Sport, várandósság, szoptatási időszak

2015.08.12 09:04

 

Teherbe estem, szabad-e sportolnom?

 

    Sok kismama túlságosan félti magzatát a terhesség alatt, ezért tartózkodik a sportolástól. A versenysportok extrém megterheléseit valóban kerülni kell, de az ésszerű határokon belüli testmozgásnak nincs semmilyen káros hatása komplikációmentes terhesség esetén. A kismamáknak mindig észben kell tartaniuk, hogy a várandósság nem betegség, hanem természetes állapot. Ha nem lép fel valamilyen komplikáció, akkor a várandós kismama terhessége nagy részében űzheti kedvenc sportját. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy bizonyos sportok nem ajánlottak, és a megterhelést sem szabad túlzásba vinni. Ahhoz, hogy a kismama eldöntse, folytatja-e a sportolást a terhesség alatt, a következő tényezőket kell megfontolnia, illetve megbeszélnie kezelőorvosával. Milyen az egészségi állapota és a terhesség veszélyeztetettségi foka? A terhesség melyik stádiumában van? Milyen jellegű sportot akar űzni? Mekkora erőkifejtés szükséges a testedzés folyamán? Mekkora a túlmelegedés és a sérülés veszélye az adott sportnál? Veszélyeztett terhesség, vagy ikerterhesség illetve egyéb speciális esetek fennálásakor az orvos maximális pihenést fog tanácsolni!

 


    
    A magzatot védi a sérüléstől az őt körülvevő magzatvíz. Egy hasra mért erős ütés azonban károsíthatja a méhlepényt, ami kihatással lehet a magzat vér- és oxigénellátására. A terhességelső trimeszterében a magzat még elég kicsi ahhoz, hogy megvédjék a medencecsontok is. A terhesség előrehaladtával azonban már nem veszi körül a babát a medence, ezért ekkor nagyobb veszélyt jelent rá, ha az anya sport közben elesik vagy erősen összeütközik egy másik játékossal.
    
    A terhesség folyamán sok olyan változás zajlik, amely befolyásolja a kismama sportteljesítményét. Megnövekszik a testsúly, megváltozik a testalak, és ezzel együtt a test súlypontja előre tolódik, ami növeli a gerinc görbületét. Ez megnehezíti a gyors irányváltoztatásokat. A testméret növekedése kényelmetlenné tesz egyes tevékenységeket (például a kocogást), különösen a terhesség utolsó harmadában.
   
     A várandósság alatt a kismama ízületi szalagjai fokozatosan meglazulnak, hogy felkészüljenek a szülésre. Ez fokozza a sérülések veszélyét. Ezért óvatosan kell űzni a testi érintkezésekkel járó sportokat és minden olyan sportot, amelyben ugrás vagy gyakori irányváltás szerepel.
 

    

    A terhesség alatt felgyorsul a nyugalmi szívritmus, ezért nem szabad a terhesség előtti szívritmus-célkitűzésekre támaszkodni. Ha valaki egészséges sportember, akkor a kimerülés tüneteinek figyelésével ellenőrizheti a terhelés intenzitását. Fáradtság esetén abba kell hagyni a gyakorlatot, nem szabad kimerülésig hajszolni magunkat.

 

Ajánlott sportok

 
    A testi érintkezéssel nem járó sportok - mint az úszás, a gyaloglás és a kocogás - általában nyugodt szívvel ajánlhatók minden egészséges terhes nőnek a terhesség egész időszaka folyamán. Egyetlen dologra kell figyelnünk, hogy sose erőltessük meg túlzottan magunkat.
 


    

    Ha eddig súlyzós edzést végeztünk, csökkentsük annak intenzitását minimálisra, s mindenképp szakavatott edzővel és orvosi engedély mellett folytassuk ezt a fajta mozgást, bár ezt a csodálatos 9 hónapot inkább közepes intenzitású cardio munkával (gyaloglás, háttámlás bicikli) töltsük el.

 
 
    A terhesség alatt különösen veszélyes a test túlhevülése. Ezért kerüljük a testmozgást meleg vagy nagy páratartalmú időjárás esetén, valamint rossz szellőzésű helyeken. Sose sportoljunk, ha betegnek érezzük magunkat, pláne, ha lázunk van. Mindig gondoskodjunk a kellő mennyiségű folyadékbevitelről sportolás előtt, alatt és után. Könnyű, jól szellőző ruhát hordjunk. Pihenjünk, ha fáradtnak érezzük magunkat. Terhesen ne szaunázzunk!
 

 
    Ha betartjuk a tanácsokat, akkor a várandósság alatt is sok örömet lelhetünk a különböző sportokban. Vigyázzunk, hogy sose erőltessük túl magunkat. Azonnal hagyjuk abba a sportolást, ha a szokásosnál gyakoribb méhösszehúzódásokat észlelünk. Bármilyen rendellenességet tapasztalunk sportolás közben, hagyjuk abba a tevékenységet, és beszéljük meg orvosunkkal a további teendőket. Végül ne feledjük, hogy terhesség alatt a testmozgás legbiztonságosabb módja, ha speciális terhestornákon veszünk részt.
 
 
 

Sport szülés után

 

 Mikor kezdjük szülés után?

 
    Normál, komplikáció mentes szülés esetén szülés után 4 héttel el lehet kezdeni az óvatos edzést. Ez az első hetekben inkább kiadós sétákat jelentsen, mintsem súlyzózást. Császármetszés esetén 6-8 hetet kell még várni. Fanatikusok orvosi egyetértésben szülés után 2 héttel is kezdhetik a sétát, de fontos, hogy csak akkor álljunk nenki mindenképpen, ha a szülés után teljes a regeneráció. Ez egyeseknél jóval több időt is jelenthet.


    Jellemzően szülés után 6 hónappal áll be a kismamák súlya, tehát ami ennyi idő alatt nem ment le, az biztosan a megnövekedett testzsír. A terhesség előtti alak visszanyeréséért bizony meg kell dolgozni, a feleslegként lerakódott kilók nem fognak maguktól lecsúszni.

    Persze ilyenkor rengeteg energiát elvesz a babával való törődés, ha valóban változást akarsz a testeden véghezvinni, akkor meg kell találnod erre a szükséges időt. Nemcsak a szülés előtti alak visszanyerése érdekében, de a szülés miatt előforduló inkontinencia gyorsabb leküzdésében is nagy segítség a rendszeres, következetes testmozgás.

 

 

 Mikor célszerű edznei?

 
    A testmozgást a szoptatás hónapjaiban célszerű a szoptatás után végezni. Egyrészt kényelmesebb, másrészt az edzés hatására nő a tej tejsav tartalma, amit a babák nem kedvelnek. Éppen ezért kerüld az olyan nagy intenzitású edzéseket is, amelyeknél izomláz kialakulása történhet. Vagyis tényleg az alapoktól kezdd és nagyon óvatosan, fokozatosan lépj tovább.

 

Nem lesz kevesebb a tejem az edzéstől?

 
    A mozgás a közhiedelemmel ellentétben nem befolyásolja a tej mennyiségét, az ugyanis genetikailag meghatározott, hogy valakinek sok vagy kevés teje van. Persze ekkor is fontos a mértékletesség.
 
 
 

Izomláz

 
    Kerüld tehát az izomláz kialakulását. Mehet súlyzós edzés, de akárcsak a terhesség második szakaszában, inkább nagyobb ismétlésszámokkal, kisebb terheléssel és részesítsd előnyben az aerob jellegű gyakorlatokat. A szülés előtti utolsó 4 hét és a szülés utáni 4 hét kihagyás sportolás, edzettség és erőnlét szempontjából soknak számít, így a terheléseknél a fokozatosság alapelvét követve nagyon alacsony terhelésről indulj. Inkább legyen csupán átmozgató az első néhány edzés.


    Ideális mozgást jelentenek egyébként a baba-mama tornák is, ha van ilyen elérhető közelségben.

 

 

Étrend

 
    Természetesen a szülés előtti alak visszanyerése az étrendedtől is függ. Ez nem a szigorú diéták ideje, de érdemes odafigyelni, hogy miből mennyit fogyasztunk. Táplálkozz változatosan, kerüld a cukros, lisztes ételeket (ezekre egyik életszakaszban sincs semmi szükség), inkább alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyassz. A szoptatás végéig felejtsd el a zsírégetőket és minden egyéb stimulánst tartalmazó táplálék-kiegészítőt. Fokozottan figyelj a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre, különösen a kálciumra.
 
 
 
 
Forrás:  origo
            bodybuilder webmagazin