a combomról/hasamról/fenekemről? Helyes válasz: helyi zsírégetés nem létezik, diétázni kell. Ha elkezdi sorolni a felülést mint gyakorlatot (még véletlenül sem hasprést), combközelítő gépet és egyéb haszontalanságot, kukázhatod a delikvenst.

Nem azt mondja, amit hallani szeretnél

A személyi edzők többsége sajnos fontosabbnak tartja az ügyfél rövid távú elégedettségét, minthogy a hosszabb távú célok megvalósításában igyekezne segítséget nyújtani. Mivel edzőhöz legtöbbször azok fordulnak, akik híján vannak a kellő mennyiségű motivációnak, könnyedén elijeszthetők azzal, hogy közöljük velük az igazságot: „Ez bizony nem lesz egyszerű, talán fájni is fog, és lesznek olyan pontok, amikor legszívesebben hagynád a fenébe az egészet.” Ez az edzőnek legkevésbé sem érdeke, hiszen ezzel az üzletpolitikával lassan elveszítené az össze kuncsaftját.

Ennek ellenére nagyon fontos, hogy őszinte legyen veled, és ne áltasson azzal, hogy csak egy kis lötyögéssel, meg (ha nő vagy) egykilós súlyzókkal számottevő eredményt fogsz elérni.

Kérdezd meg nyugodtan, hogy ő hogyan edz, étkezik, és ha neked az egy-kétkilós súlyzókkal és a combközelítő gépen való edzésen kívül nem javasol értelmes dolgot – miközben ő fekvenyom, guggol, evez -, kezdhetsz gyanakodni.

Legyen-e versenyzői szintű sportmúltja?

Egyáltalán nem biztos, hogy ha valaki eredményes sportoló volt, edzőként is megállja a helyét. Az meg elég furcsa lenne, ha olyantól akarnál tanulni, aki még életében nem fogott a kezébe súlyzót, de remekül tudja elméletben, hogyan kell edzeni.

A mi tippünk az, hogy lehetőleg olyan személyt válassz, aki már sok éve edz, ez idő alatt kiemelkedő fizikumra tett szert, tökéletesen hajtja végre a gyakorlatokat, és össze tud állítani egy normális étrendet.

Akiket nyugodtan elfelejthetsz

 

·         2-3 éve edző, de már n+1 versenyen induló aranyifjak, akik rózsaszín pólójuk és szőrtelen testük alatt egy egész gyógyszerraktárat rejtegetnek.

·         A fitnesz versenyzésből kiöregedett, jelenleg főállású celebek. Súlyosbító tényező, ha DVD-t is kiadtak.

·         Hetente új képesítést szerző, papíron mindenhez értő edzőcske. Elsősorban a divatos baromságokat „tanulja ki”, de sokszor mire megvan az oklevele, már lecsengett az aktuális trend, és nézhet újabb ugrándozós „sport” után.

·         Elit testépítő, aki azt hiszi, hogy a kliensnek is olyan adottságai vannak, mint neki, és ráerőszakolja a heti 6 napos, napi két edzéses programját az 50 kilós kezdőre.

 

„Na de akkor honnan a ménkűből kerítsek én egy normális edzőt?”

A legbiztosabb módszer, ha ajánlás útján találsz rá a szakemberre. Kérdezd végig ismerőseidet, hogy van vagy volt-e edzőjük, és ha nekik bevált, adják meg az elérhetőségét.  Beszélgess versenyzőkkel, és nyomozd ki, hogy a legutóbbi verseny helyezettjeit ki készítette fel.

Hasznos lehet, ha meglesed a kiszemeltedet, hogyan edzi ügyfeleit, mennyire figyel rájuk közben. A jó edző olyan, mint fociban a játékvezető – együtt el a játékkal, illetve jelen esetben a mozdulattal. Győződj meg róla, hogy kellőképpen tudja-e motiválni a sportolóit. Kerüld a szélsőségeket. Egy fekpadon elalvó, le-lebukó fejű, bóbiskolás közben felhorkantó edző ugyanolyan rossz választás, mint az üvöltöző vadbarom, aki már a bemelegítés közben leordítja a hajat a fejedről.

 

Forrás: https://testepitek.hu/

"Kattog a térdem, kattog a vállam! Mitől lehet?" - Ízületi porckopás (Artrózis)

2013.09.10 15:25

 

Az ember ízületeinek felépítése és működése

 

    Az emberi test vázizmait a központi idegrendszer akaratlagosan mozgatja. A mozgás az ízületekben jön létre úgy, hogy a vázizmok az ízületeket mozgatják.

    Az ízületek az ízületet alkotó csontvégekből állnak, melyeket jórészt ízülei porc borít. az ízületi végeket alkotó csontvégek egyike általában domború, ez az ízületi fej, a másik homorú, ez az ízületi vápa. Az ízületi csontvégeket borító porcfelszínek olyan pontosan rásimulnak a csontvégekre, hogy csaknem súrlódásmentes mozgást biztosítanak.

    Egyes ízületeket, pl. a térdízületet belső szalagok (pl. a térd keresztszalagjai) rögzítik. A térdízüle vápáját az ún. félhold alakú porcok, a meniscusok mélyítik, melyek pl. sportolóknál gyakran sérülhetnek. Más ízületben (pl. a csuklóban) korong alakú porckorongok találhatók, ismét más ízületek vápáját (pl. a vállét, csipőjét) porcgyűrűk bélelik.

    Az ízületi porc viszonylag kevés porcsejtből áll, melyek a növekedés befejeztével már alig osztódnak. A porcsejtek újratermelik a porc alapállományát és a porcot erősítő kollagén rostokat. a kollagén rostok íveket alkotnak, vagyis a porc belsejében az ízfelszínre merőlegesen, az ízfelszínnnek megfelelelően, azzal csaknem párhuzamosan futnak. 

    Az ízületek felépítésében fontos szerepe van az ízületi folyadéknak is. az ízületi folyadék egyrészt az ízületi felszínek között vékony folyadékfilmet képez és a porcfelszíneken a súrlódást tovább csökkenti, másrészt táplálja a porcsejteket.

    Mivel az ízületi porcnak önálló ér- és vérellátása nincs, táplálása kizárólag az ízületi folyadék révén történik.

    

Mi az artrózis?

    Az artrózis a leggyakoribb és legrégebbi ízületi betegség. Nem az ízületi porc vagy az ízület életkorral járó kopása (vagy aktív sport során, szabálytalanul végrehajtott gyakorlatok következtében), mint azt korábban hittük. Az életkor előrehaladtával ugyan egyre gyakoribb (akárcsak pl. a szív- és érrendszeri betegségek), de nem az öregedés okozza. Artrózis fiatal korban is előfordulhat. Az egész ízület betegsége, melyre jellemző az ízületi porc és az egész ízület pusztulása.

 

Örökölhető-e az artrózis?

    Az artrózisra való hajlam sok esetben örökölhető, de a környezeti tényezők is fontos szerepet játszanak. Akiknek családjában már fordult elő artrózis, annál a környezeti tényezők korábban és súlyosabb betegséget okozhatnak.

 

Mi minden okozhat, vagy mi hajlamosíthat artrózisra?

    Ilyen az elhízás, a túlsúly. Ez a kézízületi artrózisra is hajlamosít, ami azt mutatja, hogy nemcsak a túlsúly terheli túl a térd- vagy a csípőízületet. A zsírszövetben olyan gyulladáskeltő anyagok termelődnek, melyek az artrózis keletkezésében szerepet játszanak.

    Hajlamosít még artrózisra az ízületek ízületi felszínének egyenetlenségét okozó sérülése, egyoldalú túlterhelése, de a mozgáshiányos életmód is.

    Az ízületek fejlődési hibája, csípőízületi ficam, X-láb, O-láb is hajlamosító tényező. A csontritkulás kezelésére használatos bifoszfonátok az artrózisra is kedvezően hatnak.

 

Van-e szerepe az artrózis kialakulásában vitamin-, hormon-, vagy nyomelemhiánynak?

    D-vitamin-hiánynak lehet szerepe, de ha a szervezet D-vitamin-ellátottsága megfelelő, "túladagolása" káros. Női hormonhiány szerepet játszhat artrózis kialakulásában. Nyomelemhiány (vas, cink, jód stb.) artrózist okozó hatására nincs bizonyíték.

 

Megelőzhető-e az artrózis?

    Igen. Sok esetben megelőzhető. Ehhez szükséges: az ideális testsúly megtartása, megfelelő mozgás (kocogás, futás, kerékpározás, úszás) egyes ízületek egyoldali túlterhelésének elkerülése, ízületi fejlődési hibák korrekciója, ízületi sérülések gyors, pontos ellátása, artrózishoz vezető betegségek (pl. pajzsmirigyműködés, anyagcsere-betegségek) megfelelő kezelése.

 

Melyek az artrózis tünetei?

    korai és gyakori tünet a fájdalom, mely elsősorban az ízület terhelésére, mozgásra jelentkezik, nyugalomban szűnik. 

 

    

A vércsoport szerinti táplálkozás

2013.09.08 14:13

Előszó

    Ennek az oldalnak nem az a lényege hogy kritizálja az újfajta "csodadiétákat", csupán a látókört kívánja szélesíteni az egészséges táplálkozás témakörében. Edzőként mindig is a változatos, magas biológiai értékkel rendelkező fehérjéket és az összetett szénhidrátokat valamint zöldségeket tartalmazó étrendet fogom javasolni a hosszútávú Célok elérésének és megtartásának érdekében. Jó olvasást kívánok!

 

A vércsoport szerinti diéta alapjai

   

    Mindannyian ismerjük a problémát: egészségesen étkezünk és teljes értékű táplálékot fogyasztunk - talán még a szelektív táplálkozás szabályait is betartjuk -, mégis fáradékonynak és feszültnek érezzük magunkat, emésztési és súlyproblémáink vannak. Az ok az élelmiszerek kiválasztásában lehet. Az orvosi kutatásban régóta köztudott, hogy az úgynevezett egészséges élelmiszerek nem minden ember számára egyformán hasznosak. Mégis csak az amerikai James D'Adamo és fia, Peter fedezte fel hosszas kísérletek után ennek az okát. Rájöttek, hogy a vércsoport döntően befolyásolja, hogy az ember bizonyos élelmiszereket elbír-e vagy sem.

 

Két orvos egy eredmény

 

    A vércsoport szerinti diéta fő tézise annak felismerése, hogy nem minden élelmiszer alkalmas minden vércsoporthoz tartozó ember számára. Dr. James D'Adamo már az ötvenes években felismerte, hogy egy szanatórium betegei, akik a szokásos egészséges "egységmenüt" kapták, egészen különböző módon reagáltak. Egy részüknek nagyon jót tett az étel, másoknak - úgy tűnt - inkább ártott. D 'Adamonak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy mindennek a vércsoporthoz lehet köze. Ezért meghatározta a betegek vércsoportját, és megfigyelte, hogy az egyes vércsoportokhoz tartozók hogyan reagálnak a különféle élelmiszerekre. Az eredmény megdöbbentő volt. Kitűnt, hogy tényleg közvetlen összefüggés van a vércsoport és a táplálkozás között.

    De D'Adamo felismerése eleinte csupán érdekes elmélet volt, amit egyedül a szubjektív megfigyelésre alapozott. Ezért az orvos fia, Peter továbbgondolta apja lenyűgöző felfedezését, majd tudományos kísérletekkel ellenőrizte, rendszerezte és kiegészítette a téziseket, hogy levonhassa következtetéseit.

 

 

Az élelmiszerek három csoportja

    Dr. Peter D'Adamo szerint az élelmiszerek három csoportra oszthatók: olyan termékekre, amelyeket az adott vércsoport nagyon jól bír, amelyek tehát "ideálisak"; olyan élelmiszerekre amelyek "károsak"; és "problémamentes" élelmiszerekre, amelyeknek nincs különsebb hatásuk az anyagcserénkre, és ezért étrendünk jó kiegészítői lehetnek.

 

Vér és vércsoport

    Vérünk egyfajta "fuvaros". Oxigént és tápanyagokat szállít a szervezet szöveteihez, felveszi a szövetekből a hulladékanyagokat (pl. a széndioxidot) és elszállítja őket. Ezenkívül a vérben antitestek is találhatók. Ezek a fehérjeanyagok az immunrendszer részt képezik. Rátapadnak az idegen anyagok és kórokozók meghatározott felületére. Ez agglutinációhoz vezet: az idegen testek összeragadnak és összecsomósodnak, ezáltal az immunrendszer könnyebben felismeri és megsemmisítheti azokat. Minden ember a négy vércsoport egyikéhez tartozik: 0, A, B vagy AB. A vércsoportok elsősorban a vörösvértestek felületi struktúrájában különböznek, azaz az úgynevezett antigénekben. Ha például vérátömlesztésnél a két vércsoport érintkezésbe lép egymással, azonnal és közvetlenül heves antitest-reakciók léphetnek fel.

 

 

Vércsoport és a táplálék hasznosítása

     Az élelmiszerek különböző emészthetőségének oka az emberiség fejlődéstörténetével magyarázható. Az evolúció során az ember új életteret hódított meg, és ezzel újfajta táplálékot talált. Az emésztőrendszert, az anyagcserét és az immunrendszert új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-s vércsoportból három új vércsoport alakult ki, amelyek jobban alkalmazkodtak az új körülményekhez.A táplálék változásával párhuzamosan az immun-rendszer is átalakult. Ha az ember olyan élelmiszert fogyaszt, ami nem illik a vércsoportjához, akkor ez heves antitest reakcióhoz vezethet. Ennek az az oka, hogy immunrendszerünk összetéveszt bizonyos, számára "ismeretlen" étkezési fehérjéket (lektineket) egy idegen vércsoport antigénjevel. A lektinek azonban nemcsak a már említett agglutinációhoz vezetnek, hanem emésztési zavarokhoz és az anyagcsere lassulásához is.

 

0-s vércsoport

    A 0-s ősvércsoporthoz tartozó emberek 40 ezer évvel ezelőtt Afrikában éltek. Ügyes vadászok voltak, táplálékuk alapját a hús képezte, emésztőrend-szerük alakulására döntő hatással volt az állati fehérje nagy részaránya. És a 0-s vércsoporthoz tartozóknak mind a mai napig nincs problémájuk a hús megemésztésével. De 30 ezer évvel ezelőtt az ember a zsákmányt űzve elhagyta Afrika szavannáit. Ekkor olyan élettérbe került, ahol ritka volt a vad, ott új táplálékforrást kellett keresnie. 

 

A vércsoport

    Az A vércsoport mintegy 25-15 ezer évvel ezelőtt jelent meg a Közép-Keleten és Ázsiában. A nomád vadászok letelepedett földművesekké váltak, gabonafélék és egyéb növényi eledel játszották a legfontosabb szerepet táplálkozásukban. A szociális struktúra változásai is döntőek voltak. A parasztok szűk térben éltek együtt. Az új életmód következtében a kórokozók könnyebben terjedtek emberről emberre. Az emberi immunrendszernek tehát külö-nösen hatékonynak kellett lennie.

    Az "új" A vércsoport gyorsan elterjedt. Ázsián és a Közel-Keleten keresztül ezen vércsoport génjei Európába, ahol az A-vércsoport ma is igen gyakori.

 

B vércsoport

    15-10 ezer évvel ezelőtt a Himalája és India között alakult ki a B vércsoport. Ebben a régióban különlegesek voltak az életfeltételek az ember számára: a klíma rideg, a táplálkozás pedig rendszertelen és gyakran igen egyoldalú. Fermentált (erjesztett) tejtermékek, mint például joghurt, kefir, sajt jelentették a táplálkozás igen fontos alkotóelemeit. De az állattenyésztés is igen fontos tényező volt.

    Az itt élő embernek keménynek és szívósnak kellett lennie. Sokszor napokig járt élelem után, és ki volt téve a szél és az időjárás viszontagságainak. Immunrendszere ezért rendkívül erős kellett legyen. A B vércsporthoz tartozó emberek mind a mai napig meglepően ellenállóak a meghűléses betegségek minden formájával szemben. 

    Az évszázadok során a nomádok a Himalája lejtőiről a völgyekbe vándoroltak. A B vércsoport sokáig Délkelet-Ázsia és a széles európai sztyeppék (füves síkságok) lakóira volt jellemző. 

 

AB vércsoport

    Csak 1200-1000 évvel ezelőtt jelent meg az AB vércsoport. Késői kialakulása miatt ez a vércsoport rendkívül ritka. Az AB vércsoport akkor jelent meg, amikor az új népvándorlások során a kelet- és közép-európaiak A vércsoportja az ázsiai mongolok B vércsoportjával keveredett. Az AB vércsoport ismérveit tekintve kapcsolatot jelent az A és a B vércsoport között. Az AB vércsoporthoz tartozó emberek a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást bírják legjobban. A gyomor-bél tratkus (terület) ebben az esetben tulajdonképpen nem elég erőlteljes az A vagy a B vércsoporthoz tartozók számára tipikus táplálék feldolgozásához. Elvileg tehát nem lehet azt mondani, hogy az A vagy a B vércsoportúak számára "ideális" élelmiszer jó lesz az AB vércsoportúaknak is. A B vércsoporthoz tartozó elődöktől az AB vércsoportúak erős immunrendszert örököltek. Ez a vércsoport ezenkívül különösen ellenálló az autoimmun (az immunrendszer a saját alkotóelemeit idegen testként kezeli, s elpusztításukra törekszik) betegségekkel szemben, mint például a reumatikus (izületi gyulladásos) betegségek és az allergia.

 

A helyes táplálkozás

    Egészen a mai napig magunkban hordozzuk őseink genetikai örökségét. Amilyen különböző volt az ember élettere az idők során, olyan különböző volt táplálkozásának alapja is. Ezt a körülményt mai is figyelembe kell vennünk.

 

0-s vércsoport

    A 0-s vércsoportnál az emésztőrendszer elsődleges feladata a hús feldolgozása. Ezért a gyomorban magas a savkoncentráció, ami nagyon fontos a fehérje feldolgozásához. A 0-s vércsoporthoz tartozók így a hús mellett a tengeri halakat is könnyen emésztik. De nem minden állat fehérje problémamentes. Kerüljük ezért a tehéntejet és a tejtermékeket. Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű kalciumot vigyünk be a szervezetbe más formában. A tofu, zöldfőzelékek, brokkoli, diófélék, lazac, gyökérfélék nagy mennyiségben tartalmaznak életfontosságú kalciumot.

    A gyomor magas savkoncentrációja miatt a 0-s vércsoportú embereknek mindenekelőtt a gabonaféléket és gabonából készült termékeket kell kerülniük. Ráadásul a gabonában lévő ragasztófehérje (glutén) zavarja az inzulin-anyagcserét.

    Dr. D'Adamo megállapította, hogy a burgonya és a hüvelyesek egyes fajtái is negatívan hatnak a 0-s vércsoportúak anyagcseréjére. A lencsében és egyes babfajtákban lévő lektin például bázikus állapotot hozhat létre az izomszövetekben. Pedig épp a 0-s vércsoportba tartozóknál fontos, hogy az izmokban enyhén savas legyen a környezet, hogy a kalóriát optimálisan tudják feldolgozni. A friss zöldség és gyümölcs a 0-s vércsoportnál a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kiegészítője. Következetesen kerüljék azonban a számukra emészthetetlen élelmiszereket. Mivel a 0-s vércsoportúak gyomrának magas a savkoncentrációja, ez könnyen savtúltengéshez vezethet, kerülni kell tehát a savanyú gyümölcsöket is.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_0-as-vercsoport-szerinti-etrend_0-as-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

A vércsoport

    Az A vércsoporthoz tartozó ember sokkal nehezbben emészti az állati fehérjét, mint a 0-s vércsoportú. Emésztőrendszere ugynis a szénhidrátok fel-dolgozására van kitalálva. A savkoncentráció a gyomorban ennek megfelelően csekély. Ezért a hús megemésztése nagyon sokáig tart. Ráadásul a húsban lévő tápanyagok nem teljes mértékben alakulnak át energiává, ehelyett zsírtartalékot képeznek. Néhány kivételtől eltekintve (pl. joghurt) a tej és a tej-termékek is károsak a bennük lévő lektin miatt az A vércsoportúak számára. Fehérjeforrásként mindenekelőtt a szójatermékek jöhetnek szóba, mint például atofu, amelyet az A vércsoportúak nagyon jól hasznosítanak. Jó kiegészítést jelenthetnek az édesvízi halak is, amelyek gyenge kötőszövet-tartal-

muk miatt könnyebben emészthetők, mint a hús.

    Álatlában az A vércsoporthoz tartozók különösen jól hasznosítják a komplex szénhidráttartalmú rizst és gabonatermékeket. Vigyázni külösen a búzával ajánlatos. Az izomzat arra savasan reagálhat. A 0-s vércsoportúakkal ellentétben az A vércsoportú embereknek bázisalapú izomszövetre van szükségük, hogy jó legyen a teljesítőképességük. Mindenképpen kerülniük kell a burgonyát és egyes hüvelyeseket (pl. bizonyos babfajtákat), mivel azok súlyproblémát és egészségkárosodást okozhatnak.

    Az A vércsoportú emberek különösen jól hasznosítják a növényi táplálékot, ezért sokan lesznek közülük tudatosan vagy ösztönsen vegetáriánusok. Az egészséges táplálkozáshoz szinte minden gyümölcs és zöldségfajta megfelelő. Vigyázni kell azonban a paradicsommal, amely magas lektintartalma miatt feltétlenül kerülendő.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_A-vercsoport-szerinti-etrend_A-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

 

B vércsoport

 

    

       A B vércsoporthoz tartozók szinte "mindenevők", erőteljes emésztőrendszerüknek köszönhetően egészséges és változatos táplálkozás esetén lép fel náluk a legkevesebb probléma. Viszont különösen hatékonyan dolgozzák fel a táplálékokat, ami túlsúlyhoz vezethet. Ajánlott tehát a mértékletesség.

    A B vércsoportú ember jól hasznosítja a tejet és szinte minden tejterméket, ez alól csak a nemes penészes és az ömlesztett sajtok képeznek kivételt. A húst is jól feldolgozza ez a vércsoport. Csak a szárnyasokat (kivétel a pulyka) kell nagy ívben kerülni. Mindenekelőtt a tyúkhús egészségtelen a káros lektin miatt. A hal, főként tengeri hal, igen jól emészthető a B vércsoportúak számára, és a benne lévő halolaj miatt különösen egészséges. Óvakodni kell azonban a kagylóktól, rákoktól, a héjas állatoktól: ezek káros fehérjéket tartalmaznak. A komplex szénhidrátoknál a B vércsoportúaknak gondosan kell válogatniuk. Hasznosítják ugyan a burgonyát, valamint számos hüvelyest és gabonafélét, de egész sor terméket kerülniük kell. Különösen a hajdina, a lencse és a kukorica káros, mert ezek negatívan befolyásolják a vércukorszintet. A búza és a rozs sem egészséges. A benne lévő glutén (ragasztófehérje) zavarja az inzulin-anyagcserét, akadályozza a tápanyagok optimális átalakulását, és zsírlerakódást idéz elő.

    Mint az összes többi vércsoportúnek, a B vércsoporthoz tartozóknak is főleg növényi táplálékra kellene áttérniük. A semleges zöldség- és gyümölcsfajták között nagy választékot találnak ideális, illetve problémamentes élelmiszerekből. Különösen egészségesek a káposztafélék. A paradicsomról azonban - akárcsak az A vércsoporthoz tartozóknak - lektintartalma (lektinek: vércsoportunkkal összeegyeztethetetlen fehérjék) miatt le kell mondaniuk.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_B-vercsoport-szerinti-etrend_B-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

AB vércsoport

    Az AB vércsoportúak ideális tápláléka az A és a B vércsoporthoz tartozóknak ajánlott élelmiszerek keverése. Lényegében a B vércsoporthoz hasonlít, de vannak korlátozások, amelyek az A vércsoportra jellemzők. Akárcsak az A vércsoportúaknak, az Ab vércsoporthoz tartozóknak is alacsony a gyomorsak-koncentrációja, ezért a húst és szárnyasokat törölniük kellene az étrendből. Egyes húsféléket (pl. pulyka, bárány, nyúl) ugyan jól hasznosítanak, mégis jobb, ha lemondanak róluk, hogy ne terheljék túl az emésztőrendszerüket.

    Az AB vércsoporthoz tartozók fehérjeszükségletüket főleg halak, tej- és szójatermékek útján fedezzék. Mindenekelőtt a tejtermékek között találhatóak nagy számban "ideális" és jól hasznostható élelmiszerek. A komplex szénhidrátok tekintetében is vannak hasonlóságok az A és a B vércsoportúakkal. Ami a hajdinát és kukoricát illeti, ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a B vércsoportúak esetében: negatívan befolyásolhatják a vércukorszintet. A hüvelyes növényekre vonatkozó szabályok hasonlóak, mint az A vércsoportúaknál: egyes babfajtáktól tartózkodni kell. A búza általában problémamentes. Aki azonban gyors súlycsökkenésre törekszik, kerülje a gabonaféléket is.

    A gyümölcs és zöldség képezze a táplálék döntő részét. Ezek a semleges termékek bőségesen tartalmaznak életfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. Néhány kivételtől eltekintve (pl. retek) a zöldségfélék jól emészthetők. Még a paradicsom is, amit az A és B vércsportúak nem fogyaszthatnak, problémamentes. A gyümölcsök közül erősebben kellene a C-vitamin-tartalmúakra koncentrálni, mivel ezek az AB vércsoportúak számára különösen egészségsek. Kivételt képez a narancs, mert erősen irritálja a gyomornyálkahártyát. Az AB vércsoportúak emésztőrendszere különösen érzékeny. Kerüljenek mindent, ami túlságosan irritálhatja a gyomrot. Az erősen fűszeres ételeket ugyanúgy el kell tüntetni az étrendjükből, mint az ecettel készített önteteket (joghurtmártással helyettesíthetők).

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_AB-vercsoport-szerinti-etrend_AB-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

Forrás: Christopher J. Hammod - Vércsoportdiéta

 

 

 

 

 

Tippek az ideális Étrend összeállításához

2013.09.06 11:10

Episode I.

Fehérjeforrások

 

 

A táplálékunkat képező értékes anyagok közül elsőként a fehérjéket emeljük ki. A fehérjék, amelyeket szokás proteineknek is nevezni, a létező legsokoldalúbb anyagcsoport. Az emberi szervezetben több százezer, feltehetően félmillió különböző fehérje található, amelyekről még nincsenek pontos ismereteink. Vannak amelyek, amelyek csak rövid életűek szervezetünkben és gyorsan másféle fehérjévé alakulnak át, ugyanakkor léteznek teljesen stabil fehérjék is. A proteinek a legkülönbözőbb feladatokat látják el . Nem csak építőanyagként, de információs eszközül is szolgálnak. Építőanyagként ezek képezik a sejtek vázát, de ezekből épülnek fel a fehérvérsejtek és az immunrendszer más összetevői is, továbbá fontos szerepük van a növekedésben, a sejtek regenerálásában és megújításában, nemkülönben a betegségekkel szembeni védekezésben.  A fehérjék energiaforrásként is funkcionálnak, hozzávetőleg grammonként 4 kilokalóriát jelentenek, ugyanannyit mint a szénhidrátok egységei. Lebontásuk akkor indul meg, ha a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő zsír vagy szénhidrát,  például tartós éhezés- koplalás következtében.

 

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az emberi szervezetben 20 féle aminosav fordul elő. Minthogy a táplálékainkban található fehérje igen nagy molekulákból áll, az emésztés folyamatában ezeket aminosavakra kell lebontani. Csak ezek tudnak áthatolni a bélfalon és bekerülni a vérkeringésünkbe, hogy onnan a májba vagy a test sejtjeibe jutva új anyagokká alakulhassanak át. Bár az emberi szervezet a legtöbb aminosavat elő tudja állítani, kilenc generálására nem képes. Ezeket táplálék formájában kell a szervezetbe juttatnunk, mégpedig mind a kilencet. Ezeket a létfontosságú aminosavakat nevezzük esszenciális aminosavaknak. Ha csak egyetlen létfontosságú aminosav is hiányzik gyengül az immunrendszer, a teljesítőképesség, a fehérjeszintézis folyamata megakad, gyengének, erőtlennek érezzük magunkat, a gyermek nem fejlődik kellőképpen, időskorban felgyorsul az öregedési folyamat.

 

Az a táplálék nevezhető biológiailag magas értékű fehérjének, amely tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat: húsok (főként a fehér húsok és a hal), tojás, hüvelyesek(bab, zöldbab, rizs, rozs, zab). Egy felnőtt ember fehérje bevitele: 1-1,5 gramm/testsúly kiló. Sportoló felnőttnél: 1,8- 2,5 gramm/testsúlykilóra is emelkedhet. Egy példa. 90 kilós sportoló férfinak, átlagosan 180 gramm fehérjére van szüksége a rendes fejlődéshez, amit ha húsból és fehérje turmixból számolunk: közel 500 gramm csirkemell és 3x1,5 kanál fehérje turmix.  Az elfogyasztott hüvelyesek fehérje mennyiséget nem mindig kalkuláljuk bele, mert felszívódás-hasznosulás arányuk rosszabb, ezeket főként összetett szénhidrát értékük miatt fogyasztjuk. Fontos, hogy a rendszeres, magas fehérje bevitel mellett fogyasszunk sok vizet.

 

Fehérjék jelentősége

Testünk nagy része, főleg az izomzatunk olyan fehérjékből (aminosavakból) épül fel, amelyeket önmaga előállítani nem tud. Zsírmentes testtömegünk minden kilogrammjára számítva legalább 1 grammot be kell vinnünk naponta, még a legszigorúbb diéta idején is, hogy a túlzott izomvesztést megakadályozzuk.

 

Mivel szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztanunk. 

 

 

Csirkemell

 

A csrikemell az egyik leggyakrabban használt húsféle sportolói körökben. Közepes ára, s jó minősége miatt igen kedvelt étel azok körében, akik odafigyelnek táplálkozásukra. 100 grammjában 20-22 g fehérje, nulla szénhidrát, s mindössze 1-2 g zsír van. Aki szeretne változatosabban, de ugyanolyan jó minőséggel étkezni, helyettesítheti a pulykamellel is. A szárnyasokból készült étel ideális a fogyókúrához, hiszen gazdag cinkben, ami az immunrendszert erősíti. Sok benne a folsav, amire az anyagcseréhez van szükség, valamint a B6-vitamin, amit nem nélkülözhetnek a sejtek, a bőr, és a vérképzéshez is fontos. Emellett könnyen emészthető, nem terheli a gyomrot és kalóriaszegény.

 

Lepényhal

 

 

 

 

Drága halfajta, ám a boltokban kapható Classic Lepényhal a diéta és egészséges életmód egyik alapja. Ha megtehetjük tegyük bele étrendünkbe, mert íze fantasztikus (főleg Kotányi Halak Grill keverékkel és citrommal), nincs benne sok szálka, és 100 grammjában csakis kevés, ám jó minőségű zsír és közel 20 gramm fehérje található. Az érdes lepényhal nem rajokban élő halfaj, de az ívás körzetében nagy számban összegyűlnek. Nappal a homokaljzatba ássa magát, éjszaka mozog, és a sekély vízben keres táplálékot. Tápláléka kagyló, rövidfarkú rákok és egyéb kis állatok. Nyáron a folyókba is felúszik, de télen lemerül a tengerfenékre.

 

https://www.bevasarloszolgalat.hu/index.php?p=book&tipusid=463&typepath=373,444,463

 

Tonhal

 

 

A Twist tonhal az egyik legzamatosabb csemege. Fogyasztás előtt öntsök le róla az olívát, s az így kapott húst bármire felhasználhatjuk: rizshez, tésztához, salátához kiváló alapanyag. Jó zsírok és magas fehérje jellemzi. A tonhal a makrélafélék osztályába tartozó tengeri hal, melynek különböző fajtái a világ szinte minden tengerében és óceánjában megtalálhatóak. Fajtától függően akár 2-3 méteresre is megnő, súlya akár a 150-300 kg-ot is eléri. Igen jó úszó, sebessége akár 70 km/óra is lehet. teste háromnegyede része izom, sokan ezt a halfajtát egy hidrodinamikai mesterműnek tartják. Ragadozó hal, kisebb halakkal táplálkozik. Kedveli a delfinek társaságát, mivel védelmet nyújtanak a cápák ellen.

 

Tonhalkrém
Hozzávalók:
2 doboz tonhalkonzerv (kb. 30 dkg)
1 dl light joghurt
1 kis fej lilahagyma
1 lime leve
4 evőkanál light ketchup
2 evőkanál cukormentes mustár
só és bors                                                                                                                                                           

Az áttört tonhalhoz adjuk az apróra vágott, vagy reszelt hagymát, majd kikeverjük a többi hozzávalóval. Néhány órát hűtjük, majd barna kenyérrel, paradicsomkarikákkal fogyasztjuk.

 

 

Marhahús (bélszín, feketepecsenye, lapocka, esetleg hátszín)

 

 

A 0-ás vércsoportúak ajánlott "csemegéje". Ennek a vércsoportnak a legelőnyösebb a fogyás szempontjából ez a húsfajta. A bélszín a legdrágább ám egyben a legjobb minőségű is...s ha igazán szeretnénk otthon egy jót főzni néhanapján, akkor a szürkemarha bélszín legyen a célkitűzésünk. A "vöröshús" névvel illetett marha-, sertés- és juhhúst emészthetőség szempontjából kedvezőtlenebbnek szokták ítélni, mint a "fehérhúsnak" számító csirke- és halhúst. Ezzel szemben tudnunk kell, hogy a hőkezelés javítja a hús emészthetőségét azáltal, hogy a denaturálódott izomfehérjék és a feltárt kötőszöveti rostok jobban hozzáférhetővé válnak az emésztőenzimek számára. Az emészthetőség az állat életkorával csökken, idős állatok és vadak húsa marinálással (ecetes pácolással) és hosszabb idejű, lassú hőkezeléssel vagy kukta alkalmazásával tehető porhanyósabbá.

 

A tojás

 

 

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája. Átlagos tápanyagtartalma:

 

 • 68 kcal
 • 5,4 gramm fehérje
 • 4,8 gramm zsír
 • 0,3 gramm szénhidrát

Vitamintartalma szintén jelentős, hiszen gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne: pédául C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, folsav, pantoténsav.
Benne található ásványi anyagok:

 

 • foszfor
 • vas
 • cink
 • kalcium
 • kálium
 • nátrium
 • szelén
 • magnézium.

A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában. Sárgáját a fehérjétől el szoktuk választani, koleszterin tartalma miatt.

 

Zsírszegény túró

 

 

Az Aldiban kapható zsírszegény túró az egyik legfinomabb light tejtermék. Megcsinálhatjuk körözöttnek, vagy összekeverhetjük fehérjével, s hűtéssel finom édességként tálalhatjuk. 

1. Kiváló minőségű fehérjeforrás, ráadásul kazeinben gazdag. A kazein egy lassan felszívódó fehérjeforrás, így hosszú ideig ellátja a testet a szükséges aminosavakkal – így célszerű főképp akkor fogyasztani, amikor előreláthatólag jóideig nem tudunk burkolni semmi tápanyagot. 

2. Ha nem csak ész nélkül kapkodod le a polcról, akkor találhatsz olyanokat is, melyek kifejezetten alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, így diétánál is hű társad maradhat. 
3. Viszonylag olcsón beszerezhető. Némi kutatómunkával, és az akciós újságok ádáz figyelésével olcsó, és jó minőségű fehéjeforráshoz juthatsz.
4. Kalciumforrásként is gyakran emlegetik.
5. Változatos. Lehet édesen, sósan, főételként vagy desszertként, nyersen önmagában vagy más hozzávalókkal összesütve, a nap minden szakaszában, diétában és tömegnöveléskor is fogyasztani.

 

Csirkemell/Pulykamell sonka

 

Reggelihez alkalmazható termékek, az Aldiban lehet a legjobb minőséget beszerezni, min. 90 %-os értékekkel. A rendes csirkemell adagot sosem helyettesíti, de gyorsabb megoldásnak ideális. Alkalmazható salátába, light sajttal és light joghurttal összekevert Tökmagkrémmel együtt.

 

 

Mozzarella 

Bár szerepel az egészséges étrendek palettáján, én mégiscsak kiegészítőként akalmaznám a sajtot, illetve, ha nem szeretnénk sok húst alkamazni a diéta során...bár a magas biológiai értékű fehérjéket tartalmazó húsokat sosem fogja tudni helyettesíteni

 

Mozzarella saláta

Hozzávalók:

·         2 zacskó (25 dkg) mozzarella

·         60 dkg érett paradicsom

·         1 evőkanál olívaolaj

·         2 teáskanál fehér balzsamecet

·         színesbors

·         fűszeres só

·         oregano

Elkészítés:

Az érett paradicsomokat karikára vágom, ráteszem a szeletekre vágott mozzarellát és a tányéron szépen elrendezem. Olívaolajon megfuttatom a csíkokra vágott friss bazsalikomot. Ha kihűlt, fehér balzsamecettel, színesborssal, fűszeres sóval, friss oreganóval megszórom, ezzel öntöm le. Pirított barnakenyérrel kínálom.

 

 

Tejsavó koncentrátum, illetve izolátum valamint a hasonló funkciót ellátó aminosav készítmények

 

 

 

 

Mi a fehérje, miért fogyasztunk fehérje turmixot?

A fehérje gyakorlatilag az izomzatunk építőköve. A fehérjét a szervezet aminosavakra bontja, - ezek a legkisebb egységei - és ilyen formában használja fel. Természetes formában a fehérje megtalálható húsokban, tejtermékekben, tojásban, kis mennyiségben növényekben. A sportolók többnyire fehérjeturmixokkal egészítik ki az étkezéseiket. Ezek jelentősen megkönnyítik a napi fehérjeszükséglet bevitelét, valamint segítségükkel elkerülhető, hogy a felsorolt természetes fehérjetartalmú ételekben megtalálható – ám a táplálkozás szempontjából felesleges - további zsiradékok, szénhidrátok a szervezetbe jussanak. Vagyis, a fehérjeturmix segítségével nagyrészt tiszta fehérjéhez jut a szervezet. A fehérjeturmixok többsége tartalmaz azonban más összetevőket is, mint a fehérje felszívódását segítő anyagok, antioxidánsok, vagy olyan összetevők, amelyek az íz- és esztétikai élmény fokozását célozzák.

A fehérjeturmixok között megkülönböztetünk többek között tejsavó fehérjét, tojásfehérjét, szójafehérjét, tejfehérjét, kevert fehérjeporokat. Testépítők többnyire a tejsavó fehérjét részesítik előnyben, mert a többihez képest gyorsan szívódik fel. Természetesen a lassú felszívódású fehérjéknek is megvan a helye az étkezésben, pl. este lefekvés előtt. A tejsavó fehérjék nagyszerű kiegészítők ébredés után, amikor a szervezet kiéhezett állapotban van, valamint edzés után, amikor fontos, hogy sürgősen aminosavakhoz jussunk. A tejsavó fehérjék között is tehetünk különbséget a felszívódás tempója szerint. A felszívódás sebessége ugyanis attól függ, hogy milyen hosszúságú aminosav láncok vannak a fehérjében, amelyeket a szervezetnek le kell bontani. Minél rövidebb az aminosav láncolat, annál könnyebben bontja le a szervezet. A legrövidebb láncolatúak a peptidek, majd a hidrolizátum, izolátum és a koncentrátum formák. Ár-érték arányokat tekintve általánosságban véve a tejsavó koncentrátum a legjobb választás egy sportoló számára, de különösen fontos időszakokban, például versenyszezonban már érdemes az izolátumot vagy a hidrolizátumot választani olyan fehérjéből, ami a fehérjetartalom mellett lehetőleg nem rendelkezik zsír- és szénhidráttartalommal.

 

Mit jelent, hogy „80%-os fehérjetartalom”?

 

A fehérjeporok a megfelelő íz élmény, oldékonyság, állag és szín biztosítása érdekében a fehérjén kívül számos más összetevőt is tartalmaznak. Ennek megfelelően egy elfogadható ízű fehérjepor SOSEM lesz 80%-nál nagyobb fehérjetartalmú. Ez azt jelenti ugyanis, hogy 100g porban 80g fehérje található és 20g valamilyen egyéb összetevő. Az egyébbe pedig beletartozik a szénhidrát (pl. szőlőcukor vagy maltodextrin, esetleg diétás készítmények esetében fruktóz), a zsír, az édesítő, a színezék, az állagjavítók (pl. a krémesebb oldódást segítők), aromák stb. Egy finomnak mondható fehérjében biztosan van néhány gramm zsiradék és szénhidrát. Ha még vitamint is tartalmaz az adott fehérjepor, bizony nehezen megy 75g fehérjetartalom fölé 100g-onként. Ennek megfelelően az igazán magas fehérjetartalmú fehérjepor nem a legfinomabb lesz, hiszen amennyiben minőségi termékről van szó és tényleg azt tartalmazza, ami rá van írva, akkor a gyártónak az íz élményt fokozó összetevőkkel kell spórolni a fehérjemennyiség javára. És ennek megfelelően minél alacsonyabb a fehérjetartalom, annál könnyebb finomabbnál finomabb táplálék-kiegészítőket összeállítani, esetleg egyéb összetevőket is beletenni, mint a kreatin, vitaminok, bedurrantás fokozót, növénykivonatok, stb.

A tejsavó fehérjék többsége 70-80% közötti fehérje mennyiséget tartalmaz, vagyis olyat érdemes választani, aminél a címke azt mutatja, hogy 100g-os adagban 70-80g közötti fehérje mennyiség van. Ezt vetítsd ki adagokra. Ha egy adag 30g, akkor az 20-25g fehérjét fog tartalmazni. 

 

Marha fehérje izolátum/aminosav tabletta

 

 

 

 

Közismert tény, hogy a testépítők nagy mennyiségű marhahúst fogyasztanak az izomerő és az izomtömeg növelése érdekében. A marhahús egyedülálló szerepe ebben a folyamatban vitathatatlan. Minden neves testépítőnek felteszik a kérdést, hogy miképp tett szert a legnagyobb izom és erőnövekedésre. A válasz jobbára egyértelmű: rendszeres marhahús fogyasztás révén. 
Most, a MuscleMeds haladó technológiájával létrehozta az egyedüli, biomérnökileg megtervezett marhahúsfehérje készítményt, a CARNIVOR-t. 
A CARNIVOR 350%-kal koncentráltabb fehérjeforrás, mint a marhahús steak, mi több, nem tartalmaz koleszterint, sem szénhidrátokat. A marhahús által kínált előnyök egyike a magas kreatin tartalom. A marhahús a legjobb természetes kreatinforrás! Ha az izomsejteket kreatinnal szeretnéd feltölteni, ekképpen maximalizálva szervezeted anabolikus törekvéseit, használd ki a marhahús páratlan, természetes kreatin tartalmát! 
A CARNIVOR a minőségi marhahús kivonat mellett az Anabolikus Nitrogén Visszatartás (ANRT)technológiáját is alkalmazza, azaz az aminosavak újrahasznosítását és az ammónia felszabadulásának minimalizálását. 
Az ANRT egy jelentős áttörés az izomépítő kiegészítők területén. Miközben a fehérje az izomnövekedés kiemelkedő fontosságú tényezője, a megnövelt fehérjefogyasztás paradox módon növekedés- és teljesítménykorlátozó faktorként léphet fel egy egyszerű mechanizmus révén, azaz a nagyobb fehérjemennyiség nagyobb ammónia felszabadulást jelent, ami gátolja a fejlődést és növekedést, ha csak nem neutralizálódik. 
Az ANRT modern technológia alkalmazása az ammónia semlegesítésére és az anabolikus aminosavak arányának növelésére szolgál a vérkeringésben. 
Az ANRT ezeket az összetevőket szerepelteti: GKG (Glutamine-alpha-ketoglutarate), OKG (Ornithine-alpha-ketoglutarate), AKG (alpha-ketoglutarate) and KIC (alpha-ketoisocaproate). A Carnivor 20x több kreatint tartalmaz mint a marhahús steak! 
A történelem megmutatta, hogy az erős férfiak már az emberi emlékezet óta marhahúst fogyasztottak a muszkularitás hangsúlyozása érdekében. Ókori harcosok, görög atléták, Sandow és sportolótársai, de még a gladiátorok is naponta fogyasztottak marhahúst az erő, az izomtömeg gyarapítására, a harci kapacitás növelésére. A CARNIVOR ezt a hagyományt folytatja. 

 

Receptötletek:

https://www.youtube.com/watch?v=Os8K0ne01Z4

 

Tápkieg rendelés könnyen:

https://www.profigym.hu/

 

 

Az Étrend Hatalma:

https://www.youtube.com/watch?v=byswo4Ej4ZU

 

 personal1983trainer@gmail.com


 

 

 

 

Sav-bázis háztartás; magas vérnyomás; cukorbetegség; elhízás ismérvei

2013.09.05 13:13

 

                           Sav- bázis háztartás

 

 

A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen, hogy a savak és bázisok (lúgok) meghatározott egyensúlyban legyenek. Ez az egyensúly azonban gyakran felborul. A zaklatott, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás mind-mind hozzájárul szervezetünk elsavasodásához. A szervezet túlsavasodása közrejátszik számtalan civilizációs betegség kialakulásában. Ilyen pl. a krónikus fáradtság, az allergiás és a reumás megbetegedések.

 

 

A savak és a bázisok ellenfelekként vannak jelen szervezetünkben, és kedvező esetben ezek az ellenfelek kiegyenlítik egymást. Egy oldat lúgosságát vagy savasságát pH- értékkel szokás megadni. Ennek skálája az 1-es pH értéktől (ami rendkívül erős savat jelöl, pl. a kénsavat) a 14 pH értékig tart (ez a legerősebb lúg, a nátronlúg). A víz maga 7 pH értékével semleges. Szervezetünk szövetnedveinek ideális értéke 7,38- 7,44 pH között van, azaz enyhén bázikus. Vizeletünk pH- értéke 5- 8 között ingadozhat – ez a szabályozás és ellenszabályozás kifejeződése. Ha a szövetekben vagy a vérben túl sok a sav (húgysav, zsírsav vagy aminosav), a szövetek fehérjevegyületei készek ennek a kivédésére vagy semlegesítésére, és fordítva, a túl sok lúgot savak segítségével egyenlítik ki. A szervezetnek ezt a fontos kiegyensúlyozó szerepét nevezzük sav- bázis háztartásnak.

 

Minek köszönhető az elsavasodás?

A helytelen táplálkozásnak és a zaklatott életmódnak a hatására szervezetünk hajlamossá válik arra, hogy túlságosan sok savat termeljen. Általánosságban abból indulhatunk ki, hogy többségünk „túlsavasodott”, azaz bázistartalékunk túlterhelt. A savtúltermelés hatással van a fehérjemolekulák állapotára, a sejtfal szerkezetére, a sejtmembrán áteresztőképességére és az alaprendszer szűrőképességére. Bár több szervünk is részt vesz ebben a kiegyenlítő folyamatban: a tüdő a széndioxid kilélegzésével, a vese a savaknak a vizelettel történő kiválasztásával, a bőr a savak izzadsággal történő kiválasztásával, a tartós károsodás kedvezőtlenül hat a kötőszövetekre. Ennek megnyilvánulási formája lehet a megnövekedett hugysavérték következtében előálló ízületi gyulladás, de felléphetnek allergiás bőrreakciók, (pl. ekcéma vagy sömör), izomfeszülés és izomfájdalmak, a haj és köröm pedig törékennyé válhatnak.

 

Állítsuk meg az elsavasodást!

A sav- bázis egyensúly igen nagymértékben függ táplálkozási módunktól. Ugyanakkor nem egyszerű ízérzékelésünk első benyomásának hatása alatt eldönteni egy élelmiszerről, hogy az savas vagy bázikus hatású- e. Nemigen gondolnánk, hogy a citrom bázikus hatású. Az ugyanis, hogy egy élelmiszer savas vagy bázikus hatású- e nagymértékben a benne található ásványi anyagoktól függ. Szervezetünkben törekedni kell a megfelelő egyensúly fenntartására!

 

Bázikus élelmiszerek:

-          Sárgabarack, banán, szeder, füge, grépfrút, sárgadinnye, nektarin, narancs őszibarack, szilva, citrom érett formái illetve ezek leve

-          Padlizsán, karfiol, brokkoli, cikória, fejes saláta, édeskömény, uborka, burgonya, karalábé, tök, póréhagyma, sárgarépa, retek, cékla, vörös káposzta, savanyú káposzta, zeller, spenót, paradicsom, fehér bab, fejes káposzta (fehér)

-          Sampinyongomba, rókagomba, shiitake gomba, vargányagomba

-          Napraforgómag, tökmag

-          Fokhagyma, kömény, őrölt paprika, bors

-          Bazsalikom, kapor, majoránna, oregano, petrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű

-          Hidegen sajtolt olajok, ecet

-          Teljes őrlésű lisztből készült kenyér, hántolatlan rizs

-          Kagyló, lepényhal

 

Savas élelmiszerek:

-          Éretlen gyümölcsök

-          Földimogyoró, dió

-          Fényezett, hántolt rizs, fehér lisztből  készült termékek, kétszersült

-          Finomított, átalakított zsírok (pl. margarin) és olajok

-          Cukor, cukros italok és édességek

-          Égetett szesz, kávé, búzasör, fekete tea, pezsgő

-          Spárga

-          Mustár

-          Kemény sajtok, ömlesztett sajtok

-          Tojás (elsősorban fehérje)

-          Kacsahús, húsleves, belsőségek, vörös húsok (marha, sertés, bárány), vadhúsok (vadnyúl, szarvas, őz, vaddisznó), felvágottfélék

-          Tenger gyümölcsei, tengeri halak

-          Szénsavas italok, vörös- és fehérbor

 

Semleges élelmiszerek:

-          Ananász, alma, körte, eper, málna, ribizli, áfonya, cseresznye, meggy, vörös áfonya

-          Zöldbab, kelbimbó

-          Zöldborsó, sárgaborsó, lencse, szójakészítmények (tofu)

-          Hidegen pergetett méz

-          Zabpehely, köles, teljes őrlésű lisztből készült termékek

-          Mogyoró, lenmag, mandula

-          Tej, vaj, író, lágy sajtok, joghurt, túró

-          Csirke- és pulykahús

-          Homár, édesvízi halak

 

 

 

Táplálkozás magas vérnyomás esetén

 

 

Azt gondolhatjuk, hogy az emberek többsége tisztában van az egészséges táplálkozás jelentőségével. Jóléti társadalmunk egészségi állapota azonban egészen más képet mutat: számtalan civilizációs betegség- a magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly- szorosan összefügg a helytelen étkezési szokásokkal. Helyes táplálkozással azonban mindenki tehet valamit életminőségének javítása érdekében, például magas vérnyomás esetén is.

 

 

A nap folyamán az ember vérnyomása többször is változik, ez teljességgel normális. A testi nyugalom idején csökken, megerőltetés, feszültség esetén nő. A vérnyomás pillanatnyi állapotáról vérnyomásmérő segítségével győződhetünk meg, amely ezt két értékben fejezi ki: a szisztólés és a dia

sztólés értékkel. Az első, a magasabb, a szívizom összehúzódásának pillanatában mért vérnyomásérték, a második, az alacsonyabb, a szívizom 

elernyedésekor mért állapot. Ideálisnak a 120/80 vérnyomásérték tekinthető.

 

 

 

 

                    

 

 

A szív és a vérkeringés veszélyeztetése

Rövid, átmeneti időtartamra tolerálható a 135/85 vérnyomásérték, ha azonban a vérnyomás tartósan meghaladja ezeket az értékeket, akkor már hipertóniáról, magas vérnyomásról beszélhetünk. Ilyen esetben a szív fokozott megterhelésnek van kitéve, s növekszik a szív- és ér

rendszeri megbetegedések kockázata. Az életkor előrehaladtával a vérnyomás általában emelkedik, minthogy az erek veszítenek rugalmasságukból, s nem képesek a korábbi módon alkalmazkodni a napi vérnyomás-ingadozáshoz. Ennek következtében általában a felső érték emelkedik. A magas vérnyomás általában nem szervi megbetegedés következménye, és kialakulása nem egyetlen okra, 

hanem több tényező együttes hatására vezethető vissza. Ilyen elsősorban a túlsúly, a zsíros táplálkozás, a magas só- vagy szeszesital-fogyasztás. További rizikófaktort jelenthet az örökletes hajlam, a tartós stressz, a mozgásszegény életmód, valamint a dohányzás. A magas vérnyomásban szenvedők folyamatos veszélyhelyzetben élnek. Ha vérnyomásuk nincs helyesen beállítva, évről évre nő a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata. A magas vérnyomás kedvezőtlenül befolyásolhatja a vese- és a szemműködést is. Épp ezért a vérnyomást rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén megfelelően kezelni kell. Mindenképp törekedve a nyugodt mérési körülményekre, mert az orvosnál általában magasabb értékeket mérnek az alap stressz miatt.

 

 

 

 

Így csökkenthető a szív megterhelése

Sokan lehetnek képesek arra, hogy tegyenek valamit a vérnyomásuk normális értékre történő csökkentése érdekében. Számos esetben elegendő, ha elhagyjuk valamelyik káros szokásunkat és megváltoztatjuk étrendünket. A magas vérnyomás nemcsak gyógyszerezéssel csökkenthető, hanem életmódváltással is. A magas vérnyomás kialakulása nagyon sokszor a magas sófogyasztás következménye, jelentős javulás érhető el ennek csökkentésével. A só nátriumtartalma ugyanis megköti a vizet, aminek következtében megnő a vér mennyisége és nyomása is. Előnyben kell részesíteni a káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztását, ugyanis a kálium vízhajtó hatása elősegíti a vérnyomás csökkentését. A ballaszatanyagokat jelentős mennyiségben tartalmazó zöldségfélék, gyümölcsök, valamint teljes őrlésű lisztből készült élelmiszerek fogyasztása a koleszterinszint csökkenése folytán ugyancsak hozzájárul a vérnyomás normalizálásához.

 

 

 

                                   Táplálkozás cukorbetegség esetén

 

A diabetes mellitus, azaz cukorbetegség igen gyakori, világszerte elterjedt anyagcserebetegség. A megbetegedések száma évről évre rohamosan emelkedik. Elnevezése arra utal, hogy a betegségben szenvedők vizelete cukrot tartalmaz. Szervezetükben vagy egyáltalán nem termelődik a vércukorszintet szabályozó hormon, az inzulin, vagy nem kielégítő mértékű az inzulintermelés, ennek következtében a vércukorszint ingadozik.

 

A cukorbetegségnek alapvetően két fajtáját különböztetjük meg:

-          Az 1-es típusú diabétesz általában gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban alakul ki. A betegség kialakulásának oka mindmáig ismeretlen. Feltételezések szerint autoimmun folyamatról van szó, amelynek során a szervezet védekezősejtjei téves információ alapján saját szöveteiket veszik célba. Az 1-es típusú diabétesz esetében a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei működésében teljes zavar áll be. Minthogy a hasnyálmirigy képtelenné válik arra, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen, azt kívülről kell bevinni a szervezetbe.

-          A cukorbetegek mintegy 95%-át a 2-es típusú diabéteszben szenvedők csoportja alkotja. Húsz évvel ezelőtt a cukorbetegségnek ez a típusa túlnyomóan a 60 éven felüliek esetében fordult elő, napjainkban egyre nagyobb mértékű az előfordulása a fiatalabb korosztály – elsősorban a túlsúlyos gyermekek és fiatal felnőttek – körében.

 

A cukorbetegség okai

A 2-es típusú cukorbetegség abban különbözik az 1-es típusútól, hogy a hasnyálmirigy még képes inzulin előállítására, a szervezet azonban erre nem a megfelelő módon válaszol. Ezt a képességét annak következtében veszítette el, hogy folyamatosan túl sok táplálékhoz jutott. A folyamatosan fennálló egyre növekvő vércukor egyre fokozódó inzulintermelést tesz szükségessé, ami végül inzulinrezisztenciát vált ki. A cukorbetegség világszerte tapasztalható robbanásszerű terjedésének alapvető oka a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Örvendetes hír mindazonáltal, hogy kezdeti stádiumban a 2-es típusú diabétesz helyes étrenddel és rendszeres mozgással kezelhető. Amikor ez már nem megoldható, akkor elkerülhetetlen a gyógyszeres vagy az inzulinos kezelés.

 

A megfelelő szénhidrátok

Annak ellenére, hogy az 1-es és 2-es típusú diabétesz a keletkezését és a kezelését illetően alapvetően különbözik egymástól, mindkét formára azonos táplálkozási tanácsok vonatkoznak. A cukorbetegeknek teljes értékű, szénhidrátban gazdag, zsírszegény, nem túlságosan fehérjedús táplálékra van szükségük. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek mindig szem előtt kell tartaniuk a felvett szénhidrátmennyiséget, illetve az úgynevezett kenyéregységet, hogy a megfelelő mennyiségű inzulinbevitelt tudják hozzá alkalmazni. Így kerülheti el a cukorbeteg, hogy a vérébe túl sok, illetve túl kevés cukor kerüljön. A 2-es típusú cukorbetegeknek is rendszeresen ellenőrizniük kell vércukorszintjüket. minthogy a cukorbetegség e típusának oka sok esetben a túlsúly, a cukorbetegeknek nemcsak táplálékuk szénhidrátértékével kell tisztában lenniük, de figyelembe kell venniük az élelmiszerek kalóriaértékét is. A cukorbetegek a többieknél fokozottabban hajlamosak az érelmeszesedésre, ez még egy ok, amiért az ereket oltalmazó, zsírszegény étkezésük indokolt.

 

 

 

 

                                            Táplálkozás túlsúly esetén

 

A túlsúly napjainkra igazi népbetegséggé vált, az emberiség jó része nemcsak magasabb lett, de súlyosabb is. A fejlett ipari országokban minden második felnőtt túlsúlyos, minden negyedik elhízott, s mára már a gyerekek 10-20%-a is bizonyos túlsúllyal küzd. A túlsúly számos betegség kockázati tényezője, s a „leggyakoribb elkerülhető halálok” kategóriájában rövidesen átveszi a dohányzás szerepét.

 

A túlsúly a jóléti társadalom tipikus kísérőjelensége. A „túlsúly” kifejezés a normális értéket meghaladó testsúly megnevezése (természetesen vannak kivételek bizonyos sportágakban pl.). A túlsúly kialakulásának többféle oka is lehet. A legjelentősebb minden kétséget kizáróan a rendszeres túlzott kalóriabevitel, de nem hagyhatók figyelmen kívül az örökletes tulajdonságok sem. Közrejátszik a mozgásszegény életmód, a stressz, de a bánat, az unalom is hozzájárulhat a túlsúly, az elhízás kialakulásához. Azonban függetlenül attól, hogy az adott esetben mi az oka a túlsúly kialakulásának, nem csupán esztétikai kérdésről van szó, hanem komoly egészségügyi problémáról. A túlsúly és annak extrém formája, az elhízás számos betegség kiváltó oka, és a normál testsúlyúakéhoz képest jelentős mértékben rontja az életkilátásokat.

A káros egészségügyi következmények gyakorlatilag csaknem valamennyi szervre kockázatot jelentenek, hiszen a szervezetnek minden egyes kilogramm plusz terhet jelent, s megfelelő táplálékkal kell ellátnia. ez megterhelés az egész szervezet számára. Ezért a túlsúlyosak többnyire magas vérnyomásban, zsíranyagcsere- betegségekben és úgy nevezett időskori, 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Ezek a tényezők elősegítik az érelmeszesedés kialakulását, ami viszont növeli a szélütés, a szívinfarktus és más komoly szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A túlsúly ízületi megbetegedésekhez, a máj elzsírosodásához, epekő kialakulásához, köszvényhez (anyagcsere-betegség) is vezethet.

 

 

Az egészséges alak titka

A kilók könnyen ránk ragadnak, erőfeszítés nélkül lefogyni azonban csak a reklámokban lehet. Ha valaki nem „pillanatok alatt”, hanem folyamatosan és tartósan akar megszabadulni a túlsúlytól, akkor kitartó erőfeszítésre van szüksége. 

Az egészséges fogyás egyszerű titka, hogy kevesebbet és egészségesebben kell étkezni, és többet kell mozogni. Ez egyáltalában nem azt jelenti, hogy drasztikus fogyókúrába kell kezdeni, vagy hogy egyik napról a másikra kiemelkedő sportteljesítményt kell elérni. A szervezet számára a lassú, folyamatos átállás sokkal egészségesebb. Elsősorban arról van szó, hogy fokozatosan, de tartósan változtassunk helytelen étkezési szokásainkon, s kiegyensúlyozott, változatos étrenddel csökkentsük testsúlyunkat. Ennek leglényegesebb pontja: fogyasszunk minél több friss élelmiszert, mérjük elkészített ételeinket főzés előtt konyhamérlegen, csalásainak redukáljuk heti 2-re maximum, lássuk a célt magunk előtt: mi fontosabb, hogy elérjük, vagy hogy egy pillanatra kielégítsük kulináris élvezeteinket?

Ha valaki tartósan fogyni szeretne, átlagosan heti fél kiló, esetleg az első szakaszban heti 1 kiló súlycsökkenés engedhető meg. Természetesen az Egyéni jellemzők, mindig adnak eltérő adatokat.

 

 

 

Reális célok; elérhető megvalósítás

2013.09.03 12:56

Sose keresd a legális vagy illegális "csodaszerek" közt a fogyás és izomépítés megoldását. Megfelelő érenddel, az életmód változtatásával, és egy- két fontosabb táplálékkiegészítő használatával (fehérje koncentrátum, vagy izolátum; glutamin; multivitamin) a Kitűzött Cél közelébe juthatsz. Könnyebb azt mondogatni magadban: biztosan egész nap edzenek a sportos emberek, és éjjel- nappal csak illegális szereket szednek. Amíg Te magad nem mész el egy terembe, nem főzöd meg otthon az ételeidet, s nem izzadsz gyaloglás alatt minimum 40 percet, addig sosem fogod megtudni, lehetséges- e elérned azt, amiről oly sok ideje álmodozol.

 

Bye bye Kávé?

2013.09.01 18:47

 

Maté tea (bármelyik szupermarketben beszerezhető)

 

 

A maté elkészítését a guaraní indiánoktól tanulták el a spanyol és portugál gyarmatosítók.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi az amit szedésével elérhetsz?

-  A koffeinhez hasonló stimuláló hatással rendelkezik, annak kellemetlen mellékhatásai nélkül

-  Nem okoz a koffeinhez hasonló függőséget

-  Növeli az elégetett kalóriák számát (termogén) így elősegíti a zsírvesztést

-  Növeli a zsírraktárak energiára történő hasznosítását

-  Javítja a koncentrációt és a mentális teljesítőképességet

 

Nagyjából mindenki érezte már ekkor-akkor a stimulánsok ijesztő mellékhatásait. A maté tea - ami egy növényi stimuláns - ezzel szemben úgy ad egy lökést az agyadnak, hogy nem válsz tőle idegronccsá. Éber leszel, és csak úgy vág majd az eszed. Érdekes módon úgy működik, mint egyfajta frissítő a központi idegrendszer számára, mely lecsendesíti a testet és az agyat. Kimutatták, hogy javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, csökkenti a gondterheltséget, és megelőzi a mentális kimerülést.

 

Kutatások alapján a maté tea a következő betegségek kezelésekor lehet hasznos:

-  Asztma

-  Elhízás

-  Krónikus fáradtság szindróma (CFS)

-  Depresszió

-  Székrekedés

-  Csökkent immunfunkció

 

További előnyök

Mélyebb alvás: Hihetetlen, de a maté tea nem zavarja az alvást. Igazság szerint, segíti a pihentető alvást és növeli a gyors szemmozgással (REM) járó alvást csakúgy, mint a mély alvást (delta állapot). Sokan állítják, hogy kevesebb alvásra van szükségük, amikor a mate teát használják, mivel mélyebben alszanak.
Emésztés és méregtelenítés: a maté tea segíti az emésztést, és helyrehozza a béltraktus sérült szöveteit. Megakadályozhatja a székrekedést azzal, hogy lágyítja a székletet és stimulálja a bélrendszer összehúzódásait. A méregtelenítést is elősegíti azzal, hogy növeli a vizelés, az emésztés és az ürítés által történő vízvesztést.
Biztonság a szívnek: Míg más stimulánsokat, pl. a koffeint és az efedrát félelem övezi a szívre gyakorolt káros hatásaik miatt, kimutatták, hogy a maté tea egyenesen jó hatással van arra. Megnövelheti a szív oxigén-és tápanyag-ellátottságát stressz esetén vagy edzés ideje alatt, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a keringést néhány ember esetében azzal, hogy nyugtatja az ereket.
Immuntámogatás: minden jel szerint a maté tea erősíti az immunrendszert egyrészt azzal, hogy leküzdi a betegségeket okozó organizmusokat és segíti az immunsejtek - elsősorban a fehérvérsejtek - működését. A benne található C és E vitaminok fontosak az immunrendszer támogatása szempontjából. Eltérően a többi gyógynövénytől, melyek folyamatosan stimulálják az immunrendszert a maté tea inkább egy egyensúlyi állapotot hoz létre azzal, hogy egyfajta frissítőként hat rá. A szaponinok szintén fontos kémiai anyagok, melyek részben szintén felelősek lehetnek az immunerősítő hatásért.
Segíti a tüdő működését: a maté tea az allergiát is enyhíti azzal, hogy oly módon stimulálja a mellékvese mirigyeket, hogy azok kortikoszteroidokat termeljenek, melyek elfojtják a gyulladást és az túlreagált immunválaszt. A légutakat is megtisztítja. Ez jó hír a sportolók számára, mivel ezek az előnyök elősegítik az optimális légzést, és így több oxigénhez jut a testünk. A mate tea izomnyugtató hatása hasznossá teszi azt az asztma kezelésekor, mivel tágítja a hörgőket (amik megkötik a gázokat a tüdőben).

 

Harc a sejtek öregedése ellen (avagy a hosszú élet Titka)

2013.08.30 19:17

Antioxidánsok és szabadgyökök...avagy harc az öregedés                                                  ellen

 
Az emberi test működése milliónyi kifinomult, de mára már zömmel ismert kémiai folyamat eredménye. Amíg ezek a folyamatok természetes egyensúlyban vannak, addig erőnlétünk és egészségi állapotunk is kielégítő marad.
Életmódunkból adódóan azonban szervezetünket egyre nagyobb környezeti terhelésnek tesszük ki úgy, hogy mindeközben nem ismerjük a várható következményeket. Sőt, igazából azt sem tudjuk mi az, amin változtatnunk kellene.
Az egyik felesleges teher, amivel szépen lassan tehetjük tönkre a testünket, az a szabadgyökök tömkelege. De mik azok a szabad gyökök, és miért is ártanak a szervezetünknek?
 

Barátunk a szabadgyök?

 
Kezdetben volt az egyensúly... majd jött az ember...
 
A szabadgyökös reakciók egy része a szervezet önfenntartó mechanizmusaiban is szerepet játszanak. Sejtjeink egy része azért termel szabadgyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat.
Mások pedig olyan vegyületeket termelnek, melyek szabályozzák a véralvadást és vérnyomást. A szervezet védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabadgyököket képes semlegesíteni is.
Ha a kelleténél több szabadgyök kerül a szervezetünkbe, vagy nem adjuk meg testünknek a semlegesítő folyamatokhoz szükséges tápanyagokat, akkor az egyensúly felborul, és a szabad gyökök pusztítása már nem csak a kórokozókat fenyegeti, hanem szervezetünk ép sejtjeit is.
A megfelelő táplálkozásunkkal és a civilizációs ártalmak csökkentésével van esélyünk a természetes egyensúly helyreállítására.
 

Hol jön be?

 
A környezetünkben folyamatosan keletkeznek szabadgyökök. A szervezetünket érő fokozott külső szabad-gyök terhelés oka lehet a dohányzás, a drog, gyógyszer és alkoholfogyasztás, az elektroszmog, az UV sugárzás, a légszennyezés, a mérgező vegyszerekkel való érintkezés, de bizonyos mértékig még a fürdőszobai kellékeink is.
A táplálkozásunk sem hagyható figyelmen kívül, mert a vörös húsok például, igen sok szabad gyököt termelnek. Ugyanakkor az emésztési képességeink is befolyással vannak a szervezetünkben jelenlévő szabadgyökök mennyiségére.
Számos megbetegedés kialakulásában, valamint a kísérő tünetek súlyosbodásában a szabadgyökös folyamatok jelenléte figyelhető meg. Az orvostudomány elsősorban szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos megbetegedéseket, szem-, ízületi- és idegrendszeri elváltozásokat említi meg, de más megfigyelések bizonyos fokig az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását is a szabadgyökök számlájára írják.
Az öregedési folyamatok, a bőr idő előtti öregedése és az időskori szenilitás szintén ide sorolható, még akkor is, ha ezek nem mondhatók betegségeknek. A szervezet azonban sokáig képes megakadályozni, hogy szabad gyökök káros folyamatokat indítsanak be.

 

A szabadgyökök

 
A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, melyek a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ezek pedig nagy intenzitással keresnek párt magunknak, tehát könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel, amelyektől elektronokat "rabolhatnak".
Az egyik legjellemzőbb szabad gyök az oxigén-szabad gyök, amely oxigén molekula (O2) felbomlásával jön létre. Az oxigén eredetileg O2 formában fordul elő, amelyben két oxigén atomhoz két elektron csatlakozik.
De amikor külső hatásra (például UV sugárzás vagy az emésztési folyamat) ezek elválnak, akkor mind a két elektron a negatív töltésű oxigén atomhoz kerül és a pozitív töltésű oxigén atom egyedül marad.
 

Az elektronbitorlók

 
 A szervezetben felszabaduló pozitív töltésű oxigén szabadgyökök megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinek, zsírok és egyéb genetikai állományok, amelyektől elektront szerezhetnek maguknak. Ez az "elektronrablás" azonban a kirabolt sejtek károsodásához vezet.
A legtöbb sérülést a testben található javító enzimek helyre tudják állítani, de azoknál a sejteknél, ahol ez nem sikerül, rövidesen működési zavarok léphetnek fel. A létfontosságú molekuláink szerkezetének megváltozása testünk biokémiai folyamataiban zavarokat okoz, és számos élettani folyamat irányát módosíthatja.
Sejtjeink tehát egész életünk folyamán ki vannak téve a szabadgyökök által okozott károsodásnak, amely számos betegség és az öregedés forrása is egyben.
Ezen káros hatások csökkentésére kiválóan alkalmas az ionizált lúgos víz, amelyben az ionizáció során az oxigén csak egy hidrogént köt meg, és marad egy szabad töltése (-). Ez alkalmassá teszi arra, hogy a szervezetben lévő szabadgyököket (mivel azok töltéshiányosak) semlegesítse.  
 
 

 

Antioxidánsok

 
A természet azonban gondoskodott megoldásról is. Az antioxidáns vegyületek képesek a szabadgyököket hatástalanítani.
Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, szabad gyökökkel szemben. Számos változatuk fellelhető a különböző élelmiszerekben: A-vitamin,E-vitamin, C-vitamin, Cink, Magnézium, Szelén, Karotinoidok,Flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek. 
Az antioxidánsok eltérő hatásmechanizmussal képesek közönbösíteni a szabad gyököket. Egyes antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabad gyököket(+), hogy negatív töltés átadásával(-) megszüntetik azok gyök állapotát, és így kevésbé reaktív vegyületeket hoznak létre.
Míg mások felkínálják magukat az oxidációra, vagy segítenek a többi már megrongálódott antioxidáns kijavításában, így a sejtek sértetlenek maradhatnak.
Az antioxidánsokra alapvetően jellemző, hogy szinergikusan, fejtik ki hatásukat. Védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, a karcinogének okozta hatásoktól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét.
 

E-vitamin (mandula, tökmag, tojás)

 
Nyolc féle E-vitamin hatású anyag ismert, melyek közül a d-alfa-tokoferol a leghatékonyabb forma. Ez fáradhatatlanul nyeli az oxigén-szabadgyököket, miközben önmagát semmisíti meg. Egyetlen tokoferol molekula ezer lipid molekulát képes megvédeni az oxidációtól.
Különlegesen kedvelt antioxidáns, mert stabilizálja a sejtmembránt,gátolja szabadgyök-láncreakció kezdetét, és láncmegszakító is egyben. Fontos szempont a többi zsíroldékony vitaminnal szemben, hogy az E-vitamin 60-70 százaléka a széklettel naponta kiürül.
Az aszkorbinsav, a cisztein és a redukált glutation képes regenerálni az egyes tokoferol vegyületeket. Ezek ugyan is visszaadják az E-vitamin elvesztett ionját, aminek következtében az újra anti-oxidánssá lesz. 
 

C-vitamin (citrusfélék, brokkoli, burgonya)

 
Az aszkorbinsav (C-vitamin) vízoldékony vitamin, megvédi a sejteket egymástól elválasztó membránokat és a lipideket a szabad gyökök károsító hatásától. Számos szabad gyök befogására képes.
A C-vitamin számottevő hiánya károsíthatja keringési rendszert és a szöveteket. Bizonyos tumorfajták esetében védő jelleget biztosít, de az antioxidánsszerepe főleg a karotin és tokoferol regenerálásában van. Gátolja a dohányfüstben jelenlévő károsító, oxidációt előidéző anyagok hatását. Kattintson ide és olvasson bővebben a C-vitamin jelentőségéről.
Szelén
 A civilizációs megbetegedések, főként a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében rendkívüli hatékonyságot tulajdonítanak a szelénnek. A szelén segítségével egy a sejtekbe beépült enzim, a glutation-peroxidázhatékonyan képes védekezni a szabadgyökök támadásaival szemben.
Annak ellenére, hogy szervezetünknek csak mikrogrammokban mérhető mennyiségre van belőle szüksége, egészségünk védelmében fontos szerepe van. Antioxidáns hatásán kívül jó hatással van az immunrendszer működésére és a spermium termelésre is.
 

Karotinok (répa, sárgadinnye)

 
A karotinoidok közül legtöbbször a béta-karotinnal találkozunk, főleg provitamin hatása miatt. A provitamin hatás azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között A-vitamin képződik belőle. A béta-karotin, a C-vitamin és a szelénszinergikusan segítik egymás munkáját az oxigén-szabadgyökök pusztításában.
A növényekben azonban igen nagy számban fordulnak elő egyéb karotinoidok is, mint például a likopin, a lutein észeaxantin. Ezek antioxidáns hatása szintén jelentős.
Kattintson ide és olvasson bővebben egy komplex antioxidáns készítményről, amely a szellemi munkát végzőknek jelenthet nagy segítséget.
 

Egyéb molekulák

 
A vitaminokon kívül egyéb molekulák is viselkedhetnek antioxidánsként. Ilyen vegyületek többek között a flavonoidok, a fenolsavak és származékaik az izoflavonoidok, a fitinsav, néhány kéntartalmú aminosav, a redukált glutation, bizonyos körülmények között a glükóz, a húgysav, a bilirubin, az ubikinon (Q10), a liponsav.
Ezek közül néhányat a növényi élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak, ezért a zöldség- és gyümölcsfélék rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárul a szervezet antioxidáns egyensúlyának fenntartásához.
Flavonoidok, bioflavonoidok
 A fotoszintézisre képes növények igen gazdagok aromás vegyületekben, amelyek nagy csoportját alkotják a flavonoidok, melyek a polifenol típusú vegyületekhez tartoznak.
A flavonoidok a növények által termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzással szemben biztosítanak védelmet. Ezek az anyagok azonban igen hasznosak az emberi szervezetnek is. A legismertebb a gyökfogó képességük és az a tulajdonságuk, hogy az E-, és C-vitamin élettani hatását fokozzák, segítik regenerálásukat.
 
Élettani hatásaik
 
Kedvező élettani hatásaik közül kiemelhető az antibakteriális, májvédő, vírusellenes hatás, fogszuvasodás gátlás, égés és hámsérülés esetén hámosodás serkentése. A sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik az oxidált LDL arányát, azaz csökkentik az arteriosclerosis veszélyét.
Fokozzák az érfalak stabilitását, és nagyszerű a vérhígító, vérrögképződést gátló hatásuk. Csökkentik a cukorbetegség szövődményeit, továbbá antiallergén hatással rendelkeznek.
Hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához és segítenek sejtjeink jobb oxigénellátásában, anyagcsere folyamatokban, csökkenthetik a kemoterápiás és sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait. A tudomány mai állása szerint a flavonoidok megakadályozzák a rákkeltő anyagok aktivizálódását.
A flavonoidok kedvező élettani hatásai régóta ismeretesek, de napjainkban is számos kutatás folyik velük kapcsolatban, melynek során további kedvező hatásuk nyerhet igazolást.
 

Xantonok, a flavonoidok legjobbjai (növényi fenolok, néhány trópusi növényben)

 
A xantonok nagyon erős antioxidáns vegyületek, egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. A xanton vegyületek aflavonoidok családjába tartoznak, de azok között is a leghatékonyabbak.
Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik.
Egy különleges trópusi gyümölcs, a mangosztán, 17 különböző xanthon jellegű vegyületet tartalmaz. Ez az eddig ismert leggazdagabb forrása ezeknek a jótékony hatású flavonoidoknak, de bővelkedik még más antioxidáns hatású polifenolokban és katechkinekben is.
 
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentős, 15-20 százalékos antioxidáns-szintemelkedés érhető el.
Szervezetünk antioxidáns igényét jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunk, a korunk, a környezeti terheltségünk, és hogy táplálékaink napi szinten mennyi antioxidánst, ezen belül mennyi flavonoidot tartalmaznak. Ha többet fogyasztunk a szükségesnél, akkor szervezetünk a felesleget a vesén keresztül kiüríti.
 

Zöldség, gyümölcs

 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában naponta legalább 400 g gyümölcs és zöldségféle fogyasztása szerepel. A növényi táplálékban gazdag étrend számos egyéb egészségvédő hatású tápanyaggal is ellátja a szervezetet.
Sokféle vizsgálatot végeztek és végeznek ma is az antioxidánsok és a különböző betegségek összefüggéseiről. Annyit bizonyosan állíthatunk, hogy a természetes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása rendkívül hasznos.
Az egészséges étrend kialakításánál tehát legyünk figyelemmel a megfelelő mennyiségű flavonoid és vitaminbevitelre, vagy ha szükségét érezzük, alkalmazzunk táplálékkiegészítőket a kívánt antioxidáns hatás elérésért.
1 | 2 >>

Címkék

 1. ás