Amitől a Télapó is lefogyna! :)

2014.01.01 19:38

Ünnepi Finomságok Light

 

 

 

Mákos - Diós - Csokis Beigli

 
Diós
 

 Tésztához (ezt a mennyiséget 3 felé lehet osztani a gyúrás után): 50 dkg liszt (1/2 lenmagliszt, ½ Update liszt), 25 dkg kókuszzsír, 2 tojás sárgája, 1 dl tej, 3 evőkanál "cukor" (én: Update negyed kanál vagy eritrit édesítő ennek megfelelő arányban) 2 dkg élesztő, pici só, 1 tojás a kenéshez. 

 

Mákos: Pluszban vaníliás fehérjével ízesíthetjük (Biotech IsoWhey Zero)

 

 

Töltelék:  MÁKOS - 1 cs. darált mák, 3 evőkanál eritrit;  1 citrom reszelt héja; annyi tejet öntsünk bele, hogy kenhető masszát kapjunk. 

DIÓS: 250 g darált dió; 3 evk. eritrit; és annyi tej hogy kenhető masszát kapjunk. 

CSOKIS: sima zsírszegény kakaópor + 4 evk. eritrit.

 

Tészta: Élesztő+tej+"cukor" felfuttat. Az átszitált lisztet összedolgoztam a vajjal, elhabart tojásokkal, csipet sóval, élesztős tejjel. A tésztát pihentetni nem kell, oszd 4 egyenlő részre, nyújtsd téglalap alakúra (kb A4-es papír méretűre) kend meg, tekerd fel (oldalát előtte hajtsd be). Ha kész, mind a 4 rúd, akkor fektesd tepsibe, ne szorosan, tojás sárgájával lekenjük, megy a hűtőbe, vagy hideg helyre, fél óra múlva a tojás fehérjével is átkenjük (ettől lesz szép márványos) vissza fél órára, majd sütés előtt jól megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel és sütjük. 

 

Csokis

 

Beigli II. verzió: izomépítő változat

 
 

A tészta alapanyagai: 70 g mandulaliszt 40 g fehérjepor 20 g utifű maghéj 1 mokkáskanál só 30 g eritrit bourbon vanília 2 tojás Egy kevés víz

A töltelék hozzávalói: 60 g dió 4 citrom lereszelt héja 1 narancs lereszelt héja fél citrom kifacsart leve 40 g eritrit

1 tojás a kenéshez 1 teáskanál eritrit a tetejére

A tészta száraz hozzávalóit összekevered egy nagy tálban, majd hozzáadod a tojásokat, elmorzsolod. Kissé darabos masszát kapsz. A művelet végén egy kevés vizet öntesz rá. Formálható, lágy tésztát kell kapni, ami nem töredezik, inkább hajlik. Az a jó, ha a kelleténél kicsit lágyabb, s még nem nyújtható, nem munkálható meg tökéletesen. Amikor ilyen állagú, hűtőbe kell tenni egy éjszakára. Ha gyorsabb verziót szeretnél, a hűtőbe rakást kihagyhatod.

A töltelékhez darált diót veszel. A darálást követően ráreszelesz a citrushéjat, hozzáadod az eritritet, s elkevered, hogy mindenhova jusson belőle. Ezután jön a citromlé. Ha túl kicsi a citrom, s nem elegendő, hogy összeálljon a tészta, nyugodtan tégy még hozzá egy keveset! Ugyanis ő felel azért, hogy ne morzsálódjon a töltelék, illetve igazi karácsonyi ízt is kölcsönöz a finomságnak. (Ha reménytelennek tűnik a morzsamentes töltelék, tégy hozzá egy kiskanál lenmaglisztet vagy utifű maghéjat!) Mikor elkészült a massza, gombóccá gyúrod, s a hosszabb verzió esetén éjszakára hűtőbe teszed.

Másnap a sütőt 180°C-ra melegíted. Leterítesz a munkalapra egy celofánt.

Kiveszed a hűtőből a két masszát. A tésztának formálhatóvá kellett válnia az éjszaka folyamán, mert az utifű maghéj rostjai felveszik a nedvességet, a tölteléknek pedig egy kemény labdát kell alkotnia.

Tiszta kézzel nyúlsz hozzájuk. A Tésztát egyben ki tudod venni a tálból. A celofán közepére helyezed, s "lapogatással" egy tökéletes négyzetlapot formálsz belőle, vigyázva, hogy semelyik szélén ne lógjon le a tészta. A tölteléket rámorzsolod, s kicsit belenyomogatod a tésztába. Ekkor megfogod a celofán szélét, s feltekered a tésztát. Szilikonos sütőpapírra helyezed, egy felvert tojással megkened, s egy teáskanálnyi eritritet szórsz a tetejére. Ettől igazi bejglire emlékeztető kérge lett.

30 percig sütöd majd tálalod. Tölteléknek mákot és kakaót is használhatsz. A mákot szintén eritrittel tudod finomabbá tenni.

 
 

Karácsonyi máktorta

 
 
Hozzávalók:egy 26 cm átmérőjű tortához:
a tésztához: 
10 tojásfehérje
21 dkg eritrit
30 dkg darált mák
1 nagyobb alma (kb 13-15 dkg)
1 citrom reszelt héja
6 dkg lenmagliszt és Update Master Mix keverve
 
Kimérem a tészta hozzávalóit, az almát lereszelem. A tojásfehérjét felverem, majd. hozzáadva a eritritet együtt jó kemény habbá verem. A mákot, lisztet, reszelt almát, reszelt citromhéjat összekeverem, majd óvatosan hozzávegyítem a tojásfehérjéhez. Ezt az adagot 4 részre osztom és egyesével 4 részletben sütöm ki a tortaformában. 
 
Pluszként vaníliás fehérjével is leönthetjük!

 

 

Karibi Kókuszálom

 

 

0,5 kg. zsírszegény túrót kikeversz eritrittel (édesítőszer) vagy nyírfacukorral (ízlés szerint), reszelt citromhéjjal és 1,5 kiskanálnyi vanília aromával. Turmixgéppel összedolgozod, de villával is lehet. Ha nem elég szilárd a gombóc a formázáshoz tegyél hozzá egy pici kókuszreszeléket. Majd hempergesd meg kókuszreszelékben. A lusz ízhatás kedvéért fél adag vaníliás fehérjét is tehetsz a masszába.

 

 

A Fitt Püspök Kenyere

 
 

Hozzávalók:
6 dkg kókuszzsír
2 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg cukornak megfelelő pótló
1 tk (vagy ízlés szerint több) mézeskalács fűszerkeverék
1 tk szódabikarbóna
10 dkg gesztenyeliszt
1 dl langyos víz
20 dkg dió és aszalt szilva felesben kb. (mindkettő durvára vágva)

A kókuszzsírt felolvasztjuk, majd habosra keverjük a cukorral, a 4 tojás sárgájával és a vízzel. A lisztet beleszitáljuk a masszába, majd hozzáadjuk a 2 tojás fehérje kivételével az összes kimaradt alkotót. A fehérjét kemény habbá verjük és utolsó lépésként óvatosan a masszába forgatjuk.

180 fokra előmelegítjük a sütőt, püspökkenyér formába öntjük a tésztát és 10 percig légkeverésen, majd további 25-30 percen át alsó-felső álláson készre sütjük.

 

 

Meggyes Mákos

 
 

Hozzávalók:

 8 tojás

16 dkg eritrit (édesítő)

14 dkg darált mák

2 dkg kókuszliszt

 csipet só

késhegynyi szódabikarbóna

 félbevágott, magozott meggy (kb. 30 dkg)

 

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját az eritrit felével és a szódabikarbónával kemény habbá vered. A fehérjét az eritrit másik felével és egy csipet sóval közepesen lágy habbá vered. Fontos, hogy ne legyen kemény a hab. Akkor jó, ha a keverő lapátot kiemelve csúcsot formál a hab és visszahajlik. Ha túl keményre verjük a fehérjét, akkor össze fog esni a tészta a sütés közben.

Először a sárgáját 2 kanál fehérjével meglazítod, ez fontos, mert így könnyebb egyneművé keverni a tésztát. Majd az egész fehérjehabot a sárgájával óvatosan márványosra kevered. 2 részletben rászórva hozzáadod a jól elkevert mákot és a kókuszlisztet. Átforgatod. 

Egy tesit kibélelelsz sütőpapírral. A habot egy mozdulattal átemeled (nem belecsurgatod!) a sütőformába. Ez fontos, különben ezzel jól összetörjük a habot, és összeesik. A félbevágott gyümölcsöket magházas felükkel lefelé jó szorosan a hab tetejére rakod.

160 fokos sütőben 40 percig sütöd.

Megjegyzés:

A tészta rugalmas állagú, gyümölcsök nélkül simán felvágható, és torta is megkenhető belőle. Kókuszliszt helyett tehetünk 16 dkg mákot is, fontos, hogy 8 tojáshoz a szárazanyag 16 dkg legyen. Meg lehet próbálni a kókuszlisztet 2 dkg kakaóporral helyettesíteni.

 

"Marha jó" csokikockák

 
 
 
1, 5-2dl kókuszolaj( kókuszzsìr megolvasztva) 
4 púpos ek zsírszegény kakaó 
30g fehérjepor 
Édesítő ízlés szerint 
Mandula
 
Felolvasztjuk a kókuszzsírt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Alacsony lángon még kicsit kavargatjuk. Olvasztott csoki állagúnak kell lennie. Ha túl sűrű akkor kókuszzsírt, ha túl híg akkor kakaót adunk hozzá.  Szilikonformába öntjük, a közepükbe 1 szem mandulát rakunk és hűtőbe tesszük amíg meg nem szilárdulnak.

 

 

Piedone Zabkeksze

 

 

Hozzávalók öt nagy kekszhez:

2 tojás (M-es)

60 g darált (esetleg apró szemű) zabpehely

 50 g vaníliás protein por

240 g főtt / konzerv fehér bab

fél tk. szódabikarbóna vagy sütőpor

 édesítő ízlés szerint

 

Elkészítés: 
1. Elsőként a száraz dolgokat keverjük össze –zabliszt, a protein és a sütőpor.  
 

2. Utána elérkezünk a keksz készítés fázisához: az lenne a legjobb, ha natúr konzervbabot iktatnál be, de az enyhén sós lében lévő változattal is be lehet próbálkozni. Mind a kettőt – főleg az utóbbit -  egy nagyobb lukú szűrő segítségével alaposan öblítsd át a csap felett, majd a tojás társaságában már mehetnek is a botmixer alá.

 

3.  Bab és tojás összepürésedett. 

 

4. Kapard a babpürét a lisztes edénybe, és keverd jól össze.
 

5. Nagyobb gombócokat formálunk, amit a szilikon lapra helyezve egy spatula segítségével ujjnyi vastag kekszekre lapítunk. Mivel a sütőpapír néha túlságosan ragaszkodó, így aki megteheti, az szilikonos sütőlapon süsse ki.

 

6. Előmelegített sütőben  körülbelül 20 percig sütjük, 170 fokon. Vigyázz, hogy ne pörköld oda az alját, illetve ne süsd túl, mert akkor könnyen ki fog száradni! Akkor már jó lesz a kekszed, ha a közepe egy nagyon picit puha…de a széle már szép barna. Zárd el a sütőt, és vedd ki a kekszeket.

 

 

Proteines Szaloncukor

 
Mivel mi csak egy fajtát próbáltunk ki, idelinkeljük nektek az összes variációt. Mi a rumos-csokis-aszatszilvás verziót kóstoltuk ami nagyon finomra sikerül!:)

 

Kakaós-proteines szaloncukor - az örök darab:)
•    2 adag csokis protein
•    3 evőkanál zabkorpa 
•    2 evőkanál kakaópor
•    mazsola ízlés szerint
•    1-2 dl víz, de az állágán úgyis látod, mennyi kell…
•    édesítő, amennyiben ha szükséges
•    rum aroma

 -   aszalt szilva

 

Elkészítés és további szaloncukor receptek:

 

FitBuilder online webmagazin
 

https://www.fitbuilder.hu/cikk/Proteines_szaloncukor_variaciok.html

 

"Izomzselé"

 
 

2 adag málnás aminosavat összekeverek 8 dl vízzel (vagy 4dl víz+4 dl rosébor). Felforralom, és hozzákeverek egy egész csomag zselatint. Hűtőbe teszem míg meg nem keményedik

 

Aminosav bármilyen lehet, mi a Dymatize termékeit használjuk

 

 

 

A recepteket összegyűjtötte és házilag is elkészítette a https://www.tartos-fogyas.com/

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

A Tartós Fogyás receptjeinek konyhaművésze: Barbi