5 tévhit ami az edzőterembe lépéskor előjöhet

2015.02.08 13:35

Legenda vagy valóság...?!

 

I. A nők (vagy akár a férfiak) is "túl izmosak" lesznek a súlyzós edzéstől

 
    Amikor első mondatod egy edző felé, aki jobb esetben több éve űzi a sportos életmódot, hogy "nem szeretnél kinézni úgy mint ő", akkor már most megnyugtatlak: attól hogy a magazinok és a tv shop azt sugallja hogy eszméletlen könnyű energiabefektetéssel kockahasad lesz, ez a veszély a realitás talaján nem áll fenn! Egy egy "csodagenetikát" leszámítva rengeteg odafigyelés és energiabefektetés, az izmokat szépre és formásra fejleszteni. A saját céljaidat fogalmazd meg, és kezdj bele a mozgásba. A gyakorlat fogja ugyis megmutatni, hogy mi lesz ennek az eredménye.
 

II. A táplálékkiegészítők "kokszot" tartalmaznak

 
    Első lépésként egyszer jobban is utánajárhatna a laikus sporttárs hogy mit is nevezünk koksznak. Mi ezeknek a szereknek a hatásmehanizmusa, kiknek gyártják, kik használják és mire. Mire jók a táplálékkiegészítők, s miért használjuk őket? A lényeg, hogy a bevizsgált és legális "porok" a megemelkedett energiaszükségelteink mielőbbi pótlásában játszakanak szerepet, kevesebb cukorral és zsírral, valamint gyorsabb felszívódással mint a rendes élelmiszerek. Ám ha VAN IDŐD akkor ragaszkodj a napi 5-6 szilárd tápanyagokból történő étkezéekhez, mert azokat semmilyen étrendkiegészítő nem pótolhatja!
 

III. A hasizomgyakorlatok lapos hasat eredményeznek

 
    Sajnos nem! Akármennyit hasazhatsz, bár az izmok keménységét és "tömegét" javíthatod velük, ha megfelelő étrenddel és kalóriaégetéssel nem kombinálod, akkor a zsírréteg miatt sosem fog látszani egy kocka sem. Ne feledd, mindenkinek kockás hasa van, mert a hasizom ugyanolyan minden embernél...csupán valaki foglalkozik az edzésével és megfelelő életmódot követ! Az egész testedről lepucolt zsírréteg eredménye lesz, hogy "szálkásabb" leszel s az izmaid előtűnnek a zsírpárnák alól!
 

IV. Aerobic és cardio alatt is van zsírégetés

 
    Bár így lenne. Bárcsak mozgás során zsírból égetne a szervezet! Valahol egyébként így van, de ez nem a napi mozgásra értendő. A szervezet sok-sok raktárat épít ki magának. Épp ezért kell összetetten megterveznünk étrendünket és edzéseinket, s ez bizony heteket, hónapokat, éveket jelent. Mert az elért eredményeket meg is kell tartanunk ám! A személyi edzők feladata pont az lenne, hogy ebben segítsenek,  nem csupán azon utasítások kiadása hogy 3x15-öt húzz ebből, s cardiozz 20 percet utána stb. A megfelelő "zsírégető" kombináció: súlyzós edzés + cardio + étrend + regeneráció. Nem hiszel nekem? Csak gondolj bele: láttál már pár olyan terembe járót akik minden nap cardioznak és 3-4 hónap alatt semmit nem fogytak? Nos ez pont azért van mert ezzel letudják az alakformálást és minden másra tojnak magasról. Te ne kövesd el ezt a hibát. Ne a mérleg domináljon alakformálásod során sose, hanem a tükröt és a ruhatáradat nézd a visszaigazolásért! Fogyni "könnyű", de zsírból fogyni és izmot megtartani nehéz!
 
 

V. "Na jó, Te edző vagy, neked ez könnyű"

 
    Kifogások: csupán ezek leküzdésén múlik a saját sikered. Ha eleve lusta vagy nekiállni edzeni, főzni, s változtatni eddigi életeden, akkor ne is olvass tovább. De elárulom: energiabefektetés nélkül nem fognak jönni az eredmények. Ellustult a társadalom. Legalábbis fizikailag: még a boltba se kell elmennünk mert megrendeljük a roszabbnál roszabb kajákat.  Mindenki a szellemi munkába öli minden erejét. Én nem mondom hogy ez rossz, de a testünk elhanyagolása biztosan nem vezet jó irányba. Nem lehet a kettőt balanszba hozni? A munka, a gyermenevelés és a baráti talákozások mellett egy órát nem lehet a az egészséges főzésnek szentelni, s egy másikat a sportnak? Ha a válaszod "Nem" akkor bármennyit is foglalkozhatsz a fogyás és izmosodás témekörével...igazán átütő sikert nem fogsz elérni!
 
 
Írta: Zsembery Karesz, személyi edző - életmód tanácsadó