Blog

Referenciák: Személyi edzés - a Fejlődés Kulcsa

2013.11.23 13:41

Egy anya elvitte Mahatma Gandhihoz a kisfiát. Így könyörgött:
– Kérlek Mahatma, mondd meg a fiamnak, hogy ne egyen cukrot.
Gandhi egy pillanatra megállt, aztán azt mondta:
– Két hét múlva hozd vissza a fiadat. – A meglepett asszony megköszönte a dolgot és azt mondta, így is fog tenni.
Két héttel később az asszony visszatért a fiával. Gandhi a gyerek szemébe nézett és azt mondta:
- Ne egyél cukrot!
Hálásan, de meghökkenve kérdezte meg a nő:
– Miért mondtad azt, hogy két hét múlva hozzam vissza? Akkor is megmondhattad volna neki ugyanezt.
Gandhi azt válaszolta:
– Két héttel ezelőtt még én is ettem cukrot.”

Testesítsd meg azt, amit tanítasz, és csak azt tanítsd, amit megtestesítesz.

 Akiknek már sikerült: 16 év edzői hivatás képekben

 
 
Nóra elszántsága már a kezdetekkor megmutatkozott. A közös edzések mellett plusz cardionapokat is tartott és vőlegényével együtt otthon is odafigyeltek az egészséges táplálkozásra és Életmódváltásra. Az Eredmény önmagáért beszél, s eddig csupán 4 hónap telt el! Ne feledd: a teremben el fogsz fáradni, de szép lassan így haladsz a Céljaid felé!

 

Mindig a preventív edzésekre törekszünk a Vendéggel. De ezzel együtt kihozzuk a maximumot minden alkalomból. Mivel 1 órában 1 emberrel foglalkozom, ez garancia a minőségi teljesítményre és fejlődésre!

 

Csináld meg a gyakorlatokat amiket összeállítok és ne hagyj ki edzést: ennyi a "titok"!

 

A Sport pozitívan hat az Élet minden területére! Fontos hogy a terhelés mellett elég hangsúlyt fektess a bemelegítésre és a nyújtásra egyarán!

 

Ne féljetek a súlyzós edzéstől: esztétikus és sportos alak a Cél! Nem lesztek "túl izmosak"!:)

 

Az egész napos munka után nehéz Magad rávenni a mozgásra. Ezért motivál a szemlyi edző!

 

 
Réka 2 gyermek mellett járt le esténként az edzésekre, s tudatos táplákozással érte el ezt a csodálatos eredményt. Mindenre jut időnk, ha igazán akarjuk!

 

40 felett is hozd ki Magadból a Maximumot!:)

 

Mindig törekedj a változatos edzésekre. Az edző ebben segít Neked a legtöbbet: túllendülni a nehéz napokon, elkerülni a sérüléseket és Motivációt találni!
Ezért fontos, hogy végig Rád figyeljen és úgy állítsa össze a gyakorlatsorokat, hogy az a legjobban szolgálja a Fejlődésedet!

 

 

 

Javuló vérkép adatok; aktívabb élet; növekvő önbizalom: a sport változást hoz a mindennapjaidba!

 

   

-22 Kg

 

 
A kemény edzések mellett ugyanolyan fontos a megfelelő bemelegítés és nyújtás is! Az SMR hengerezést is iktassuk be az alsótest izompólyáinak "karbantartására"! A Cél a fitt test kialakítása mellett, hogy a sérüléseket elkerüljük, sőt még ellenállóbbá tegyük a szervezetünket.

 

Vékony testalkatból is ki lehet hozni a  maximumot, megfelelő edzői irányítás mellett!

 

Judit a sok irodai munka mellett is szakít időt a tréningekre és megpróbál a napi teendők mellet is figyelni az Étrendre. A stressz egyik legjobb levezetése a sport, amit Önmagadért csinálsz, hogy meg tudd tartani a testi és lelki egyensúlyodat! Érdemes belekezdened a változásba, hogy Te is örömmel várd a következő nyarat!:)

Home Gym

 

 

Úgy gondolom gyermek, család és karrier mellett is ki tudod hozni Magadból a maximumot. A negyedik X sem lehet akadály! Egy edző feladata, hogy motiváljon és mutassa az Utat!:)

 

Speciális és preventív gyakorlatok a farizom kerekítésére!

Nem feltétlenül csak a nagy súlyos guggolástól lesz kerek a farizom: az intenzitás és a prevenció ugyanúgy számít! Ne feledd: óvni kell a gerincedet, térdedet és a derekadat! Az edzés mára tudománnyá vált, érdemes meghallgatnod egy tapasztalt edző tanácsait:)

Ugyanezt az elvet követjük a Home Gymben is, s az Eredmények nem is maradnak el!
Speciális edzésmódszerek és megfelelő profi felszerelés: ez a Fejlődésed kulcsa egy Privát Teremben.

 

Válassz körültekintően személyi edzőt és bízd rá magad: ennyi a titok.:)

 

-16 kg

Sose a kilókat mérd, hanem a tükröt használd mérvadóul! A személyi edzés lényege, hogy új külsőt, több önbizalmat és sikerélményt varázsolj a mindennapokba. Lehet itt rizsázni oldalakon keresztül, én inkább az ilyen képeket töltöm fel a vendégeimről.:) 

 

Életed fontos eseményeinél igenis fontos, hogy jól érezd Magad a bőrödben!:)

 

Készülj az Esküvődre Privát Edzőteremben:)

 

Iktasd ki Életedből a számodra nem megfelelő ételeket, s fejlődj tudatosan, ahelyett hogy folyton a csodamódszereket alkalmazod a diétádban. Rendszeres edzés és főzőcskézés, megfelelő iránymutatás mellett... ennyi a "Titok".:)

 

Mikor a Vendégeid a súlyzós edzés hatására, a pihenős napokat is aktívan töltik, mert a Sport az Életük részévé vált.

 

Peti 20 év után újra elkezdte a sportot és nekikezdett az életmódváltásnak. Mindent megtett, s közben három gyerkőcöt is nevelt, s persze a munka sem állt le. Sőt még maradt ideje a barátokra is a hétvégéken. Felesége volt segítségére a főzésben, s a biztatásban. Meg is lett az Eredménye!

 

 
Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy legalább háromszor hetente mozogjunk valamit. Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy az irodai hajtás mellett is figyeljünk a kajára. Nem kell sportolónak lennünk ahhoz, hogy fizikumunkat, megfelelő edzői segítséggel, folyamatosan formáljuk. Elég az Elhatározás, hogy innentől márpedig másként lesz!

 

Az Élet 50 év felett sem áll meg!:) A sport segít formában tartani a fizikumodat és hosszútávon hat pozitívan az egészségdere!

 

Király Viktor is hisz módszeremben, s itt vezeti le a sok fellépéssel járó stresszt. Az edzői segítség és tanácsok motivációt nyújtanak hogy lejöjjön egy fárasztó fellépés utáni napon is.

2014-ben a közös edzések alatt elnyerte az "Év legfittebb énekese" díjat is!:)

 

Személyi edzővel gyorsabban és céltudatosabban fognak jönni a Változások!

 

Nem elég lejárni a terembe, érdemes célszerűen és a sérüléseket elkerülve tréningeznünk!

 

 

A gyermekáldás utáni hónapokban ismét érdemes nekiállnod a sportnak. A nagyi vagy a babysitter másfél órát eljön segíteni, s közben el tudsz látogatni a terembe. Az eredmények nem fognak elmaradni!:)

 

Zoli példája mutatja a legjobban, hogy nem elég a zsírtömeget leadni, mellette érdemes súlyzós edzéssel izomépítésre sarkallni testünket, így bár a mélreg - 8 kg-ot jelzett "csupán" testsúlykülömbségnek a hónapok alatt, mégis a testkompozíció drasztikus változást mutatott! Ne feledd: az izom nehezebb mint a zsír! A tükör és a környezeted dícsérő szavai fogják igazolni az átalakulásod!

 

Megfelelő motivációval megváltozhat egy tinédzser élete! A sport célt és önbizalmat ad. Kimozdítja a fiatalokat a számítógépes játékok világából.

 

Az Életmódváltás Titka, a személyi edző szerint: változtass az Étrenden; Ne "csalj" bele a heti étkezésekbe kettőnél többször; legalább heti háromszor járj el mozogni; végezz aerob mozgást minél többet; és főként Határozd el a Céljaidat! 

 

Bálint élete a számítógépek világában zajlott kamasz fiúként, ám 18. születésnapjára a sport megszállotjává vált! Barátai is elkezdték látogatni az edzőtermet, a pozitív eredményeket látva!

 

Sanyi is hozzám fordult, hogy kezdjünk bele a közös munkába. A kitűzött Cél még messze van, de jelenleg haladunk keményen az Úton. Az eddigi eredmény önamgáért beszél szerintem! Irodai munka és stressz mellett elengedhetetlen a sport! Mozgásba fektesd az energiákat, hogy később ne orvoshoz kelljen járkálnod! A vérképe tökéletes a manager szűrések alkalmával, mióta együtt tréningezünk: nálam ez az ami igazán számít!

 

Módszereink garantáltan meghozzák a változást és új nézőpontból fogod látni a súlyzós edzés világát...ha Te is teszel mindezért!:)


 

Az ideális életmódváltással és az edzővel végrehajtott kemény edzésekkel kialakítható az ideálisan sportos női fizikum. Támassz Magad elé mindig reális és személyre szabott Célokat, s így jobban körvonalazódik majd az Utad! Egyénre szabott Étrendtől, Sportmúlttól és genetikától függ ki mennyire fejlődik a súlyzós edzés által! Ne félj attól hogy "túl izmos leszel"...az edző mindig tudja, hogyan igazítson mindent az elvárásaidhoz!

 

A Személyi Edzés segít abban, hogy elkerüld a sérüléseket és fizikumodból a napi rutin és munka mellett is kihozhasd a Maximumot!

 

Minden edzésen a változatosság és az intenzitás kapja a fő hangsúlyt...mindenkinek egyénre szabottan, a személyiségéhez s az aktuális fizikiai jellemzőihez igazítva a gyakorlatokat. Itt egy órában Te kapsz Minden Figyelmet!

 

Ugyanez az elv érvényesül a Fitnesz Stúdióban is!

 

 

Miklós tudatos életmóddal és boltban kapható, bevizsgált táplálékkiegészítőkkel érte el ezt az igen látványos fejlődést. Nem kapkodott, minden lépését előre megtervezte-terveztük!

 

Tomi a legkiválóbb példa arra, hogy stresszes életmód mellé bizony kötelezővé kéne tenni a Sportot. Vezető beosztása nagy odafigyelést kíván, s szinte minden idejét munkája köti le. Mégis tudja, hogy heti háromszor időt kell szakítania magára, és kiegyensúlyozott Étrenddel és megfelelő Táplálékkiegészítőkkel, egy fitt fizikumot sikerült kialakítanunk nála. Sosem szabad a felelősség és a stressz miatt a mértéktelen kajálásban keresnünk a vigaszt esténként...vezessük le belső feszültségeinket Edzéssel!

 

Speciális gyakorlatok, személyre szabott étrend, maximális motiváció

 

Igenis megvalósítható napi 12 óra munka és családi programok mellett is hogy az embernek jusson ideje saját magára, megfőzze a napi ételadagokat és megváltoztassa az Életvitelét! Mindez hosszú hónapok munkája, egymást motiválva és együttműködve az edzzővel. 

 

Bogdan 2 évvel ezelőtt, gyermeke születésekor elhatározta, leteszi az alkoholt, leteszi a cigarettát, s Új Életmódba kezd. Munkája igen szerteágazó, sok utazással jár, ezért számára a legnehezebb volt a megfelelő étkezéseket megoldani. Alacsony szénhidrát, sok hal és zöldség, valamint ásványvíz és vitamin-ásványianyag bevitel jellemezte új étrendjét...amelyet keményen tartott s nem engedett a barátok és kollégák invitálásának a pubokba vagy éttermekbe. Nem nyitotta ki a hotelek csalogató minibárját akármilyen nehéz napon is volt túl. Csak főzött, vitte az ételcsomagokat és nem törődött másokkal. Önmagáért és a családjáért harcolta végig az Utat. Féltávon a diétában elkezdte az aerob edzéseket. Először rövid távon séta és kocogás jellemezte edzéseit egy-egy alkalommal a héten, valamint az edzőtermi taposógép volt a kedvence. Miután drasztikusan vesztett súlyából egyre bátrabban kezdett neki a cardio edzéseknek, s az új külsővel látott neki a súlyzós terheléseknek kontrollált s célirányos segítséggel. Kitartása Erőt ad nekem is, s örülök hogy megtisztelt Bizalmával. Ahogy ő mondaná: "Nincsenek kifogások! Aki nagyon akarja, s energiát fordít rá le fog fogyni. Aki csak elképzeli de nem tesz meg érte minden tőle telhetőt...az nem jut előrébb..."

Bogdan legfőbb célja a fizikuma átalakítása után az volt hogy teljesítse a Budapesti Félmaratont. Ezt is végül megvalósította nem is olyan rég. A felkészülése heti 2-3 alkalommal 20-25 km futás volt, a súlyzós edzések mellett. Kitartás és Akarat!:)

 

-12 kg! Vizsgaidőszakok mellett is jutnia kellene időnek a napi étkezések elkészítésére s akár ételhordó dobozokba való kimérésére. S persze a heti 2-3 edzésre. Az Eredmény nem fog elmaradni!

 

Nem mindegy hol érezzük jól magunkat. A kalóriák avagy a súlyzók között!

 

Hosszútávon érdemes tervezni az Életmódváltást. Akkor lesz igazán tartós a Változás.

 

Nem mindegy a mai világban, hogy a virtuális, számítógépes játékok világában, az íróasztal mellett ülve keressük Önmagunkban a "Hőst". A sport által a Való Életből állítsunk példaképeket Magunk Elé, hogy egy napon a tükörbe nézve, akár Mi is azzá Válhassunk mások szemében.;)

 

 

Tudatos életmóddal kialakítható, egy dolgozó ember számára is az egészséges, sportos fizikum, még ha a mindennapokban szerepelnek a céges rendezvények, vagy a mindennapos kötelező munkavacsorák is. Odafigyeléssel tarthatóak az elért eredmények!

 

Reális Célok kitűzése, a mindennapos munka s gyermeknevelés mellett.

 

A fotó története a következő: Márk több mint egy évvel ezelőtt kezdett el hozzám járni. Anno születésekor komplikációk léptek fel, ezért a jobb oldala funkcionálisan elmaradt a bal teljesítményétől. Akkor a fogás képességével is néha problémája akadt, valamint a jobb kar mozgástartománya igen be volt szűkülve. A gyermekkora óta rendszeresnek mondható gyógytorna javította a teljesítményt az évek során, de amikor először lépett be a konditerem ajtaján a súlyzós gépek használata igen nagy nehézséget jelentett... Ám nagyon Akarta a Változást, a Fejlődést... Ma már ilyen Gyakorlatokkal fűszerezzük a hátizom edzését. A Testépítés szeretete Erőt ad az embernek, néha hihetetlen Változásokat eredményezve! 

 

Naturál testépítés: tiszta sport, konkrét eredmények!

 

Iskolák

Fitness Company: edzokepzes.hu/

IFBB Szakedző Képzés: www.ifbboktatas.hu/

 

Speciális gyakorlatok, preventív edzésmódszerek, céltudatos fejlődés:

 

Tartós Fogyás - Útmutatás a Változásban

 

Kontakt: personal1983trainer@gmail.com

 

Nem elég lejárni a terembe, érdemes célszerűen és a sérüléseket elkerülve tréningeznünk!

 

 

A vércsoport szerinti táplálkozás

2013.09.08 14:13

Előszó

    Ennek az oldalnak nem az a lényege hogy kritizálja az újfajta "csodadiétákat", csupán a látókört kívánja szélesíteni az egészséges táplálkozás témakörében. Edzőként mindig is a változatos, magas biológiai értékkel rendelkező fehérjéket és az összetett szénhidrátokat valamint zöldségeket tartalmazó étrendet fogom javasolni a hosszútávú Célok elérésének és megtartásának érdekében. Jó olvasást kívánok!

 

A vércsoport szerinti diéta alapjai

   

    Mindannyian ismerjük a problémát: egészségesen étkezünk és teljes értékű táplálékot fogyasztunk - talán még a szelektív táplálkozás szabályait is betartjuk -, mégis fáradékonynak és feszültnek érezzük magunkat, emésztési és súlyproblémáink vannak. Az ok az élelmiszerek kiválasztásában lehet. Az orvosi kutatásban régóta köztudott, hogy az úgynevezett egészséges élelmiszerek nem minden ember számára egyformán hasznosak. Mégis csak az amerikai James D'Adamo és fia, Peter fedezte fel hosszas kísérletek után ennek az okát. Rájöttek, hogy a vércsoport döntően befolyásolja, hogy az ember bizonyos élelmiszereket elbír-e vagy sem.

 

Két orvos egy eredmény

 

    A vércsoport szerinti diéta fő tézise annak felismerése, hogy nem minden élelmiszer alkalmas minden vércsoporthoz tartozó ember számára. Dr. James D'Adamo már az ötvenes években felismerte, hogy egy szanatórium betegei, akik a szokásos egészséges "egységmenüt" kapták, egészen különböző módon reagáltak. Egy részüknek nagyon jót tett az étel, másoknak - úgy tűnt - inkább ártott. D 'Adamonak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy mindennek a vércsoporthoz lehet köze. Ezért meghatározta a betegek vércsoportját, és megfigyelte, hogy az egyes vércsoportokhoz tartozók hogyan reagálnak a különféle élelmiszerekre. Az eredmény megdöbbentő volt. Kitűnt, hogy tényleg közvetlen összefüggés van a vércsoport és a táplálkozás között.

    De D'Adamo felismerése eleinte csupán érdekes elmélet volt, amit egyedül a szubjektív megfigyelésre alapozott. Ezért az orvos fia, Peter továbbgondolta apja lenyűgöző felfedezését, majd tudományos kísérletekkel ellenőrizte, rendszerezte és kiegészítette a téziseket, hogy levonhassa következtetéseit.

 

 

Az élelmiszerek három csoportja

    Dr. Peter D'Adamo szerint az élelmiszerek három csoportra oszthatók: olyan termékekre, amelyeket az adott vércsoport nagyon jól bír, amelyek tehát "ideálisak"; olyan élelmiszerekre amelyek "károsak"; és "problémamentes" élelmiszerekre, amelyeknek nincs különsebb hatásuk az anyagcserénkre, és ezért étrendünk jó kiegészítői lehetnek.

 

Vér és vércsoport

    Vérünk egyfajta "fuvaros". Oxigént és tápanyagokat szállít a szervezet szöveteihez, felveszi a szövetekből a hulladékanyagokat (pl. a széndioxidot) és elszállítja őket. Ezenkívül a vérben antitestek is találhatók. Ezek a fehérjeanyagok az immunrendszer részt képezik. Rátapadnak az idegen anyagok és kórokozók meghatározott felületére. Ez agglutinációhoz vezet: az idegen testek összeragadnak és összecsomósodnak, ezáltal az immunrendszer könnyebben felismeri és megsemmisítheti azokat. Minden ember a négy vércsoport egyikéhez tartozik: 0, A, B vagy AB. A vércsoportok elsősorban a vörösvértestek felületi struktúrájában különböznek, azaz az úgynevezett antigénekben. Ha például vérátömlesztésnél a két vércsoport érintkezésbe lép egymással, azonnal és közvetlenül heves antitest-reakciók léphetnek fel.

 

 

Vércsoport és a táplálék hasznosítása

     Az élelmiszerek különböző emészthetőségének oka az emberiség fejlődéstörténetével magyarázható. Az evolúció során az ember új életteret hódított meg, és ezzel újfajta táplálékot talált. Az emésztőrendszert, az anyagcserét és az immunrendszert új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-s vércsoportból három új vércsoport alakult ki, amelyek jobban alkalmazkodtak az új körülményekhez.A táplálék változásával párhuzamosan az immun-rendszer is átalakult. Ha az ember olyan élelmiszert fogyaszt, ami nem illik a vércsoportjához, akkor ez heves antitest reakcióhoz vezethet. Ennek az az oka, hogy immunrendszerünk összetéveszt bizonyos, számára "ismeretlen" étkezési fehérjéket (lektineket) egy idegen vércsoport antigénjevel. A lektinek azonban nemcsak a már említett agglutinációhoz vezetnek, hanem emésztési zavarokhoz és az anyagcsere lassulásához is.

 

0-s vércsoport

    A 0-s ősvércsoporthoz tartozó emberek 40 ezer évvel ezelőtt Afrikában éltek. Ügyes vadászok voltak, táplálékuk alapját a hús képezte, emésztőrend-szerük alakulására döntő hatással volt az állati fehérje nagy részaránya. És a 0-s vércsoporthoz tartozóknak mind a mai napig nincs problémájuk a hús megemésztésével. De 30 ezer évvel ezelőtt az ember a zsákmányt űzve elhagyta Afrika szavannáit. Ekkor olyan élettérbe került, ahol ritka volt a vad, ott új táplálékforrást kellett keresnie. 

 

A vércsoport

    Az A vércsoport mintegy 25-15 ezer évvel ezelőtt jelent meg a Közép-Keleten és Ázsiában. A nomád vadászok letelepedett földművesekké váltak, gabonafélék és egyéb növényi eledel játszották a legfontosabb szerepet táplálkozásukban. A szociális struktúra változásai is döntőek voltak. A parasztok szűk térben éltek együtt. Az új életmód következtében a kórokozók könnyebben terjedtek emberről emberre. Az emberi immunrendszernek tehát külö-nösen hatékonynak kellett lennie.

    Az "új" A vércsoport gyorsan elterjedt. Ázsián és a Közel-Keleten keresztül ezen vércsoport génjei Európába, ahol az A-vércsoport ma is igen gyakori.

 

B vércsoport

    15-10 ezer évvel ezelőtt a Himalája és India között alakult ki a B vércsoport. Ebben a régióban különlegesek voltak az életfeltételek az ember számára: a klíma rideg, a táplálkozás pedig rendszertelen és gyakran igen egyoldalú. Fermentált (erjesztett) tejtermékek, mint például joghurt, kefir, sajt jelentették a táplálkozás igen fontos alkotóelemeit. De az állattenyésztés is igen fontos tényező volt.

    Az itt élő embernek keménynek és szívósnak kellett lennie. Sokszor napokig járt élelem után, és ki volt téve a szél és az időjárás viszontagságainak. Immunrendszere ezért rendkívül erős kellett legyen. A B vércsporthoz tartozó emberek mind a mai napig meglepően ellenállóak a meghűléses betegségek minden formájával szemben. 

    Az évszázadok során a nomádok a Himalája lejtőiről a völgyekbe vándoroltak. A B vércsoport sokáig Délkelet-Ázsia és a széles európai sztyeppék (füves síkságok) lakóira volt jellemző. 

 

AB vércsoport

    Csak 1200-1000 évvel ezelőtt jelent meg az AB vércsoport. Késői kialakulása miatt ez a vércsoport rendkívül ritka. Az AB vércsoport akkor jelent meg, amikor az új népvándorlások során a kelet- és közép-európaiak A vércsoportja az ázsiai mongolok B vércsoportjával keveredett. Az AB vércsoport ismérveit tekintve kapcsolatot jelent az A és a B vércsoport között. Az AB vércsoporthoz tartozó emberek a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást bírják legjobban. A gyomor-bél tratkus (terület) ebben az esetben tulajdonképpen nem elég erőlteljes az A vagy a B vércsoporthoz tartozók számára tipikus táplálék feldolgozásához. Elvileg tehát nem lehet azt mondani, hogy az A vagy a B vércsoportúak számára "ideális" élelmiszer jó lesz az AB vércsoportúaknak is. A B vércsoporthoz tartozó elődöktől az AB vércsoportúak erős immunrendszert örököltek. Ez a vércsoport ezenkívül különösen ellenálló az autoimmun (az immunrendszer a saját alkotóelemeit idegen testként kezeli, s elpusztításukra törekszik) betegségekkel szemben, mint például a reumatikus (izületi gyulladásos) betegségek és az allergia.

 

A helyes táplálkozás

    Egészen a mai napig magunkban hordozzuk őseink genetikai örökségét. Amilyen különböző volt az ember élettere az idők során, olyan különböző volt táplálkozásának alapja is. Ezt a körülményt mai is figyelembe kell vennünk.

 

0-s vércsoport

    A 0-s vércsoportnál az emésztőrendszer elsődleges feladata a hús feldolgozása. Ezért a gyomorban magas a savkoncentráció, ami nagyon fontos a fehérje feldolgozásához. A 0-s vércsoporthoz tartozók így a hús mellett a tengeri halakat is könnyen emésztik. De nem minden állat fehérje problémamentes. Kerüljük ezért a tehéntejet és a tejtermékeket. Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű kalciumot vigyünk be a szervezetbe más formában. A tofu, zöldfőzelékek, brokkoli, diófélék, lazac, gyökérfélék nagy mennyiségben tartalmaznak életfontosságú kalciumot.

    A gyomor magas savkoncentrációja miatt a 0-s vércsoportú embereknek mindenekelőtt a gabonaféléket és gabonából készült termékeket kell kerülniük. Ráadásul a gabonában lévő ragasztófehérje (glutén) zavarja az inzulin-anyagcserét.

    Dr. D'Adamo megállapította, hogy a burgonya és a hüvelyesek egyes fajtái is negatívan hatnak a 0-s vércsoportúak anyagcseréjére. A lencsében és egyes babfajtákban lévő lektin például bázikus állapotot hozhat létre az izomszövetekben. Pedig épp a 0-s vércsoportba tartozóknál fontos, hogy az izmokban enyhén savas legyen a környezet, hogy a kalóriát optimálisan tudják feldolgozni. A friss zöldség és gyümölcs a 0-s vércsoportnál a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kiegészítője. Következetesen kerüljék azonban a számukra emészthetetlen élelmiszereket. Mivel a 0-s vércsoportúak gyomrának magas a savkoncentrációja, ez könnyen savtúltengéshez vezethet, kerülni kell tehát a savanyú gyümölcsöket is.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_0-as-vercsoport-szerinti-etrend_0-as-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

A vércsoport

    Az A vércsoporthoz tartozó ember sokkal nehezbben emészti az állati fehérjét, mint a 0-s vércsoportú. Emésztőrendszere ugynis a szénhidrátok fel-dolgozására van kitalálva. A savkoncentráció a gyomorban ennek megfelelően csekély. Ezért a hús megemésztése nagyon sokáig tart. Ráadásul a húsban lévő tápanyagok nem teljes mértékben alakulnak át energiává, ehelyett zsírtartalékot képeznek. Néhány kivételtől eltekintve (pl. joghurt) a tej és a tej-termékek is károsak a bennük lévő lektin miatt az A vércsoportúak számára. Fehérjeforrásként mindenekelőtt a szójatermékek jöhetnek szóba, mint például atofu, amelyet az A vércsoportúak nagyon jól hasznosítanak. Jó kiegészítést jelenthetnek az édesvízi halak is, amelyek gyenge kötőszövet-tartal-

muk miatt könnyebben emészthetők, mint a hús.

    Álatlában az A vércsoporthoz tartozók különösen jól hasznosítják a komplex szénhidráttartalmú rizst és gabonatermékeket. Vigyázni külösen a búzával ajánlatos. Az izomzat arra savasan reagálhat. A 0-s vércsoportúakkal ellentétben az A vércsoportú embereknek bázisalapú izomszövetre van szükségük, hogy jó legyen a teljesítőképességük. Mindenképpen kerülniük kell a burgonyát és egyes hüvelyeseket (pl. bizonyos babfajtákat), mivel azok súlyproblémát és egészségkárosodást okozhatnak.

    Az A vércsoportú emberek különösen jól hasznosítják a növényi táplálékot, ezért sokan lesznek közülük tudatosan vagy ösztönsen vegetáriánusok. Az egészséges táplálkozáshoz szinte minden gyümölcs és zöldségfajta megfelelő. Vigyázni kell azonban a paradicsommal, amely magas lektintartalma miatt feltétlenül kerülendő.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_A-vercsoport-szerinti-etrend_A-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

 

B vércsoport

 

    

       A B vércsoporthoz tartozók szinte "mindenevők", erőteljes emésztőrendszerüknek köszönhetően egészséges és változatos táplálkozás esetén lép fel náluk a legkevesebb probléma. Viszont különösen hatékonyan dolgozzák fel a táplálékokat, ami túlsúlyhoz vezethet. Ajánlott tehát a mértékletesség.

    A B vércsoportú ember jól hasznosítja a tejet és szinte minden tejterméket, ez alól csak a nemes penészes és az ömlesztett sajtok képeznek kivételt. A húst is jól feldolgozza ez a vércsoport. Csak a szárnyasokat (kivétel a pulyka) kell nagy ívben kerülni. Mindenekelőtt a tyúkhús egészségtelen a káros lektin miatt. A hal, főként tengeri hal, igen jól emészthető a B vércsoportúak számára, és a benne lévő halolaj miatt különösen egészséges. Óvakodni kell azonban a kagylóktól, rákoktól, a héjas állatoktól: ezek káros fehérjéket tartalmaznak. A komplex szénhidrátoknál a B vércsoportúaknak gondosan kell válogatniuk. Hasznosítják ugyan a burgonyát, valamint számos hüvelyest és gabonafélét, de egész sor terméket kerülniük kell. Különösen a hajdina, a lencse és a kukorica káros, mert ezek negatívan befolyásolják a vércukorszintet. A búza és a rozs sem egészséges. A benne lévő glutén (ragasztófehérje) zavarja az inzulin-anyagcserét, akadályozza a tápanyagok optimális átalakulását, és zsírlerakódást idéz elő.

    Mint az összes többi vércsoportúnek, a B vércsoporthoz tartozóknak is főleg növényi táplálékra kellene áttérniük. A semleges zöldség- és gyümölcsfajták között nagy választékot találnak ideális, illetve problémamentes élelmiszerekből. Különösen egészségesek a káposztafélék. A paradicsomról azonban - akárcsak az A vércsoporthoz tartozóknak - lektintartalma (lektinek: vércsoportunkkal összeegyeztethetetlen fehérjék) miatt le kell mondaniuk.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_B-vercsoport-szerinti-etrend_B-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

AB vércsoport

    Az AB vércsoportúak ideális tápláléka az A és a B vércsoporthoz tartozóknak ajánlott élelmiszerek keverése. Lényegében a B vércsoporthoz hasonlít, de vannak korlátozások, amelyek az A vércsoportra jellemzők. Akárcsak az A vércsoportúaknak, az Ab vércsoporthoz tartozóknak is alacsony a gyomorsak-koncentrációja, ezért a húst és szárnyasokat törölniük kellene az étrendből. Egyes húsféléket (pl. pulyka, bárány, nyúl) ugyan jól hasznosítanak, mégis jobb, ha lemondanak róluk, hogy ne terheljék túl az emésztőrendszerüket.

    Az AB vércsoporthoz tartozók fehérjeszükségletüket főleg halak, tej- és szójatermékek útján fedezzék. Mindenekelőtt a tejtermékek között találhatóak nagy számban "ideális" és jól hasznostható élelmiszerek. A komplex szénhidrátok tekintetében is vannak hasonlóságok az A és a B vércsoportúakkal. Ami a hajdinát és kukoricát illeti, ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a B vércsoportúak esetében: negatívan befolyásolhatják a vércukorszintet. A hüvelyes növényekre vonatkozó szabályok hasonlóak, mint az A vércsoportúaknál: egyes babfajtáktól tartózkodni kell. A búza általában problémamentes. Aki azonban gyors súlycsökkenésre törekszik, kerülje a gabonaféléket is.

    A gyümölcs és zöldség képezze a táplálék döntő részét. Ezek a semleges termékek bőségesen tartalmaznak életfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. Néhány kivételtől eltekintve (pl. retek) a zöldségfélék jól emészthetők. Még a paradicsom is, amit az A és B vércsportúak nem fogyaszthatnak, problémamentes. A gyümölcsök közül erősebben kellene a C-vitamin-tartalmúakra koncentrálni, mivel ezek az AB vércsoportúak számára különösen egészségsek. Kivételt képez a narancs, mert erősen irritálja a gyomornyálkahártyát. Az AB vércsoportúak emésztőrendszere különösen érzékeny. Kerüljenek mindent, ami túlságosan irritálhatja a gyomrot. Az erősen fűszeres ételeket ugyanúgy el kell tüntetni az étrendjükből, mint az ecettel készített önteteket (joghurtmártással helyettesíthetők).

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_AB-vercsoport-szerinti-etrend_AB-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

Forrás: Christopher J. Hammod - Vércsoportdiéta

 

 

 

 

 

Reális célok; elérhető megvalósítás

2013.09.03 12:56

Sose keresd a legális vagy illegális "csodaszerek" közt a fogyás és izomépítés megoldását. Megfelelő érenddel, az életmód változtatásával, és egy- két fontosabb táplálékkiegészítő használatával (fehérje koncentrátum, vagy izolátum; glutamin; multivitamin) a Kitűzött Cél közelébe juthatsz. Könnyebb azt mondogatni magadban: biztosan egész nap edzenek a sportos emberek, és éjjel- nappal csak illegális szereket szednek. Amíg Te magad nem mész el egy terembe, nem főzöd meg otthon az ételeidet, s nem izzadsz gyaloglás alatt minimum 40 percet, addig sosem fogod megtudni, lehetséges- e elérned azt, amiről oly sok ideje álmodozol.

 

Szénhidrátok: hanyagolhatóak vagy szükségesek egy komplex étrendhez?

2013.08.28 10:37

 

 

 

 

 

 

      

        

 

 

    Üres kalóriák: A cukor nem tekinthető egészséges energiaforrásnak. Az igaz, hogy a cukornak magas az energiatartalma, viszont hiányoznak belőle azok a létfontosságú anyagok, amelyek elősegítik annak átalakulását. Álljon itt egy példa: az alma azért édes, mert gyümölcscukrot tartalmaz. Van azonban benne többféle vitamin és ásványi anyag is, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy a gyümölcscukrot hasznosíthassa. Ezzel szemben egy szelet csokoládéban csak répacukor van, vitamin nélkül. A szervezetnek azonban mégis meg kell emésztenie. Ez azt jelenti, hogy a szükséges vitamint más élelmiszerekből kell ehhez biztosítania. Azokat a kalóriákat szokás „üres kalóriáknak” nevezni, amelyek nem hozzák magukkal a hasznosításukhoz szükséges anyagokat.

 

    A szénhidrátok biztosítják szervezetünk működésének alapvető energiaforrását, ezek szállítják a hajtóanyagot az izmok és az agy működéséhez; szabályozzák a fehérje- és zsírlebontást, de nélkülük nem működhet az anyagcsere- folyamat sem. Éppen ezért fogadják kritikusan a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkező táplálkozástudományi szakemberek az úgynevezett „választó vagy szétválasztó” diétát (lásd 90 napos diéta), ahol egyik nap csak fehérje, egyik nap csak szénhidrát, egyiken keményítő,  egyik nap csak gyümölcs megy. Az összetett szénhidrátok egyébként keményítőt tartalmaznak, így már a meghatározások is igen furcsák ennél a diéta formánál. Szénhidrátok nélkül a máj nem képes lebontani a zsírokat, és megoldhatatlan a magnézium, a kálium, és a cink eljuttatása a véráramba.

 

    Jó ideje általánosságban a szénhidrátokat kiáltják ki az elhízásért felelős bűnbaknak, anélkül hogy különbséget tennének a teljes értékű élelmiszerekben található komplex szénhidrátok, illetve a cukorban, az édességekben és a kémiai eljárásokkal kezelt élelmiszerekben található izolált, illetve koncentrált szénhidrátok között. A többszörösen összetett cukrokból álló komplex szénhidrátok, azaz a gabonafélék, a teljes őrlésű gabonából készült termékek, a friss gyümölcsök és zöldségek, a burgonya és a hüvelyesek (rizs, rozs, zab) a legmegfelelőbb szénhidrátforrások. Ezek az élelmiszerek számos értékes kísérőanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, védő- és hatóanyagokat és természetesen ballasztanyagokat (tartalma sietteti a jóllakottság érzését, akadályozza a túltáplálkozást és elhízást).

 

    A cukor estében döntő fontosságú, hogy mennyire komplex. Az egyszerű cukrok (monoszacharidok), amelyek szőlőcukor, vagy gyümölcscukor formájában elsősorban a gyümölcsökben és a mézben fordulnak elő, nagyon gyorsan beépülnek a szervezetbe, szinte azonnal bekerülnek a véráramba. A diszacharidok – ide tartozik a kristály-, a por-, a kockacukor is- beépítéséhez már bizonyos emésztési folyamatokra szükség van, de ez mértékben össze sem hasonlítható azzal az emésztési ciklussal, amely az összetett cukrok, a poliszacharidok, azaz az említett komplex szénhidrátok lebontásához szükséges. A gabonaszem 70 %-át alkotó keményítő a legfontosabb összetett cukor az emberi szervezet számára (rizs). Az emésztési folyamat során az enzimek a keményítőt feloldják, majd glükózmulekulává bontják. ezek már képesek áthatolni a bélbolyhokon, és bejutni a véráramba.

 

    Évmilliós fejlődési folyamatában az emberiség ahhoz szokott hozzá, hogy glükózszükségletének döntő részét komplex szénhidrátok formájában, elsősorban keményítőtartalmú táplálék fogyasztásával fedezze. Gyümölcscukorból sokkal kevesebb állt rendelkezésre – az édes gyümölcsökben és az igen értékes mézben. A cukor drága kincs volt, fűszernek számított. Ám attól kezdve, hogy cukornádból és cukorrépából megkezdődött az ipari méretű cukortermelés, a cukorfogyasztás rohamosan növekedett. A túl sok bevitt cukrot a szervezet feldolgozni nem képes és feleslegben raktározza el!

 

    Nem csoda hát, ha a túlzott édességfogyasztás problémákat okoz. Egyrészt azért, mert a fölösleges cukormennyiség – ha a máj és az izmok már telítve vannak – zsírként rakódik le szervezetünkben. Másrészt azért, mert cseppet sem alábecsülendő mértékben képes függőséget okozni! A legtöbb nyalánkság cukortartalmú. Fogyasztásukkor hirtelen jelentősen megnő a vércukorszint, majd ugyanilyen gyorsan lezuhan. Ennek következtében erős vágy támad a további édességfogyasztásra, s ha ezt nem csillapítjuk, fejfájás, idegesség, fáradtságérzet állhat elő. Ha szervezetünkben ismét cukorral és más finomított szénhidráttal – például finomlisztből készült péksüteményekkel, fényezett rizzsel vagy édesített gyümölcsével – lakatjuk jól, ezek kiszorítják a létfontosságú anyagokat tartalmazó élelmiszereket.

 

 

A Kezdet

2013.04.30 11:11

Ez a Blog arra szolgál hogy minél több hasznos információt megtudj, s tudd hasznosítani is azokat a Fogyás és Izomépítés rögös útján. Jó olvasást kívánok!

Címkék

  1. ás