Diétás receptek

2022.10.14 14:13

Egy régi kedvenc: édesburi; chillis olíva; csirkemell; feketeerdei sonka; körte; só; bors; petrezselyem; kakukkfű, fehérbor. 180 fokon előmelegített sütőben 40 percet sütjük, majd lekapcsoljuk és még 20 percet bennhagyjuk hogy ropogósra piruljon.

 

Rakott palacsinta: elkészítjük a Szafi Reform szénhidrátcsökkentett palacsintát a csomagoláson leírt módon. 
 
Összetevők: 100 g Szafi Reform palacsinta lisztkeverék;  pici himalája só ;  kókuszolaj ; 2 db tojás ; szénsavas ásványvíz ; plusz kókuszolaj a sütéshez.
 
A tojásokat, ásványvizet, kókuszolajat, sót kézi habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket és csomómentesre keverjük. Pihentetjük 15 percet, majd kiolajozott palacsinta serpenyőben, felforrósított kókuszolajban kisütjük őket egymás után. Amikor a szélük barnulni kezd, fordítunk egyet rajtuk.
 
Egymásra rétegezzük a palacsintákat (abban a tepsiben amiben sütni fogjuk), felváltva darált dió és cukormentes baracklekvár kerül közéjük. A tetejére,oldalára édesítős tojáshabot kenünk: 3-4 tojásfehérjét kemény habbá verünk majd a végén 3 ek. eritritet óvatosan belekeverünk. Az egészet rákenjük a palacsintákra. A tetejére szórhatunk még egy kis diót. Előmelegített sütőben addig sütjük míg a tojáshab elkezd barnulni, kb 20 perc.

 

Mediterrán salátaa: chillis-fokhagymás olívaolajon pirított garnéla (himalája sóval; borssal); kígyóuborka; kaliforniaia paprika; brokkolicsíra; málnaecet.

 

Szafi reform pizza
Hozzávalók
(1 db 20 cm-es - 100 grammos - pizza laphoz): 65 g + 5 g Szafi Free pizza lisztkeverék, 8 g frissen facsart citromlé (almaecettel helyettesíthető), 50 g langyos víz, hagyma, pulykamell sonka, light mozzarella, fekete olívabogyó, paradicsompüré, light ketchup, gomba, fokhagymás só, bors, majoranna, bazsalikom, oregánó.
Elkészítése
•  A citromlevet, vizet és 65 g lisztkeveréket gyúrd össze, majd 10 percig pihentesd.
• Pihentetés után adj hozzá annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapj (kb. 5 g), így gyúrd át a tésztát, végül lisztezett kézzel formázz belőle olajspray-vel lefújt zsírpapíron (amin sütni fogod) egy 20-22 cm-es pizzalapot (az olajozott zsírpapír azért fontos, hogy a rosszabb minőségű papírra se ragadjon rá sütés után).
• Kend meg vastagon (hogy sütés közben a tészta magába szívja) fűszeres paradicsomszósszal, majd tedd rá a feltéteket.
• Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső programon 10 percig süsd, majd 180 fokon 12 percig.
• Amennyiben diéta szerinti sajttal készíted (pl. növényi sajthelyettesítővel vagy light mozzarellával), akkor azt a sütési idő utolsó 5 percében tedd rá, hogy istenien rápirulhasson.
• Teljesen vegán változatban is elkészíthető

 

Fűszeres pirított pulykamell (só; bors; pirospaprika; kakukkfű); rukkolás salátával és basmati rizzsel.

 

Esti mártogatós: zöldségmix és házilag ízesített laktózmentes yoghurt. Már csak egy jó film kell hozzá.

 

Izom pali - rizsfehérjéből: ( kb 4 db palacsinta) - 30 g rizsfehérje ; 1 ek. nyílgyökérliszt; 2 ek. tönkölyliszt; 1 citrom reszelt héja; eritritol ízlés szerint; 1 egész tojás+3 tojásfehérje.
A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd palacsintasütőben alacsony fokozaton kisütjük. A sütéshez kókuszolajat vagy 0 kalóriás olajsprayt használjunk. Itt a töltelék totu/vagy laktózmentes túró + gyümölcsökkel összeturmixolva. A tetejére 90%-os étcsokit olvasztunk. 

 

8-10 órás irodai munka során sem lehetetlen megoldani az étkezésed. 2 adag étel dobozolva: pirított lazac, párolt kelbimbóval és basmati rizzsel. Főttojás friss zöldségekkel és light mozarella sajttal.

 

Vegán Zserbó. Tészta hozzávalói és elkészítése:

• 250 g Szafi Free expressz lisztkeverék

• 15 g Szafi Reform "negyedannyi édesítő"

• 1 g himalaya só

• 20 g citromlé

• 80 g kókuszkrém, kókusztejszín

• 200 g szoba hőmérsékletű víz

• +5 g Szafi Free expressz lisztkeverék a gyúráshoz és nyújtáshoz

Keverjük össze külön edényben a száraz és folyékony hozzávalókat.

 

Mikor már rá sem bírsz nézni a csirkemellre: fűszeres csirkecombok; fehérboros édesburgonya ágyon; olívaolajjal megsimogatva. 1 óra 200 fokon előmelegített sütőben, plusz 30 percet bennhagyva lekapcsolás után (ki mennyire szereti ropogósra). Lehet hogy magasabb a zsírtartalom (a bőrét sütés előtt vagy után leveheted), de az alacsony szénhidráttartalmú édesburgonyával tálalva, újra visszaadja a szárnyasokba vetett hited!

 

Fitt Cézár: olívaolajon pirított csirkemell (fokhagymás só; bors); salátamix; koktélparadicsom; Koch tojásmentes light majonéz; sörélesztő pehely. A sörélesztő pehely elsősorban a vegánok körében ismert, mert a sajtos ízvilága miatt jól helyettesíti a sajtot számos receptben. Bármire rá lehet szórni, mint a parmezánt, lehet vele főzelékeket, krémleveseket sűríteni, szószokat készíteni. A sörélesztő pehely egy inaktivált élesztő,amelyet a sörgyártás során használnak-innen is ered az elnevezése. Tele van hasznos tápanyagokkal, elsősorban B-vitaminokkal, foszforral, káliummal, szelénnel és cinkkel, ezen kívül magas a fehérjetartalma.

 

Karácsonyi máktorta

Hozzávalók, egy 26 cm átmérőjű tortához:
A tészta
10 tojásfehérje
21 dkg eritrit
30 dkg darált mák
1 nagyobb alma (kb 13-15 dkg)
1 citrom reszelt héja
6 dkg lenmagliszt és Szafifitt liszt keverve.
Kimérjük a tészta hozzávalóit, az almát lereszeljük. A tojásfehérjét felverjük, majd  hozzáadva az eritrit édesítőt együtt jó kemény habbá felverjük. A mákot, lisztet, reszelt almát, reszelt citromhéjat összekeverjük, majd óvatosan hozzávegyítjük a tojásfehérjéhez. A tetejére szórhatunk aszaltszilvát és diót. Ezt az adagot 4 részre osztjuk és egyesével 4 részletben sütjük ki a tortaformában. Előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütjük.
Pluszként vaníliás fehérjével is leönthetjük

 

Egy perfekt reggeli: 30-40 gramm gluténmentes zabpelyhet/ vagy rizskását/ vagy hajdinakását és fagyasztott ribizlit/ vagy áfonyát egy tálba helyezünk; annyi vizet öntünk rá, amely ellepi teljesen és 1 percre a mikróba tesszük, hogy megszívja magát; ezután az erdei gyümölcsös ízű rizsfehérjét csomómentesre keverjük benne. Elkészítési idő: 2 perc. Teljes értékű tápanyag megfelelő rost-fehérje-szénhidrát aránnyal.

 

Fűszeres Tilápia: nincs halszaga, nincs halíze, nincs benne szálka és nem esik össze sütés közben. Alacsony a kalória és zsír értéke, valamint magas a fehérjetartalma. Kell ennél több? Kókuszzsíron sül ropogósra igazán. Ízesíthetjük: fokhagymás sóval, borssal és fűszerpaprikával. Miután megpirult, kapcsold ki a főzőlapot, s hagyd pihenni 10 percet. Úgy lesz a legfinomabb. A legideálisabb kiolvasztási módszer, ha edénybe teszed a szeleteket és  melegvizet engedsz rájuk. Pár perc után leöntöd majd megismétled. Felengedés után a halat papírtőrlővel szárazra törlöd. S indulhat a sütés.

 

Minél színesebb, annál jobb! Zöldségmix; Despar olívás tonhal (előtte öntsd le róla az olajat, bőven elég kulináris élvezet hogy benne ázott); almaecet. Az Életmódváltás mindig Rajtad áll: akár este, fáradtan is van 5 perced összedobni ezt a tökéletes vacsorát!

A Kelet csodálatos ízei: sushi lazac; sushi rizs; mangó; avokádó; szójaszósz; fekete szezámmag.

 

Itt a Vendégek rendszeresen kapnak motiváló ajándékokat. Ez az alkotás is ebből született!

Fűszeres párolt tilápia, balzsamecetes ropogós zöldségekkel és spárgával.