Fehérjék: az izomzat építőkövei! Az ideális testsúlykontroll útján.

2022.06.11 01:22

   

 

 

       A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Az emberi szervezetben 20 féle aminosav fordul elő. Minthogy a táplálékainkban található fehérje igen nagy molekulákból áll, az emésztés folyamatában ezeket aminosavakra kell lebontani. Csak ezek tudnak áthatolni a bélfalon és bekerülni a vérkeringésünkbe, hogy onnan a májba vagy a test sejtjeibe jutva új anyagokká alakulhassanak át

 

    Bár az emberi szervezet a legtöbb aminosavat elő tudja állítani, kilenc generálására nem képes. Ezeket táplálék formájában kell a szervezetbe juttatnunk, mégpedig mind a kilencet. Ezeket a létfontosságú aminosavakat nevezzük esszenciális aminosavaknak. Ha csak egyetlen létfontosságú aminosav is hiányzik gyengül az immunrendszer, a teljesítőképesség, a fehérjeszintézis folyamata megakad,gyengének, erőtlennek érezzük magunkat, a gyermek nem fejlődik kellőképpen, időskorban felgyorsul az öregedési folyamat.

 

    Az a táplálék nevezhető biológiailag magas értékű fehérjének, amely tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat. Főként a fehér húsok (csirke, pulyka) és a hal (melyből a Tilapia és a tengeri fajták ajánlottak), tojás, sovány marhahús, esetleg sovány túró (bár ez egyéni emésztési jellemzőktől is függ), hüvelyesek (bab, zöldbab, rizs, rozs, zab, hajdina stb.). 

 

   Egy felnőtt ember fehérje bevitele: minimum 1 gramm/testsúlykiló. Sportoló felnőttnél: 1,5 gramm/testsúlykilóra is emelkedhet. Egy példa. 90 kilós sportoló férfinak, átlagosan 120 gramm fehérjére van szüksége a rendes fejlődéshez, amit ha húsból és fehérje turmixból számolunk. Közel 500 gramm csirkemell és 1 kanál fehérje turmix. Hölgyeknél ugyanígy alkalmazható a Képlet, az Egyéni jellemzőket figyelembe véve. Mindenképp azt javaslom, törekedjünk arra, hogy szilárd élelmiszerből fedezzük a szükségleteket. A porok nevében is benne van: "táplálékkiegészítő". Ne hagyatkozzunk nagy százalékban ezekre, maximum az étkezési időhiány kipótlásában segíthetnek sokat.  Az elfogyasztott hüvelyesek fehérje mennyiségét nem mindig kalkuláljuk bele, mert felszívódás-hasznosulás arányuk rosszabb, ezeket főként összetett szénhidrát értékük miatt fogyasztjuk.

 

    Fontos, hogy a rendszeres, magas fehérje bevitel mellett fogyasszunk sok vizet és támogassuk meg zöldségekkel az étkezéseket (saláta, spenótlevél, spárga, kígyóuborka, paradicsom, brokkoli, zöldbab stb.)

(Az egyéni genetikai tényezők mindig befolyásolják a napi bevitelre vonatkozó adatokat, épp ezért csakis az egyénra szabott étrend, s annak betartása hozhat 100 %-os eredményt!)

 

   Természetesen vegán táplálkozással is el lehet érni egy sportos fizikumot. A mai világban rengeteg protein forrás hasznosíható ezen Életmód kedvelőinek!

 

Ne feledd: nem elég bevinni a tápanyagokat, segíteni kell a felszívódásukat. Törekedj változatos Étrendre, amennyire az időd engedi a napi teendők mellett. Ne szenvedj egy diétától, hanem Életmódváltásra törekedj. Bármi ami felpuffaszt, azt nem jól emészted. Tapasztald ki a saját tested reakcióin, mi az ami segíti a Fejlődésedet. Nincs csodaétrend, vagy csodamódszer. Utak vannak, melyeket érdemes bejárni s azt hasznosítani ami Neked a legjobban beválik! Hosszútávon gondolkodj! Nem a Változás a nehéz része a tested átalakításának, hanem éveken át megtartani, sőt Továbbfejlődni a nagy Kihívás és Tudomány!