5 Dolog ami az Elhízást okozhatja

2014.10.01 13:23

 

 

"Aki harcol az veszíthet... Aki nem harcol, az már vesztett is!" 

                                                                 (Bertolt Brecht)

 

1.Mozgáshiány

 
    Ehhez a részhez szorosan köthető hogy az emberek többsége kiiktatta a mozgást az életéből. S a napi stressz levezetéseként, vagy az időhiányra hivatkozva, reggel eszik és este nassol. Ha megetted a finom falatokat, azt már senki sem veheti el Tőled, a tiéd. Sem a főnök nem kap belőle, sem az a rosszindulatú kolléga a második asztal végéből. A sok munka miatt elfáradunk...pedig godnolj csak bele: a kocsi vagy a tömegközlekedés elvisz a munkahelyig, a mozgólépcső felvisz a hallba, s onnét a lift szállít az irodáig. Otthon ugyanez. Azaz sok kalóriát nem emészt fel a napod, viszont elképzelhető hogy 3-4.000 is lecsúszik egy rosszabb ciklusban. S sajnos fiatalabbak nem leszünk...így szervezetünk egyre rosszabbul fogja mindezt tolerálni. Elmúltak az idők mikor az emberek lóval vagy gyalog közlekedtek, s egy-egy családi látogatás több hétbe tellett, mivel repülőről még nem is hallottak akkortájt.
 
 
 

2.A Kényelem

 
    Nekem mindig az az alapelvem, hogy amíg a cukor be nem jött a köztudatba, addig nem is volt rá szükségünk. Amíg az embernek önmagának kellett levadásznia a vacsoráját és megsütnie, addig nem is volt ennyi elhízott, eltunyult egyén. A gyorséttermek és a főzelékfalók megjelenésével bizony megnőtt az elhízás aránya is...a szív és gyomor tönkremeneteléről ne is beszéljünk. Érdekes adat hogy az első "hivatalos" szívroham diagnózist a cukor jelentős beáramlása után regisztrálták Európában, a jóléti társadalom megjelenésével. Azaz: ha nem lenne minden a szemünk előtt, lehet annyira nem is vágynánk rá. Ezért számít plusz megterhelésnek amikor a szakértőtől azt halljuk: főzz otthon vagy nem fogsz fejlődni! Sőt tovább megyek: főzz otthon hogy egészséges maradj! Főzz otthon, hogy az Élethez szükséges kalóriát, fehérjét, szénhidrátot, jó zsírokat be tudd vinni! A sport által megkövetelt plusz mennyiségről nem is beszélve...
 
 
 

3.Életmód

 
    Természetesen mindezekhez szorosan kapcsolódik, milyen életet élünk. Röviden összefoglalva: ha a bulizás, vagy egyéb élvezetek fontosabbak mint az hogy jó legyen a tükörbe néznünk, s ehhez megfelelő társra is leljünk, akkor sosem fog sikerülni elérni a célt! Amikor a kollégák megtörnek, s csak elmegyünk arra a munkavacsorára teletömni magunkat este...ne csodálkozzunk ha évekig feleslegesen látogatjuk a termet. Egy pohár bor, majd egy darab fánknak felel meg. Ennyi, kész!
 
 
 

4.A Személyi Edző

 
    Bármennyire fura is idesorolni pont azt a személyt aki elvileg arra hivatott hogy Téged segítsen az utadon, ha rosszul döntesz, csak a pénzed dobod ki az ablakon. Ne menjük bele részletesen abba, hogy legalább az legyen alapkövetelmény a választásnál, hogy úgy nézzen ki mint aki valóban magát is edzzi. Nagyon bonyolult ennek a pszichés oldala, mert lehet hogy egy kemény edző, aki a pénzedet "ajándéknak", céljai megvalósítási alapjának veszi, s megköveteli ezért a maximális munkát, számodra egy nagy bunkó. Míg a picit elhízotabb emberke, jobban kedveskedik, meghallgat, és tulajdonképpen tök jók ezek a lightos kis edzések. Vagy elképzelhető hogy azért választasz valakit, mert tökéletes számodra a fizikuma, s igaz Te nem figyelsz a kajára de ha heti négyszer azt mondja járjál, akkor tuti neked is kockás lesz a hasad. Szóval leszögezhetjük: ahány ház annyi szokás. Mindenesetre egyet jegyezz meg: ha nem tartasz egy adott étrendet, s nem váltasz Életmódot, maga  amozgás a lelkednek jót fog tenni, s az ELEJÉN a testedet is formálni fogja valamennyire, de amúgy csak kidobott pénz egy edző. Mert hangsúlyozom: nem arról beszélünk hogy magadtól a mozgás öröme miatt lejársz a terembe, hanem arról hogy emellett PÉNZÉRT szakembert fogadsz. S így már vannak elvárások Feléd is...jó esetben persze. 
 
 
 

5.Le van tojva

 
    Az elhízás és eltunyulás egyik legfőbb oka pedig az lesz, ha ez az egész egészséges életmód humbug nem érdekel, s szépen megeszed amit meg akarsz, otthon fekszel ha kedved úgy hozza, és különben is menjen a fenébe mindenki aki jól néz ki. Ők különben is így születtek, vagy benyomkodják magukba a sok szteroidos táplálékkiegészítőt. Igaz azt sem tudják sokan mi a klönbség az illegális szteroidok és a legális fehérje készítmények közt. Ezektől az emberektől utólag is elnézést kérek, hogy ezt hagytam a végére, s nem első pontként írtam le, hogy végig se kelljen olvsani ezt a cikket.;)