Izomfejlesztés

2014.10.06 12:49

Nem elég fogyni; izmot és kell építnei!

 

Mi az izom?

 
    Az izomzat a test tömegének átlagembereknél 40, aktív sportolóknál több mint 50 %-át teszi ki. Az izom csak az idegrendszertől kapott ingerek hatására mozog, önálló működésre nem képes (a vázizomzat legalábbis): ezért a fejlődés szempontjából nagyon fontos a koncentrált izomfeszítés. Azaz mozgással tudjuk munkára sarkallni izomzatunkat.
 
 
    Az izom legnagyobb részét az aktív összehúzódásra képes izomállomány, az izomhús teszi ki, amely 75 %-ban vizet; 20 százalékban fehérjét; 5 %-ban pedig szénhidrátot, zsírokat és ásványi sókat tartalmaz. Ebből is láthatjuk mennyire Fontos ezen összetevők folyamatos pótlása, ha fejlődni akarunk. Mert az Edzés ROMBOL, a Pihenés és az Étkezések ÉPÍTENEK!
 
 
 

Izomsejt, izomrost

 
    Izomrostjaink izomsejtekből tevődnek össze. Testünk úgy van kitalálva, hogy minél energiatakarékosabban működjön. Izomsejtből sosem lesz több testünkben, ám méreteiket növelni tudjuk edzés és a bevitt tápanyag kombinációjával. Ahhoz hogy minél több izomrostot működésbe hozzunk, variálnunk kell mozgásformánkat. Edzéseink változatosak legyenek, mert a test hozzászokik a terheléshez. Mindig újat, többet, valami pluszt kellene elérnünk. Ezáltal mikroszakadást érünk el az izomrostokban, amit fehérjével újra tudunk építeni. Máskülönben a folyamatos tréningek, s a több óra mozgás az edzőteremben csupán kikapcsolódást jelent, de Fejlődést nem! Az izomméret és az izomerő növelésének alapja a rendszeres "túlterhelés": ha az izmok megfelelő és rednszeres terhelést kapnak akkor az erejük megnő, tónusuk szépül. A popsi feszesedik, az "integető izom" eltűnik. 
 
 

Miért fontos a súlyzós terhelés?

 
    Köztudott hogy az aerob edzések égetik a kalóriát, s megfelelő étreddel a zsír is csökken testünkről. Ám akármennyire félünk attól "hogy nem akarunk túl izmosak lenni", izmot nehezebb építeni mint testsúlyunkat csökkenteni. Mert rossz étkezéssel és sok aerob mozgással csökken a súlyunk, ám abból elképzelhető hogy a zsír a legkevesebb. Izomból előbb fogunk elégetni. S bár a sok mozgás hatására izmaink előtűnnek, ezek többnyire kidolgozatlan, "elsorvadt", gyenge izmok. A végeredmény könnyebb testtömeg, de arányaiban ugyanolyan testfelépítés. Ezt nevezzük szakzsargonnal "puhos" állapotnak. EZÉRT VAN SZÜKSÉGÜK SÚLYZÓS TERHELÉSRE A FOGYNI VÁGYÓKNAK IS:  A súlyzózás szép, formás, erős izmokat eredményez. Átlag sportoló emberként sose gondoljunk a címlapok kigyúrt sztárjaira. Ezek a versenyzők a nap 24 órájában ennek élnek, s heti 5-6-7 alkalommal edzzenek. Célunk legyen a test arányainak pozitív változtatása: azaz ha széles csípővel születtünk, az izmosabb vállak keskenyebb hatást fognak eredményezni; ha egész nap a számítógép vagy az íróasztal felett görnyedünk akkor a hátizom erősítése tartásunk javítását fogja maga után vonni stb. S ezzel együtt állóképességünk is javítható. A környezet visszajelzései, s a fogyás fiatalító hatása mindig újult erővel fog felruházni minket. Azért sejthetjük hogy ideálisan minimum 3-szor, de ha lehetőségünk van 4-5 alkalommal is elvégezhetjük a súlyzós terhelést a teremben, megfelelő pihenőnapokkal átszőve. Mert otthon a TV előtt ülve sosem fogjuk megvalósítani elképzelésinket!
 
 

Végkifejlet

 
    Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy legelső lépésként ajánlott eldönteni: mi is a Célunk. Ha a  mozgás öröme, és a telefon nyomkodása két gyakorlat között, akkor ne vegyük magunkat túl komolyan. Ám ha szeretnénk a befektetett időt hasznosan eltölteni és olyan fizikumot kreálni testünkből, amit eddig még nem sikerült elérni, akkor komolyabban kellene venni a hozzáállást is. Mert járhatunk akármilyen edzőhöz, vagy szedhetjük a legjobb porokat, mindezek mit sem érnek ha nem vagyunk tisztában azzal mi kell a szervezetünknek, s mindezt hogyan valósítsuk meg az egész napos hajtás; a gyermekek; és a haverok borvarcsorai invitálása mellett. Épp ezért ajánlott minél több szakanyag elolvasása; hasznos oldalak követése a közösségi portálokon; saját tartalékaink megismerése; s egy szakember tanácsainak megfogadása, motivációja. ;)