Miért fontos a vitamin?

2013.10.20 14:03

 

Biokatalizátorok

 

    A test felépítésén és az energia szolgáltatásán kívül alapvető feladata a táplálkozásnak a szervezet tökéletes működésének biztosítása. A tápanyagokból ugyanis olyan fermentek is képződnek (komplex szerves vegyületekben enzim által létrehozott kémiai változás), amelyek a szervezetben folyó anyaglebontást és felépítést szabályozzák. A fermentképzéshez a vitmainoknak és ásványi anyagoknak csak igen csekély mennyisége szükséges. Kis mennyiségük miatt a szervezet energiaellátásában és felépítésében elhanyagolható szerepük van. A mindennapi táplálékban mégis nélkülözhetetlenek, mert hiányuk esetén a szervezet megbetegszik, sőt el is pusztulhat.

    Eme biokatalizátoroknak nevezett anyagok közül igen fontosak a nyomelemek és a vitaminok. A szervezet minden életműködésében szerepelnek.

 

Nyomelemek

 

    Az ásványi eredetű védő tápanyagokat azért nevezzük nyomelemeknek, mert teljes hiányuk esetén a szervezet megbetegszik, de ha nyomokban már megtalálhatók a táplálékban, a szükségletet fedezik. A nyomelemek közül a jód a pajzsmirigy működéséhez szükséges elengedhetetlenül (https://www.egeszsegplazabudapest.hu/emesztes-gyomor-bel/bioaktiv-kekjod-30ml?gclid=CPjtn_WzpboCFYmN3godUBIA2Q). A réz a vérképzésben szerepel. A fogzománc egészséges fejlődéséhez flour szükséges. A kobalt a B12-vitamin alkatrésze, a vérképzésben szerepel. Az említett nyomelemeken kívül a cink, a bór, a mangán, az arzén és a molibdén a legismertebbek, de az anyagcsere zavartalan lefolyásához még igen sok nyomelemre van szükség. A legnagyobb részükről alig tudjuk, hogy mi a szerepük az ember szervezetében.

 

 

Vitaminok

 

    Vitaminoknak nevezzük mindazokat a csekély mennyiségben szereplő, de nagy hatóképességű szerves anyagokat, amelyek részt vesznek a szervezet életfolyamataiban. Ezeket a vegyületeket a szervezet nem tudja előállítani: a táplálékkal kell a szervezetbe jutniuk.

 

 

    A vitaminokat két csoportba osztjuk: a vízben és a zsírban oldható vitaminokra. A vízben oldható vitaminok közé tartoznak a B-vitaminok és a C-vitmain. A zsírban oldódó vitmainok csoportjába az A-, D-, E- és K-vitamin tartozik. A zsírban oldódó vitaminok a táplálékban rendszerint a zsírokkal együtt fordulnak elő, és így is szívódnak fel.

    A B1-vitamin vagy aneurin a szervezetben a szénhidrátok elégetésében játszik fontos szerepet. Ezt a tényt bizonyítja az is, hogy a kalótiaszükséglet fokozódásával a B1-vitaminszükséglet is nő. Ez az összefüggés olyan szoros, hogy a szükségletet ma már nem testsúlykilógrammra, hanem a naponta fogyasztott kalória mennyiségére vonatkoztatva adják meg. A B1-vitaminhiány enyhébb esetben fáradtsággal, a szellemi képességek, elsősorban a tanulás képességének csökkenésével, súlyosabb esetben gyomor-bélzavarokkal és az alsóvégtagra terjedő ideggyulladásokkal jár. A B'-vitamin teljes hiánya okozta beriberi betegség nálunk nem fordul elő.

 

 

    B2-vitamin vagy laktoflavin (riboflavin). Ugyancsak a szervezet fontos enzimjeinek alkatrésze; mind a fehérjék, mind a szénhidrátok anyagcseréjében nélkülözhetetlen. Hiánya a sejtek növekedését gátolja. Ez magyarázza, hogy pl. a szájzúgban az állandó kopásnak kitett sejtek laktoflavin hiányában nem képesek pótlódni, és e helyen fájdalmas berepedések keletkeznek, amelyek nem, vagy csak nehezen gyógyulnak.

    Nikotinsavamid vagy PP-faktor (niacin). Hiánybetegésge a pellagra (bőrallergia), ezért pellagraellenes vitmainnak is nevezik. A pellagra nálunk nem fordul elő. Enyhébb hiány azonban nálunk is előfordul, amikor a bőr fényérzékenysége foozódik, súlyosabb esetben gyulladás és emésztési zavarok is keletkeznek. 

    A B-vitaminok csoportjába még számos vitmain tartozik. amelyek közül újabban fedezték fel a B12-vitmaint; ez a vérképzésben játszik fontos szerepet.

 

 

    A C-vitamin vagy aszkorbinsav. Pontos biokémiai feladata a szervezetben még nem ismeretes; kétségtelen azonban, hogy igen fontos szerepe van a kötőszövet egészsgi állapotának fenntartásában. A C-vitmamin hiányában a kötőszöveti alapállomány - elsősorban az erek falában - gyengébben, kevésbé ellenállóan fejlődik ki. Ennek a következménye a kiserek fokozott szakadékonysága, amely a bőrön és a szájnyálkahártyán, az erősebb nyomásnak, dörzsölésnek kitett helyeken pontszerű vérzésekben nyílvánul meg. Fogmosáskor ilyenkor vérzik a foghús. Súlyosabb esetben a foghús gyulladásba jön, majd lassan sorvad, a fogak meglazulnak, kihullanak.

    C-vitaminhiány esetében nő a szervezetnek a fertőző betegségek iránti fogékonysága. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy a fertőző betegségek tavasszal a leggyakoribbak, amikor C-vitaminnal és A-vitmainnal a legrosszabbul vagyunk ellátva.

Szent-Györgyi Albert

 

    A-vitamin. A szervezetben részint a növekedéshez, részint a bőr és a nyálkahártya egészségi állapotának fenntartásához szükséges. Emellett a sötétben való látáshoz történő alkalmazkodásban is szerepel. Hiányában úgynevezett farkasvakság lép fel. Az ilyen beteg félhomályban, szürkületkor nem lát. A-vitmain hiányában a bőr elszarusodik, durvává, repedezetté válik, és ennek következtében a baktériumok könnyebben hatohatnak át rajta. Ezzel függ össze nyilván az a megfigyelés, hog A-vitamin hiányában a fertőző megbetegedések iránti fogékonyság fokozódik.

    Az A-vitmaint az emberi szervezet a színes főzelékekben található elővitmainjából: a karotinból maga is elő tudja állítani (illetve a mutivitmain készítmények is kiválthatják a habart főzelékfajtákat). Tekintettel azonban arra, hogy a karotin általában igen rosszul szívódik fel, mégis azt tartjuk helyesnek, ha - küönösen kisgyerekeknél - a napi teljes A-vitaminszükségletnek a felét kész A-vitmain formájában kapja a szervezet.

 

    D-vitamin. A csontrendszer normális fejlődésében játszik fontos szerepet. Hatása van a táplálék kalciumtartalmának hasznosításában és a csontokba való beépülésében. D-vitamin hiányában a csontok hossznövekedése megáll, a képződött csontállomány laza, szivacsos szerkezetű, csökkent ellenállóképességű, megterhelésre könnyen elhajlik. A D-vitmain vagy készen, vagy elővitmainja (dehidrokoleszterin) alakjában kerül a szervezetbe. Az elővitamin a vérrel a bőrbe jut, és napfény hatasására alakul át D-vitaminná.

    

    Az E-vitamin kiváló antioxidáns, véd a szabad gyökök károsító hatásaitól.

    A K-vitamin a normális véralvadáshoz szükséges. A B-vitaminokhoz hasonlóan a bélbaktériumok is termelik. Ha tehát a bélbaktériumok elpusztulnak, megszűnik a bélben a B-vitaminok és a K-vitmain képzése.

   

A vitaminszükséglet 

 

    A vízben oldódó vitaminokat a szervezet alig raktározza, pótlásukról tehát folyamatosan, rendszeresen kell gondoskodnunk. A zsírban oldható vitaminokat ellenben jól raktározza a szervezet, ezért időszakos fogyasztásuk is elegendő.

    Ha a vitaminok hosszabb ideig hiányoznak táplálékunkból, akkor vitaminhiányban, úgynevezett avitaminosisban betegszünk meg. Ha azonban a szervezet kap vitamint, de a kelleténél kevesebbet, akkor a részleges vitaminhiány állapota fejlődik ki. Ezért kell fokozottan figyelnünk a hasmenéses betegségek,  a fokozott fizikai terhelés illetve a terhesség alatt megemelkedett és pótlandó vitaminszükségletre!

 

 

Forrás:

Dr. Zempléni Tibor - Táplálkozás és dietetika

 

facebook: Tartós Fogyás