Anyagcsere fokozók: a hónapok óta tartó kiegyensúlyozott sport és táplálkozás mellé

2013.10.01 21:51

Az anyagcsere definíciója

    Minden életjelenség kémiai folyamatokra vezethető vissza, így anyagcserének (metabolizmusnak) nevezzük mindazokat a kémiai reakciókat, biokémiai folyamatokat, melyek során a szervezetbe bekerülő, vagy ott raktározódó anyagok lebomlanak, energiát termelnek, illetve egymásba átalakulnak (pl. a felesleges szénhidrátból zsiradék lesz), azaz új anyagok szintetizálódnak belőlük. Az anyagcsere egyensúlya az építő (anabolizmus, szintézis), és a lebontó folyamatok (katabolizmus) egymáshoz való viszonyán alapul. Fejlődő, fiatal sejtekben az anabolikus folyamatok dominálnak a katabolikus folyamatokhoz képest. Az anabolizmus során egyszerű vegyületekből, például öt és hat szénatomos cukrokból, aminosavakból, zsírsavakból összetett makromolekulák (poliszacharidok, fehérjék, nukleinsavak) képződnek. A katabolikus reakciókban a táplálék molekulái (szénhidrátok, fehérjék és zsírok) vagy a tárolt tartalékok bomlanak le, amelyek szintén szénhidrátok (glükogén), fehérjék és zsírok.

    Az építő folyamatokhoz, azaz a környezetből felvett anyagok sejtekbe épüléséhez általában energiára van szükség, míg a lebontó folyamatok során egyrészt hasznosítható építőkövek jönnek létre, másrészt energia termelődik. Az anyagcsere folyamatokban a különféle enzimeknek (biokatalizároroknak) meghatározó szerepük van.

 

 

 

Egy kis ismétlés: végbemegy-e közvetlen "zsírégetés" egészséges emberben a mozgás során?!

 

   

     Korunk nagy kérdése, s rögeszméje, hogy gyaloglás és futás során mikor "égetünk zsírt"? Amikor hasazunk és "ég" az izom, vagy a tricepsz gyakorlatoknál "lángol" az izom 3 feje, akkor valóban "szálkásodunk-e" közben? A testépítés kezdeti kora óta megvannak ezek a sztereotípiák, s a mai sportoló ember sem tudja levetkőzni őket. Nézzük tehát a megdönthetetlen módszerrel, a sejtbiológia segítségével, sportolói nyelvre lefordítva, hogy miért is legenda a mozgás közbeni "zsírégetés".

 

    A részleteket bármely orvosi könyvben megtalálhatjuk, a lényeges rész a következő: a mozgás során felhasznált energiafolyamatok a következő módon mennek végbe. Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a mozgáshoz szükséges energianyerési protokollt a test nem tudja és ami a legfontosabb nem is akarja felrúgni:

 

  1. ATP (Adenozin- Trifoszfát, leggyorsabb energia nyerés).

 

  2. Glikolízis (A glikolízis a szénhidrátlebontás folyamata).

       Az izomglikogén normálisan 1% körüli koncentrációban található az   izomszövetben, ami egy fejlett 80 kg-os egyénnél megközelítőleg  40%-os  vázizomzat tömeg esetén, 320g összmennyiséget tekintve, mintegy 1280  Kcal gyorsan hasznosítható energiát képvisel.

Energiahasznosulási folyamatok:

Alaktacid (anaerob, oxigén jelenléte nélküli).

Laktacid (aerob, oxigén felhasználással).

 

 3. Citrátkör: glikogén,zsír,fehérje.

 

    A mozgás intenzitása és hossza határozza meg az energianyerés módját. A kezdet minden esetben az ATP felhasználása, csak a folyamat további része bizonytalan. Ha a mozgás hossza igényli az oxidációs folyamatok beindítását (pl. futás), akkor a test elkezdi mozgósítani az izmokban tárolt energia, a glikogén hasznosítását. Nézzük az orvosi hátteret: hosszan tartó, intenzív izommunka esetén a test a tárolt szénhidrát, a glikogén oxidálása során jut energiához. Ennek a raktárnak a kiürülése esetén kénytelen zsírsavak oxidációjából fedezni a további mozgáshoz szükséges energiát. Ez a folyamat azonban súlyosan veszélyezteti a test homeosztázisát (a belső környezet dinamikus állandóságát) a felszabaduló aceton és ketonszármazékok miatt (tehát a méreganyagok termelése miatt).

 

    Amíg a glükózkínálat megfelelő, az izomműködés zavartalan. Szinte nullára redukálása esetén az izomsejtek zsírsavakat kénytelenek felhasználni az ATP-reszintézis (helyreállítás) fenntartásához. A zsírsavak lebontása azonban csak a mitokondriumokban, aerob úton történhet, így az időegység alatt felszabadítható energia kisebb lesz, az izommunka intenzitása mérséklődik, hatásfoka romlik. (Tehát kevés bevitt szénhidárt esetén, nincs megfelelő kedvünk és energiánk edzeni; az agyi folyamatokra is hatással lehet hosszútávon).

 

    Az első tény tehát a protokoll, miszerint amíg van izomglikogén, addig nincs zsíroxidáció. Egy edzett 80 kg-os egyén kb.300-500 gr glikogént raktároz az izmaiban, tehát a munkavégzésre fordítható energia 1200-2000 Kcal. Rögtön látható ebben az esetben is több órás folyamatos munkavégzés szükségeltetik ahhoz, hogy elérjünk a zsíroxidációhoz, miközben nem vehetünk magunkhoz sem szilárd, sem folyékony táplálékot. Nem a pulzus alapján fog a szervezet arról dönteni, honnan származzon a felhasznált üzemanyag. Azt a tényt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az energiaprotokoll elemei közötti átlépés egy átfedéssel biztosított folyamat. Minden lépés között létezik egy vegyes felhasználás, csökken az ATP szint, miközben elkezdődik az anaerob folyamat. Az átmeneteknek zökkenőmentesnek kell lennie.

    A külsőnk, mely "nélkül" az élet folytatható a belső szervek munkájának fenntartásával, másodlagos a szervezetünknek. Az izmaink mérete, definiáltsága ereje csak külsőséges dolgok. Sőt energiaigényesek, melynek fenntartása extra munkát igényel a belsőnktől. Megtervezett táplálkozással elérhetjük azt, hogy az edzés során megterhelt izomzat regenerálódásához szükséges energiát a test ß-oxidációból eredő energiából szerezze. Mitokondriumban /bab alakú sejtek, az energianyerés központjai/: a zsírsavak a béta-oxidáció során bomlanak le, ciklusonként két szénatommal rövidülnek.

 

    Tehát kalória égetés valósul meg a mozgás során, valamint a súlyzós edzés hatására izmainkat "leromboljuk", s minden építő és zsíroxidációval járó folyamat majd utána történik (napi; heti; éves szinten összeadódva). A maximális folyamatok az alvás során mennek végbe, mikor a szervezetnek szinte csak erre kell koncentrálnia nyugalmi állapotban. Itt kell megjegyeznem: a stressz is az egyik legnagyobb gátlója a testi fejlődésnek!

 

    Láthatjuk tehát, hogy a megfelelő étrend, fehérje állandó szinten tartása és a szénhidrátok szabályozása, a mozgással: súlyzós edzés (izmok stimulálása, anaerob folyamatok) és a kardio (séta, futás, kocogás, úszás stb., aerob folyamatok, kalória égetés maximalizálása érdekében), kombinálva, fogja eredményezni testünk zsírszázalékának változását. Minél bonyolultabb egy szénhidrát váza, annál hosszabban tartja fenn vércukorszintünket, s annál tovább biztosít energiát. A magas biológiai értékű fehérjék (szárnyasok, tojás, hal, tejsavó) pedig a vázizomzat újjáépítésében játszanak szerepet.

 

    S természetesen ezzel az értekezéssel csak a felszínt súroljuk, mindez csupán egy rövid összefoglaló érdekességképpen. Azért utolsó gondolatként ne fledkezzünk meg a hasznos, "jó" zsírokról sem, melyeket érdemes pótolnunk a szervezet számára, az omega 3, omega 6 és 9 zsírsavakról. Legjobb forrásaik példaként a lenmag és halolajak.

 

    S végezetül ne feledjük: minden embernek "kockás" a hasa, csakis az Egyénen múlik, hogy képes- e elérni, hogy a testzsír csökkentésével megmutassa azt a környezetének és saját magának egyaránt! Az már más kérdés, hogy főként Hölgyek esetében hosszútávon egészséges-e ezt fenntartani. Illetve meg kell-e felelni a mai social media sugallta ideáloknak? Amit én szoktam mindig mondani: sose gondolkozz szélsőségekben! Életmód; sport; fenntarthatóság; prevenció; egészség!

 

Zsembery Károly - személyi edző

 

(Természetesen a szervezet megfelelő működéséhez, az egészséges testzsírszázalék határon belül kell maradnunk, hosszú távon.) 

 

 

Az anyagcsere fokozók

    Amikor már minimum 2 hónapja diétázol, szeded az L- karnitint, rendesen méred az adagokat és segíteni - maximalizálni szeretnéd a szálkásítást: 4 termék kombinációja, de ha az anyagiak nem teszik lehetővé elég a Lean- FX és a Hyper- Shred. Egyéni érzékenységtől függ mennyire „pörgetik meg a szervezetet!
 

    A "zsírégetők" használata a következő lépésekben javasolt: 1. Sosem lesz olyan kapszula vagy por, ami mozgás és megfelelő étkezés nélkül maximálisan kifejtené a hatását. 2. Mindig ügyelj arra, hogy a termogén zsírégetőknél hogyan reagál a szervezeted, mert előfordulhat hogy "túlpörgetnek" és rosszullétet okoznak. 3. Az anyagcsere fokozókat akkor érdemes beiktatnod, ha minimum 2 hónapja 2- 3 alkalommal eljársz mozogni; konyhamérlegen méred az Ételeket!; a fogyásod már beindult de lelassult; a nem termogén kiegészítőket mint az L- karnitin már szeded egy ideje. A sok- sok termék közül ami a piacon fellelhető, a következő 4-es ajánlott (Hölgyeknek csak 3 termék ezek közül). Ez csupán javaslat, s maximum 2- 3 hónapos időszakra alkalmazható, kúraszerűen, kemény edzések mellé! A termékek nem ajánlottak: terhesség ill. szoptatás időszakában, hormonális betegségek vagy magas vérnyomás esetén!

 

A maximális kalória elégetéséért

 

A BSN ismét átírja a táplálékkiegészítés világát, ezúttal egy olyan formulával, amely a metilhexánamin vagy gerániumolaj alkalmazása nélkül garantál kirobbanó energiaszintet, mentális fókuszt és rekord sebességű zsírégetést! Ez a formula a HyperShred

  

  •    Instant anyagcsere fokozás
  •    Drámai zsírvesztés
  •    Kirobbanó energiaszint
  •    Fokozott mentális fókusz                                    

https://www.profigym.hu/bsn-u-s-a/bsn-hyper-shred-s339948445

 

https://www.sportika.eu/237-termogenikus-zsiregetok/4067-hyper-shred-100-kapszula

 

 

A szálkásítás mestere

 

https://www.sportika.eu/238-stimulans-mentes-zsiregetok/2812-lean-fx-90-tabletta.html

 

 

Spenót kivonat: hogy a bevitt fehérje még jobban hasznosulhasson

 

    Az Ecdysone Fx egy nagyon hatékony egy komponensű kiegészítő, amely felgyorsítja az izomfehérje szintézist ezzel izomnövekedést indukálva.

Az Ecdysone Fx-nek nincsen tápértéke, így hatása nagy mértékben függ az egyéb kiegészítők használatától( fehérje, aminosav, kreatin). Az izom építéshez és megtartáshoz állandó és megfelelő mennyiségű aminosavra van szükség. Ehhez gyors és lassú felszívódású fehérje fogyasztás ajánlott.

Funkció és hatás

    A Beta-ecdysterone működése hasonló a Turkesteronéhez, amit már 1980 óta használnak az orosz elit katonák és atléták, ami Mesobolinként futott, mint természetes teljesítményfokozó. Az USA-ban jelenleg a beta-ecdysteron a legnépszerűbb táplálék kiegészítő a kreatin és a fehérjék mellett.

Számos emlősön és emeberen végzett tudományos kísérlet bizonyította a beta-ecdysterone anabolikus hatását, mely hasonló a szintetikus Anabolicum Methandrostenolone (Dianabol) hatásához. A vizsgálatok az alábbi tényeket állapították meg:

-  a beta-ecdysteron jelentősen javítja az izomtömeg szerkezetét (2-4 kg izomtömeg 2 hét alatt), miközben az izomnövekedés kezdetben egyenetlen, majd lelassul. A beta-ecdysteron pontos hatásmechanizmusa még nem ismert, de az egyértelmű, hogy stimulálja az izomfehérje szintézist, azaz elősegíti a fehérjék beépülését az izomzatba. Tehát érdemes fehérjékben és/ vagy szabad aminosavakban gazdag élteleket, és táplálék kiegészítőket fogyasztani az Ecdysone Fx szedése során

-  a beta-ecdystreon ellentétben a dianabolal nemcsak a lassú izomrostokat stimulálja hanem a gyorsakat is, így nemcsak az izomtömeget növeli, hanem az erőt és a teljesítményt is

-  az izomnövekedés jelentős, de nem hasonlítható össze a dianabol hatásával, emellett nagy mennyiségű beta-ecdysteron fogyasztása sem károsítja az egészséget

-  a beta-ecdysterone elősegíti és felgyorsítja a zsírégetést és a zsíranyagcserét. Kísérletek során a testzsír százalék 1-10%-kal a koleszerinszint pedig 30%-kal csökkent

-  ezen felül a beta-ecdysteron erősíti az immunrendszert, késlelteti az idegsejtek elhalását, csökkenti a vércukor szintet és elősegíti a máj regenerálódását.

 

https://shop.builder.hu/izoflavonok/peak-ecdysone-120-kap-p3990

 

 

 

                                                      Férfiaknak ajánlott

 

https://www.profigym.hu/universal/animal-line/universal-animal-pm-s112358689

 

    Ez már haladó szintet jelent, s semmilyen kiegészíthető sem helyettesítheti a kiegyensúlyozott táplálkozást. Csupán bizonyos szakaszokban segíthetnek, hogy egy újabb szintre léphessünk!

 

Forrás:

https://shop.builder.hu/

https://www.egeszsegtukor.hu

https://www.sportika.eu

https://www.profigym.hu/

Élettan, kórélettan/SOTE

Sejtbiológiai tankönyv főiskolásoknak

Szerves és szervetlen kémia főiskolásoknak

IFBB szakedző képzési anyag