Bye bye Kávé?

2013.09.01 18:47

 

Maté tea (bármelyik szupermarketben beszerezhető)

 

 

A maté elkészítését a guaraní indiánoktól tanulták el a spanyol és portugál gyarmatosítók.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi az amit szedésével elérhetsz?

-  A koffeinhez hasonló stimuláló hatással rendelkezik, annak kellemetlen mellékhatásai nélkül

-  Nem okoz a koffeinhez hasonló függőséget

-  Növeli az elégetett kalóriák számát (termogén) így elősegíti a zsírvesztést

-  Növeli a zsírraktárak energiára történő hasznosítását

-  Javítja a koncentrációt és a mentális teljesítőképességet

 

Nagyjából mindenki érezte már ekkor-akkor a stimulánsok ijesztő mellékhatásait. A maté tea - ami egy növényi stimuláns - ezzel szemben úgy ad egy lökést az agyadnak, hogy nem válsz tőle idegronccsá. Éber leszel, és csak úgy vág majd az eszed. Érdekes módon úgy működik, mint egyfajta frissítő a központi idegrendszer számára, mely lecsendesíti a testet és az agyat. Kimutatták, hogy javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, csökkenti a gondterheltséget, és megelőzi a mentális kimerülést.

 

Kutatások alapján a maté tea a következő betegségek kezelésekor lehet hasznos:

-  Asztma

-  Elhízás

-  Krónikus fáradtság szindróma (CFS)

-  Depresszió

-  Székrekedés

-  Csökkent immunfunkció

 

További előnyök

Mélyebb alvás: Hihetetlen, de a maté tea nem zavarja az alvást. Igazság szerint, segíti a pihentető alvást és növeli a gyors szemmozgással (REM) járó alvást csakúgy, mint a mély alvást (delta állapot). Sokan állítják, hogy kevesebb alvásra van szükségük, amikor a mate teát használják, mivel mélyebben alszanak.
Emésztés és méregtelenítés: a maté tea segíti az emésztést, és helyrehozza a béltraktus sérült szöveteit. Megakadályozhatja a székrekedést azzal, hogy lágyítja a székletet és stimulálja a bélrendszer összehúzódásait. A méregtelenítést is elősegíti azzal, hogy növeli a vizelés, az emésztés és az ürítés által történő vízvesztést.
Biztonság a szívnek: Míg más stimulánsokat, pl. a koffeint és az efedrát félelem övezi a szívre gyakorolt káros hatásaik miatt, kimutatták, hogy a maté tea egyenesen jó hatással van arra. Megnövelheti a szív oxigén-és tápanyag-ellátottságát stressz esetén vagy edzés ideje alatt, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a keringést néhány ember esetében azzal, hogy nyugtatja az ereket.
Immuntámogatás: minden jel szerint a maté tea erősíti az immunrendszert egyrészt azzal, hogy leküzdi a betegségeket okozó organizmusokat és segíti az immunsejtek - elsősorban a fehérvérsejtek - működését. A benne található C és E vitaminok fontosak az immunrendszer támogatása szempontjából. Eltérően a többi gyógynövénytől, melyek folyamatosan stimulálják az immunrendszert a maté tea inkább egy egyensúlyi állapotot hoz létre azzal, hogy egyfajta frissítőként hat rá. A szaponinok szintén fontos kémiai anyagok, melyek részben szintén felelősek lehetnek az immunerősítő hatásért.
Segíti a tüdő működését: a maté tea az allergiát is enyhíti azzal, hogy oly módon stimulálja a mellékvese mirigyeket, hogy azok kortikoszteroidokat termeljenek, melyek elfojtják a gyulladást és az túlreagált immunválaszt. A légutakat is megtisztítja. Ez jó hír a sportolók számára, mivel ezek az előnyök elősegítik az optimális légzést, és így több oxigénhez jut a testünk. A mate tea izomnyugtató hatása hasznossá teszi azt az asztma kezelésekor, mivel tágítja a hörgőket (amik megkötik a gázokat a tüdőben).